Pengalaman Menggunakan J&T Express, Sila Tingkatkan Kualiti Korang Tu

Terus terang memang marah sangat dengan J&T Express ni. Aku punya parcel dari Kelantan ke Kuala Lumpur 10 hari baru sampai. Bertambah lagi kemarahan aku, bila pihak J&T Express langsung tak telefon aku jika tidak jumpa alamat pos.

Stuck di J&T Bangsar dan Hartamas

Aku check tracking memang stuck antara Bangsar dan Hartamas. Berulang alik antara dua cawangan ini. Aku pun bingung. Kali pertama aku call Bangsar, tanya mana parcel? Parcel atas lori nak dihantar.Tunggu punya tunggu tak kunjung tiba. Dahlah minggu tu, aku busy dengan kursus. Terpaksa aku kacau orang opis tanya ada tak barang sampai dari J&T? Sebab aku tahu syarikat ini buat penghantaran sampai malam.

2 hari bertahan, aku call lagi J&T Bangsar, mana parcel? Hari itu cakap dah atas lori, tapi tak terima pun. Aku terima jawapan yang sama…sekali lagi atas lori untuk buat penghantaran. Pesan pada staf J&T Bangsar untuk hantar parcel aku sebelum jam 5 petang atas alasan waktu pejabat. Aku juga pesan, kalau tak jumpa alamat minta call aku.. Yea, staf J&T akan bagitahu dispatch hantar segera. Tapi tetap tak kunjung tiba… call pun tak terima.

j&t express

Maaf, memang tak dapat nak bertahan lagi

Tak dapat aku bertahan lagi, call kali ke-3 aku sembur terus tak kira siapa yang angkat telefon tu. Result tracking keluar attempt fail. Paling aku marah sebab langsung tak call aku tak jumpa alamat..tak reti nak call..hantarlah mesej..tak reti nak mesej…miss call jer. Tak fahamlah aku.

Hari yang sama adik aku call J&T Hartamas, pun kena sembur. Minta hantar parcel tu kat J&T Sungai Besi hari itu juga.

Yes, sampai juga parcel itu…tapi bukan di Sungai Besi tapi di Taman Sungai Besi. Tak pasal-pasal patah balik. Haishh..

Bila tanya staf situ, kenapa parcel ni tak hantar di alamat tertera kat kotak ni.. memang jelas sangat alamatnya.dari Bangsar ke Hartamas, sepatutnya yang Hartamas ke Publika tapi Hartamas pergi hantar balik ke Bangsar. Oh jem, main hantar patah balik ni.

Nasiblah isi dalam kotak masih elok…kalau tidak report dah…tu yang aku pm kat fanpage J&T ni…itupun tak membantu…tindakan slow sangat…

Tingkatkan KUALITI

Kalau tengok pada komen-komen kat fanpage, memang ramai senasib aku yang lambat terima parcel. Aku kalau bukan disebabkan minuman yang boleh rosak kalau lama di luar tak adalah aku nak marah sangat pun. Terpaksa adik hantar yang lain dan yang kemudian hantar ini sampai dulu.

Harap pihak J&T dapat mempertingkatkan lagi kualiti servis korang. Bagus sangat dah penghantaran sampai malam..tapi feedback dari sana memang lambat…call hotline pun tak berangkat..apatah lagi pm di messenger..robot jer yang jawab…emel pun sama.

Tagged : /

Tiket Bas Musafir Balik Kelantan Cuma RM34… Jauh Lebih Murah Dari Bas Lain

Ada yang tak percaya aku beli tiket bas balik Kelantan cuma RM34 sehala..jauh lebih murah dari bas-bas lain. Ada yang tanya, sampai Kota Bharu ke? Iyea, sampailah…tak sampai kan..lain cerita pula keluar kat sini.

Walau rumah dekat dengan TBS pun, memang aku malas nak pergi cari tiket semata..baik beli online jer. Macam biasalah buka eticket tbs cari bas mana yang masih available. Lega masih banyak kosong walaupun dah dekat buka sekolah selepas cuti seminggu. Dalam masa yang sama sesambil tu aku online facebook masuk ke group beli tiket bas online.

