Raya Dah Nak Habis, Baju Raya Masih Tak DiTerima. Nak Salahkan Siapa Ni.

Beli baju raya online.

Raya dah nak habis, baju raya masih lagi tak diterima.

Nak salahkan siapa ni?

Salahkan butik?

Salahkan agent?

atau nak salahkan servis penghantaran?

Kalau korang di tempat aku…amukan apakah yang korang akan buat?

Nasiblah aku tak jadi balik beraya.

Tapi tak balik beraya pun, baju kenalah sampai sebelum hari raya. Tak gitu?

Alasannya sebab PKP.

Okey, aku terimalah sebab PKP kali ini.

Nampak ramai yang share dengan parcel-parcel berlambak di pusat-pusat penghantaran tu kan..lagi-lagi kat KLIA Hub tu.

Post aku pasal Servis J&T yang lama pun ramai yang komen tanda tidak puas hati.

Tapi kali ini aku tak tahu nak salahkan siapa?

Private Message Tak diLayan

Terpaksalah aku berkomunikasi dengan agent dan syarikat penghantaran.

Sebab aku pm di WhatApps dan IG pemilik butik, tak dilayan pun. Komen dipadam ada lah..oppss.

Kata hati aku mungkin tak nak ada negatif komen pada IG kan..dan mungkin aku tak patut bertanya dengan dia sebab aku beli melalui agent.

Aku just tulis “baju raya saya tak sampai lagi, tolong check parcel saya kat mana?” 

Dah tak dilayan, contact dengan agent jer lah.

Selain agent, aku PM juga dengan syarikat penghantaran bertanya parcel kat mana.

Tengok dalam sistem tak bergerak dan tak ada pula tulis kat hub mana.

Lepas beberapa hari baru nampak progress pergerakan…tapi hanya pada tarikh..tetap tak tahu kat mana parcel itu berada.

Last sekali, syarikat penghantaran hantar mesej parcel kena return back to seller atas sebab tiada orang kat rumah yang dialamatkan.

Hurm..kan PKP ni..semestinya ada orang di rumah.

Tak apalah nak buat macam mana…tak ada rezeki nak terima sebelum raya.

Masa yang sama, aku pun macam dah fed up nak tunggu, aku minta refund.

Jawapan dari agent, dia perlu tanya dulu dengan pemilik butik.

Okey, pemilik butik macam setuju nak refund.

Selang beberapa jam, dapat pula mesej parcel dah diterima oleh pemilik butik.

baju raya online

Jawabnya, no refund lah..tapi tak apa..janji baju itu confirm dapat.

Terpaksalah tukar alamat lain untuk pos…bagi alamat KL kali ini…rumah adik ipar.

Tak serik pun nak beli baju raya online lagi. Cuma, jangan terbeli dengan scammer jer.

So, tunggulah berapa hari lagi baju akan sampai..

Dan nak kena pastikan cukup lengkaplah baju raya untuk aku sekeluarga tu.

Update: Baju raya dah selamat sampai ke alamat rumah adik. Cukup lengkap siap ada cenderahati. Alhamdulillah dan terima kasih.

Tagged : /

Pasar Tani Kg Guntong Pasar Dalam Kebun Getah

Cakk aaa… ada yang rindu tak? ada..ada…tak ada eh….tak ada sape yang rindu pun.. blog je rindu sebab tuannya lama tak update. Tuannya busy dengan jus halia….gituuu..

Seminggu cuti balik kampung lah kita…ke mana lagi kan… Banyak kerja yang nak kena setel. Lebih-lebih lagi kerja tergendala untuk Casa Emarieys ni.. student tengah cuti. Lama tak balik buat spotcheck nak tengok keadaan dalam rumah camana..tukar CCTV..tukar kipas..sapu habuk bagaii..selesai barulah hati senang nak pergi jalan mana-mana.