Beli dari Group Beli Tiket Bas Online

Aku nampak satu post pasal bas MUSAFIR yang tawar harga murah untuk perjalanan balik KL ke KB.  Bas baru ke ni..tak pernah nampak bas MUSAFIR kat atas jalan sebelum ini. Aku tinggalkan komen kat group nak minta pengesahan..betul ke tidak. Harga beza dekat RM14 dari bas lain..Timbul juga kemusykilan…nak beli 2 tiket, memang jimat banyaklah.

bas kelantan musafir

Aku takut tiket cepat habis, terus aku whatsapp jer nombor yang tertera kat group tu. Dibalasnya mesej SILA BACA DULU SEBELUM MEMBUAT PEMBAYARAN…selesai baca aku balas “ok.faham”. Aku kalau boleh nak gerak siang hari, tapi siang hari bas lainlah… bas MUSAFIR ni hanya untuk malam saja.

Dah harga murah, dapat pula seat bawah.. terus setujulah. Buat pembayaran Instant Transfer ke Maybank. Hantar bukti pembayaran, bagi nama penuh dan ic penumpang dan pilihlah seat. Aku nak seat nombor 6B dan 5B..tapi orangnya rekemenkan seat 1B dan 2B…aku on jer..janji bawah dan bukan belakang.

Setel semua, aku diberi satu dokumen tiket dalam bentuk pdf…aku perlu download tiket ni dan print lepas itu perlu tukar di kaunter E,F,G atau H di Terminal Bersepadu Selatan, aras 3.

Hari Kejadian Nyaris Tak Jumpa Kaunter

Mr. Ery hantarkan aku dan kakak ke TBS.. tak parking pun sebab terlalu sesak. Aku perlu kejar masa nak tukarkan tiket kat kaunter. Aku perhatikan sederet kaunter yang ada..semua kaunter bernombor. Terus aku whatsapp orang yang jual tiket ni..kat mana kaunter E,F,G dan H.. tak jumpa…dah send mesej tu, baru terperasan kaunternya… depan-depan dengan kedai aksesori…nasib baik mesej tak dihantar..lupa on mobile data… terus delete…nasib baik..

Akhirnya dapat tiket sebenar untuk balik Kelantan jam 10:00 malam…tapi malam itu lewat sikitlah.. orang ramai nak balik. Aku ada tanya harga promosi ni sampai bila? Tak pasti harga ini sampai bila..maybe memang harga RM34 jer…sebabnya bas MUSAFIR ini bukan jenis 2 + 1…tapi 2 + 2. Okeylah, selesa juga.. Bas ini pergi ambil penumpang di Greenwood yea.. patutlah aku pelik laluannya pun beza.

Berhenti rehat di RNR Gua Musang.

bas kelantan musafir

Alhamdulillah, selamat sampai ke Stesen Bas Kota Bharu 5 minit sebelum jam 7:00 pagi.. Sepatutnya boleh sampai lagi awal..tapi siapalah kita untuk menentukannya.. pesta lampu merah di atas jalan.

bas kelantan musafir

Sesal Tak Beli Tiket Balik KL Dengan Orang Sama

Balik KL hari esok terus..hari Ahad. Pun aku tanya dengan orang sama..nak tiket siang…lega ada jam 2:30 petang.. Tapi kena naik di KB, aku nak naik di kampung halaman.. bas tak ikut situ…bas lain penuh. Walaupun boleh naik di Kok Lanas atau Machang, aku pula risau kan terkejar masa. Aku beli di eticket online, dapat satu bas ni jam 12:30pm naik kat kampung aku…terus beli.. aku ingatkan bas 2 tingkat rupanya 1 tingkat jer..nasiblah dapat seat single. Tapi bas ni tak sama dengan bas-bas lain yang perjalanan jauh…macam naik bas berhenti-henti… aduhaii..dahlah harga tiket RM40 lebih…Tak padan dengan harga… berhenti tempat makan pun lain. sampai KL dekat jam 12:00 mlm… kematu bontot duduk lama.

Lepas ini nak cari tiket bas online senang whatsapp jer nombor ni 0199441419.. bukan Kelantan saja..lain negeri pun boleh tanya dan beli.

Cuma aku harap pemandu bas yang berhenti di RNR Gua Musang tu akan bagitahu penumpang yang bas tunggu kat mana selepas rehat. Bagi yang kali pertama naik bas…bila bas turunkan penumpang di stesen minyak petron sebelah RNR, penumpang anggap naik kat mana dia turunlah.. boleh jadi resah bila tengok bas tak ada. Bukan kejadian aku, tapi kejadian anak member aku.

Tagged : / /

Matta Fair Kembali Lagi, Saleabration Dari Traveloka, Grab Pakej Travel Murah

Yahooo…round the world… Eh, flat or sfera? Oppss
Hahaha…just kidding…

Matta Fair 2019 kembali lagi!!!
Event yang paling dinanti-nantikan untuk save bajet percutian. Tapi sanggup ke korang bersesak-sesak ke PWTC tu. Tak sanggup kan…eh.