Pasar Dalam Kebun Getah

First time pergi.. itupun tengok mama bersiap awal pagi “nak gi mana ma?” “nak gi pasar guntong, marilah nak gi” . sebab tak mandi lagi, mama pergi dengan kawan dia..aku pergi dengan Mr.Ery. Rupanya dah lama ada pasar tani dalam kebun getah ni.. aku tahu lepas diviral.

Kampung Guntong pun aku tak tahu area mana…hehehehe..siap call mama nak tuju arah mana…masuk simpang Kampung Nara tu..ke dalam sikit ada nampak kereta banyak..park kereta situlah. Ingatkan mama keluar awal dah sampai…aku juga yang sampai dulu..mama melencong tempat lain pergi makan dulu katanya.

Menarik juga pasar tani dalam kebun getah..ada macam-macam jualan..kuih muih..baju.. peralatan dapur..ikan segar..dan macam-macam lah…kuih tradisional negeri Kelantan memang ada…nasi dagang..nasi berlauk pun ada.  Singgah terus makan pagi pekena nasi berlauk dalam kebun getah.

Time cuaca panas litlit tak risau sangat sebab terlindung dengan pokok..kalau cuaca hujan tak tahulah camana.. Time aku pergi memang ramai lah orang. yealah orang duduk luar Kelantan balik kampung mesti nak singgah sini…dan..dan…dan… apa yang mama bagitahu sejak dah viral, banyak jualan dah naik harga.

Jalan-jalan keliling, nampak satu tempat ada jual baju koko PBSM yang mana nak beli untuk Aqeel.. kebetulan lepas cuti, sekolah Aqeel ada perhimpunan koko..tanya harga RM25 lengan pendek..aku tak beli sebabnya aku rasa ada lagi tempat murah.. esoknya balik KL pergi pasaraya Kawanmu..beli dengan harga RM20.90 sahaja.

Harap janganlah main harga selepas di viral mahupun time cuti panjang.. takutnya orang akan pergi sekali jea.

 

Tagged : / / /

10 Peralatan Penting Yang Perlu Dibawa Semasa Camping atau Berkelah

Tak kira di mana tempatnya untuk anda pergi camping samaada di tepi pantai, air terjun mahupun dalam hutan. Perlu siap sedia dengan checklist peralatan-peralatan yang perlu dibawa. Barulah seronok untuk bermalam dalam khemah.

Peralatan untuk Camping

Antara item yang perlu dibawa sebelum pergi camping:

1) Khemah – Yang ni tak bolehlah tertinggal, kan tertinggal tak jadi camping jawabnya.

Item Camping

2) Kain Rentang – Digunakan sebagai alas tempat duduk atau sebagai penutup khemah sekiranya hari hujan. Boleh juga kurangkan bahang panas dalam khemah.

Item Camping

3) Sleeping bag – Kadang-kadang satu khemah tak cukup untuk anak-beranak, seorang boleh tidur dengan sleeping bag. Ia pun tahan sejuk.

Item Camping

Baca: Pengalaman Camping di Hutan yang Sejuk

4) Tikar – Digunakan sebagai alas duduk di luar atau dalam khemah.

Item Camping

5) Dapur mudah alih – Tak perlu susah-susah buat unggun api untuk masak, pakai dapur gas mudah alih. Senang dan cepat kerja memasak.

Item Camping

6) Portable Cooking Stove – Dah bawa dapur mudah alih, jangan lupa bawa gas sekali. Buat stok dua atau tiga botol.

Item Camping

7) Lampu Rechargeable – Memudahkan pergerakan pada waktu malam. Lebih-lebih lagi di dalam khemah, sangat gelap. Boleh terpijak orang yang tengah tidur. Pastikan charge penuh sebelum bawa.

Item Camping

8) Powerbank – Peralatan yang penting juga untuk charge handphone anda. Dalam hutan mana nak cari plug. Ada ketika digunakan untuk hidupkan kipas usb.

Item Camping

Baca: Pengalaman Camping di Air Terjun

9) Ubat – Persediaan awal adalah ubat-ubatan. Sakit perut, sakit kepala, luka boleh berlaku tanpa diduga.