Alaaa…terlepaslah camni….

Mana ada terlepasnya..
Ada lagi menarik nak share ini…benda yang sama untuk dikejar…cuma tak perlu bersesak jer…

Traveloka Saleabration.

Apa benda Traveloka Salebration? Kalau korang nak tahu, Traveloka Salebration salah satu kempen promosi untuk grab percutian yang murah… Dengar-dengar banyak tawaran menarik. Harga pun menarik..
Tapi ke mana nak pergi?

Rancangnya nak ke Krabi lah…walaupun aku dah pernah pergi. Tetiba teringat pada banana pancake di tepi jalan tu..

Dulu pergi dengan van yang disewa. Bertolak dari sempadan Thailand-Malaysia ikut Golok. Kenapa Golok? Sebab berkumpul beberapa family yang sememangnya ada di Kelantan. Akulah yang jauh…dari KL kena pergi ke Kelantan dulu… sangat penat sebab harungi perjalanan yang agak lama.

So, kali ini nak fly jer..lebih menjimatkan masa dan tenaga.

Barulah syok bercuti kan.

Macam aku, nak bercuti haruslah plan betul-betul
Dengan bawa anak-anak sekali
Kena pandai buat bajetlah
Kan terover bajet naya pula
Dari nak happy happy…terus tak happy
Tak syoklah kan.

Dan aku tahu orang Malaysia kita ni sangat suka pergi travel tak kira masa…janji boleh dapat harga yang murah. Salah satunya diaorang grab pakej percutian murah dengan Traveloka Salebration lah.

Traveloka App

Melalui aplikasi Traveloka sahaja, semuanya boleh dapat..dari list penerbangan, penginapan hotel, pakej dan aktiviti.

Korang patut install aplikasi Traveloka ni tau. Pergi install sekarang di PlayStore atau App Store. Senang.

Lepas itu, buatlah carian tiket penerbangan dan hotel…Tapi sebelum itu, pilih dulu tarikh dan destinasi ke mana.

Setuju dengan tawaran harga, buat pembayaran dari Credit Card, Debit Card, Internet Banking atau di 7-Eleven.

Tunggu e-ticket dan voucher hotel dihantar ke emel. Selesai.

Puas hati sangat Traveloka dah ada aplikasi. Mudah, cepat dan senang. Kalau korang nak tahu dan paling syok sekali di Traveloka ada kemudahan untuk BAYAR KEMUDIAN. Contohnya kita buat dulu booking bulan ini..bayarnya boleh dibuat bulan depan.

traveloka saleabration matta fair 1

Tengok, aku sendiri dah cuba-cuba search tarikh yang sesuai untuk pergi bercuti.

Bila anak dah bersekolah, maka kena pergi time musim cuti sekolahlah. Lebih lagi kakak sekarang tinggal di asrama, tak kan nak ponteng semata-mata nak pergi makan angin. Kita cari tarikh hujung tahun punya…time tu cuti sekolah pun panjang..

Cuti sekolah, harga tiket mahallah!!!

Memang, tak dinafikan harga tiket agak mahal masa cuti sekolah.
Tapi kena pandai-pandailah cari masa yang sesuai.
Pilih masa bertolak waktu malam..biasa lebih murah dari siang.
Tidak pun awal pagi…murah juga.

Pilihan di tangan sendiri.

Antara sebab lain lagi aku suka Traveloka ni tiada caj tersembunyi.
Apa yang paparan keluar, itulah harga yang dibayar. Dan ia lebih murah berbanding tempat lain. Serius.

Kempen Saleabration

Paling istimewa tempahan pakej percutian ketika kempen saleabration dari website Traveloka boleh dapat harga diskaun…sangat WOW gitu…suka..suka… Dahlah harga murah, dapat lagi diskaun…jimat banyak duit.. duit yang lebih tu..belanja shoppinglah kan…apa lagi..

Diskaun ini untuk semua destinasi bukan Malaysia sahaja. Kempen saleabration ini hanya akan berjalan lagi 4 hari iaitu 10 Mac 2019. Set reminder kat handphone korang pasal kempen ini.. isssh memang rugi besar kalau tak grab masa harga kempen.

Dengan Traveloka Tidak Pernah Mengecewakan

Eh, korang nak travel ke mana tu???

Nak travel dalam Negara? Travel di Luar Negara? Traveloka tidak pernah mengecewakan.

Lebih dari 100,000 laluan penerbangan dan hotel merentasi peta dengan pencarian penerbangan dan hotel seluruh Asia Tenggara. Landasan terbaik untuk mencari penerbangan murah dan tepat dengan hujung jari saja.

Menawarkan tiket penerbangan yang murah dari nama besar dalam syarikat-syarikat penerbangan antarabangsa dan tempatan termasuk AirAsia, Sistem Penerbangan Malaysia, Malindo Air, Lion Air, Firefly, Scoot, Singapore Airlines dan banyak lagi. Antara syarikat penerbangan yang boleh didapati di Traveloka

Bayaran Mudah dan Pemudah cara

Turut menyediakan kemudahan mengenai kaedah pembayarannya untuk tiket udara yang murah bukan sahaja pilihan melalui perbankan internet, Paypal dan MOLPay 7-Eleven tetapi juga ansuran. Pilihan perbankan termasuk Maybank, CIMB, Public Bank, AmBank, Bank Islam, RHB, Hong Leong Bank, Alliance Bank, OCBC Bank dan lebih banyak.

Tips Bercuti

1. Pilihlah negara yang boleh dapat harga berpatutan dan murah ketika musim cuti sekolah. Contoh: Negara Korea, Turki
2. Grab masa harga promo untuk tempahan hotel. Nak lebih jimat ambil apartment.
3. Dengan Traveloka, boleh compare flight apa yang lebih murah.
4. Perlu bijak memilih hotel.
5. Guna pengangkutan awam seperti teksi dan bas. Elak dari bayar caj ejen kalau pandai buat sendiri.
6. Buat research dulu sebelum pergi travel.

Oh yea, plan cuti-cuti ini tidak semestinya dalam masa terdekat atau dalam tahun ini saja…tapi ia untuk tempoh 1 tahun lah.. Jadi,  rancang lah sebaiknya tak kira nak travel bersendirian, bersama rakan-rakan atau bersama keluarga.

Jadikan perancangan percutian ini menggamit kenangan yang terindah…gitu…nak tunggu apa lagi tuuu..cepat..

Eh, copppss…lagi 4 hari…. Dah set reminder ke? Kang terlupa…

Jangan buang masa, rebutlah peluang sempena Matta Fair Promo ni.

Tagged : / / / /

Kedai Barangan KPOP di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur

Aku ingatkan kpop ni anak-anak muda saja yang minat, tak sangka orang sebaya dengan umur aku pun ada yang minat. Ramailah yang tengah beli barangan kpop kat kedai ini masa aku pergi. Kemain menyegihlah anak dara aku, dapat juga cari barang kpop yang dia aim. Sanggup simpan lama duit yang dia dapat dari tokma semata nak beli koleksi kpop.

Kakak ni minat kumpulan wanna one. Ada 11 orang ahli, siap tahu nama setiap orang. Dari mula produce 101 hingga wujudnya kumpulan wanna one. Eh, aku tahu sebab kakak yang bagitahu. Drama Korea ke, siaran masakan Korea ke…memang dia layan juga..sampaikan aku sendiri pun ada berjangkit nak tengok. Yang mana ceritanya bestlah.

Kedai Barangan KPOP MStar

Kawannya bagitahu kedai ni dah tutup. Bila google masih ada lagi di Berjaya Times Square. Dah alang-alang kat sana, pergi juga cari..nanti merajuk panjanglah si kakak kalau tak bawa pergi. Elok keluar dari lift terus nampak signboard My Star.

Kakak nak beli backpack yang ada tulisan Wanna One / Wanna 1 yang tergantung tu. Mula itu nak jenis yang galaxy ke apa entah..yang corak-corak macam galaksi tu…tapi tak ada stock kumpulan yang dia minat.. Ada yang satu jenis lagi warna hitam ada tulisan Wanna 1, harga pula mahal. Sudahnya beli pensel box dengan gelang getah.

kedai barang kpop di KL

Memang dalam kedai ni ada banyak koleksi kpop dari pelbagai kumpulan dan artis. Nak botol air, sticker, kipas, hp cover, album, keychain semua ada lah.. untuk perbandingan harga, pandai-pandailah bandingkan dengan online… ada harga online lagi murah.