Checklist Untuk Camping

10) Kelengkapan diri –  Kelengkapan pembersihan diri seperti sabun, berus gigi dan ubat gigi jangan lupa. Alat solek tak perlu pun tak apa, bukannya nak melawa pun masuk hutan kan.

Checklist Untuk Camping

11) Lain-Lain Alat – Fikirkan peralatan apa lagi yang perlu dibawa? Antaranya pisau, tali, selimut, baju sejuk, kuali, periuk, bahan asas memasak seperti garam, gula, serbuk kunyit, dan minyak masak.

Item Camping

Pengalaman Camping

Antara pantai, air terjun dan hutan ketiga-tiga ada pengalaman tersendiri. Di pantai waktu siang hari memang panas, tak boleh nak duduk pun dalam khemah. Tapi bila waktu malam,  cuaca berangin dan sejuk. Cuma kena bertahanlah dengan serangan gigitan nyamuk. Kalau di tempat air terjun, kurang sikit panas dia, malam pun sejuk juga. Di hutan pula, kena tengok pada tempatnya. Paling aku titik beratkan waktu bercamping, mesti dekat dengan tandas dan surau. Pergi camping sama ada bersendirian atau bersama keluarga yang ada anak-anak kecil, perlulah membuat checklist atau persediaan sebaiknya untuk tidak tertinggal apa-apa peralatan yang penting.

 

Tagged : /

Kenapa Mahal Sangat Harga Makanan Ni Makcik, Makcik Nak Pergi Haji Balik Hari Ke?

Ikan Bakar Belakang Istana

Aku sekeluarga memang suka makan dan selalu makan di luar. Dalam seminggu, memang akan ada makan di kedai. Yealah, ada hari penat nak masak, ada hari rasa bosan nak makan masakan sendiri. Makanan di luar selalunya menjadi pilihan aku sekeluarga nasi ulam, nasi ikan bakar, atau goreng. Jenis orang yang makan lauk kampung. Ada nasi, ada ikan bakar, ada budu, ada ulam..dah cukup.  Kedai yang selalu sangat pergi kalau makan malam pergi ke Tasik Idaman..sana ikan bakar memang marvelous..dia punya perencah setakat ini memang tak boleh lawan. Ikut rasa tekak aku sekeluargalah. Kalau makan tengahari, terasa nak makan masakan Kelantan singgah Restoran Ayam Kampung, Serdang.. Nak makan ikan bakar, pergi belakang istana.. pilihan tempat makan yang dekat dengan rumah.

Baru Sekali Pergi Kedai Makcik Ini

Satu hari tu, terasa nak makan ikan bakar. Sebab tengahari, di Tasik Idaman tak buka lagi. Makanya, pilihlah tempat makan di belakang istana.. lagipun tidaklah jauh sangat dari rumah. Decide nak makan sana pun, last minute. masa dalam kereta. Perut pun tengah lapar sangat, dan time pun memang waktu makan tengahari.. sampai sana, ramailah orang. Cari tempat kosong untuk parking kereta.. elok nampak ada kereta keluar. Memang femeslah ikan bakar belakang istana ni kan. Hari minggu pun ramainya orang. Bila tengok kedai yang biasa pergi ramai sangat orangnya, pilih kedai yang lain. Yang ada meja kosong. Jadi, pergilah kedai makcik ni. Kira kedai makciklah, sebab makcik yang datang kira makanan kat meja.

Itupun tunggu juga beberapa minit, nasi habis. Mr. Ery order nasi putih kosong 4, air teh o ais 4, sotong bakar saiz sederhana 1, ikan pari bakar 1. Itu saja, tak ada kuah, tak ada sayur pun. Makan semulut dua, datanglah makcik ke meja untuk kira harga dan selitkan kertas di bawah pinggan makan. Bila makcik tu pergi ke meja lain, aku tengoklah berapa harganya yang tertulis. Mula tu, aku was-was juga harga ni..konpius..RM20 ke RM70..nombor 2 dan 7 nak sama. Kalau RM20 macam tak logik pula harga…tapi kalau harga RM70 lagilah giler punya harga kan.