Tak boleh ambil gambar dalam kedai yea. so, tak dapat nak tunjuk setiap barang. Dari luar jerlah dapat aku ambil. Mata pekerja akan melilau tengok orang-orang yang pegang handphone ni. Yang bayar adalah kakak sebab pakai duit kakak. Setel bayar, terus berjalan nak cari makan.. hinggalah nyaris nak turun ke bawah…sekali kakak cakap “mama..harga ni patut RM12.90..tapi kat sini RM15.90”. Amboii, mentang-mentang budak kecil yang bayar ke ni? Memang panas hati..dahlah jauh bertapak…nak kena patah balik.

Harga pada pencil box RM12.90 tapi harga pada resit RM15.90. Aku yang dah agak emo, aku tunjuk resit dan tanya kenapa charge harga ni? harga di pencil box pula lain.. Jawabnya “ohh, dia tak tahu, harga turun sebab baru diskaun”…agak-agak boleh ke terima alasan itu.. Aku keluar sambil bebel.. RM3 pun nak cekau ke..

 

 

Tagged : / /

Jom Bayar Zakat Melalui Zakat Online Cepat, Mudah dan Selamat

Tak payah nak jadi keyboard warrior sangatlah, sebar benda yang tak betul. Buat tambah dosa jer. Lepas itu jadi viral, lagi tambah dosa. Issshh. Cara macam inilah, publisiti murahan..tak gitu?

Contohnya lah, korang dapat info pasal golongan asnaf yang tak dapat bantuan. Lepas itu, korang sebarkan tak ada bantuan zakat untuk mereka..mulalah korang tuduh yang pusat zakat tak buat kerja, pusat zakat tak jalankan tugas, pusat zakat makan duit dan macam-macam lagi. Yang sepatutnya, korang kena lapor terlebih dahulu pada pusat zakat pasal golongan asnaf ini.

Golongan Asnaf

Asnaf terdiri daripada golongan-golongan ini yang layak menerima bantuan zakat yang dikutip daripada orang Islam. Ada 8 golongan asnaf yang terdiri daripada:

  1. Fakir
  2. Miskin
  3. Amil
  4. Muallaf
  5. Riqab (seseorang yang terbelenggu tanpa kebebasan)
  6. Gharimin (penghutang muslim)
  7. Fisabilillah (orang yang berjuang kerana Allah)
  8. Ibnus Sabil (musafir)

Korang pernah pergi ke mana-mana website pusat zakat? Tak pernah? Kalau tak pernah korang pergi ke website Lembaga Zakat Selangor. Dari frontpage lagi korang boleh nampak nilai kutipan dan agihan yang dilakukan oleh pihak Zakat Selangor. Korang boleh nampak kerja yang dilakukan oleh mereka, dan korang boleh lapor pada mereka sekiranya ada golongan asnaf yang memerlukan bantuan zakat. Untuk Zakat Selangor, hanya golongan di Selangor sahaja.. lain negeri lain pusat zakat.

Jom Bayar Zakat

خُذْ مِنْ أَمْوَٰلِهِمْ صَدَقَةًۭ تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَوٰتَكَ سَكَنٌۭ لَّهُمْ ۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ ۝

Ambilah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. Surah At-Taubah (ayat 103)

وَأَقِيمُوا۟ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتُوا۟ ٱلزَّكَوٰةَ وَأَطِيعُوا۟ ٱلرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ ۝

Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta keluarkanlah zakat dan taatlah kepada Rasul supaya kamu beroleh rahmat. Surah An-Nur (ayat 56)

Zakat adalah Fardhu Ain ke atas setiap orang Islam yang memenuhi segala syarat-syarat wajib. Seseorang muslim yang mengingkari kefardhuan zakat boleh mengakibatkan murtad. Manakala individu muslim yang meninggalkan zakat tanpa mengingkari kewajipannya adalah berdosa besar. Adalah menjadi tanggungjawab pemerintah untuk menguruskan kutipan dan agihan zakat.

Kempen Zakat Online

eZakatPay merupakan satu kaedah pembayaran zakat secara online di www.zakatselangor.com.my.
Ia merupakan satu platform transaksi kewangan secara ONLINE yang menghubungkan antara bank-bank dalam urusan pembayaran zakat kepada Lembaga Zakat Selangor (MAIS). Antara bank-bank yang boleh membuat bayaran melalui E-Zakat Pay:

bayar zakat online

Pembayaran melalui kaedah ini terbuka kepada pembayar-pembayar yang mempunyai Akaun Simpanan atau Semasa dengan Agen Kutipan yang dilantik dan mendaftar sebagai pengguna kemudahan perbankan internet. Ia nya sangat mudah, cepat dan selamat.

bayar zakat online

Cara Pembayaran Zakat Online

Klik BAYAR SEKARANG . Mulai 15 November hingga 31 Disember 2018 korang berpeluang menyertai Kempen Zakat Online Fpx dan memenangi hadiah berupa telefon bimbit, tablet atau lain-lain hadiah saguhati.

bayar zakat online

Sebarang maklumat dan pertanyaan, korang boleh layari laman web

https://www.zakatselangor.com.my/

atau boleh berhubung dengan  Puan Norhazirah (012-629 6791) / Encik Hatta  (019-3880 573)

SERTAI SEKARANG!!

Tagged : / /

Pengalaman Barang Hilang di KLIA Dan Cara Untuk Dapatkan Balik

Barang hilang di KLIA, memang cuak rasanya. Sebaik sahaja kapal terbang landing di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, ambil barang di tempat letak barang bahagian atas terperasan satu barang tak ada. Alamak, mana letak?

Tertinggal Kamera DSLR dan Sweater KBBA9

Tak banyak hand carry barang masuk dalam pesawat, dua laptop dan 1 kamera. Laptop dipegang oleh member opis, aku pegang kamera. Entah macam mana, masa beratur untuk masuk pesawat, boleh tidak perasan ada barang tertinggal di atas kerusi ruang menunggu Gate B10 KLIA.. Silap aku, cuai. Nasib baik kamera hak persendirian, jika barang opis terpaksa buat report dan menjawablah aku dengan orang atas lepas ini.

lost and found item KLIA

Setel ambil bagasi, sambil menunggu kereta sewa sampai, terus aku cari solution untuk dapatkan balik barang hilang tu. Tak tenteram perasaan aku sepanjang perjalanan dari Airport KK ke Kampus INTAN Sabah. Dalam kereta, baru maklum pada pegawai yang kamera tertinggal di Airport KLIA. Yealah, esoknya memang nak kena pakai kamera itu. Dapat pegawai yang faham situasi, minta call MAS Airlines. Katanya “Ada rezeki dapat balik, tak ada rezeki memang tak dapat baliklah”.

Tawakal. Dua jam setengah perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu, memang dah anggap susah nak dapat balik. Dengan tak ada tag pada barang. Di ruang yang sama, selepas penerbangan aku penerbangan ke Terengganu pula…sudahnya aku fikir barang itu akan diambil orang lain.

Conversation dengan MAS Airlines

Usaha. Caranya aku hantar mesej melalui facebook messenger MAS Airlines dan tunggu jawapan pihak MAS Airlines.  Member aku pula tolong call dan dapat bercakap dengan staff sana dan mengambil report pasal barang hilang.

Hari Kursus Tanpa Kamera

Hari kursus tanpa kamera, nasib baik ada bantuan dari jurugambar INTAN yang tolong ambilkan group photo. Ada yang terperasan dan tanya “kamera mana?”. Petangnya, terima mesej wakil dari MAS Airlines melalui emel mengatakan barang dah jumpa. Syukur Alhamdulillah. Cepat sungguh MAS Airlines bertindak. Ada conversation antara team diaorang dalam emel aku tu.

Aku kena ambil barang hilang di pejabat Lost and Found MAS Airlines di tingkat 3 sebelum jam 11:00 malam. Dalam emel menyatakan aku perlu ambil pas masuk dahulu di tingkat 2 dan perlu bayar RM2. Sedangkan masa aku balik dari Kota Kinabalu, memang turun di tingkat 3. Sepatutnya, aku boleh terus ambil barang hilang di pejabat Lost and Found kat situ. Masa tunggu bagasi, dah terperasan pejabatnya.. Tapi bila disebut kena ambil pas masuk, aku anggap itu bukan tempatnya.

lost and found item KLIA

Pergi tingkat 2, aku tunjuk mesej yang aku terima dan tanya di mana tempatnya untuk aku tuntut barang itu, pegawai kat situ bagitahu kena pergi pejabat MAS Airlines yang memang aku perasan sebelum itu. Disebabkan aku dah keluar dari ketibaan, terpaksa ikut prosedur ambil pas masuk dan pergi ke pejabat lost and found MAS Airlines. Alhamdulillah, rezeki aku lagi..Terima kasih pihak MAS Airlines.

Kalau emel dari MAS Airlines, kita boleh tuntut di pejabat MAS. Kalau bukan, barulah ke bahagian lost and found KLIA di tingkat 2.

 

 

Tagged : / / /