Panggillah makcik tu sekali lagi ke meja nak confirmkan betul-betul harganya..RM70 dik. Perggh..terus aku tengok Mr. Ery dan cakap dalam hati..mahalnya..Masa itu juga, mulalah aku dan Mr.Ery tengok orang lain punya reaksi bila terima cebisan kertas harga.

Habiskan sampai licin.

Pemuda Belakang Pun Terkena

Aku paksa kakak Azwa habiskan sisa-sisa ikan pari bakar..Makanlah kakak sampai licin, mahal ni. Mr. Ery dah pergi ke kereta sebab Ayra merengek nak tidur. Aku tunggulah kakak Azwa habiskan sisa ikan pari tu.  Aku nampak ada dua orang lelaki di meja belakang, pun panggil makcik tu balik. Sebab aku ada dengar juga, diaorang macam tak percaya dengan harga yang dikenakan.. mereka makan ikan bakar seekor setiap seorang…bayaran RM61.

Mereka bayar kat makcik tu terus di meja. Bila makcik itu dah beredar. Aku terus tanya dengan dua orang lelaki ini. Kenapa? Mahal ke? Diaorang cakaplah mahal. Biasa pergi kedai yang tu (tunjuk kedai lain), tapi ramai orang makanlah sini. Samalah aku. Biasa pergi kedai lain, sebab ramailah yang makan di kedai makcik ini. Kira dah terkena sekali. cukuplah. Makcik nak cepat kaya ke? Makcik nak pergi haji balik hari? Kira rezeki makciklah hari tu. Bila dah terkena sekali, memang orang tak akan datang lagi dengan harga macam ini.

Memang tahu harga ikan bakar di KL ini mahal. Tapi boleh dipertimbangkan lagi lah dengan kedai-kedai ikan bakar yang dekat dengan kedai makcik ini. Dengan harga RM70 dua jenis lauk, boleh makan 4 ekor ikan bakar lagi di Tasik Idaman. Bila aku post kat facebook pasal kedai ikan makan ni, rupanya ramai yang cakap kedainya memang harga mahal. Malah kawan sepejabat aku pun pernah kena… makan seekor sotong RM35 harganya.

 

 

 

Tagged : / /

Lokasi Percutian Umang-Umang Chalet Melaka Best

Lokasi Percutian Umang-Umang Chalet Melaka Best.

Sabtu lepas mamaema sekeluarga ke Melaka. Family day rakan kerja Mr.Ery. Setiap tahun team kerja Mr.Ery akan buat family day. Awal tahun mula collection untuk rancang pergi bercuti ramai-ramai. Geraklah kami sekeluarga lebih kurang jam 10pagi. singgah RnR untuk sarapan. Masing-masing tak gerak sama. Terus jumpa di sana.

melaka8

Keluar tol Pedas Linggi. Set lokasi umang-umang chalet. Macam rasa tak yakin betul ke tak waze tunjuk jalan ni Tengok batu kilometer arah ke Klang. Berhenti tepi, nampak ada motor lalu terus lambai dan tanya mana lokasinya. Pemuda tu bagitahu dah betul laluan yang mamaema tuju. Itupun nak terlepas juga, nasib baik kakak nampak pemuda tadi tunjuk arah dengan tangan. Kakak pandang belakang, nampak signboard umang-umang chalet. Patah balik. Sampai awal, kitaorang pergi ke bandar dulu cari nasi tengahari. Beli bungkus makan tepi pantai dalam kawasan kampung.

melaka7

Tak sabar-sabar kakak dan aqeel nak turun mandi. Asyik tanya “bila mama” “bila mama”. Pantang jumpa air laut jumpa air kolam diaorang berdua ni.

melaka3

Seluar Corak Askar.

Cucu dan menantu askar.nampak macam adik beradik tak? Ramai duk tanya mana beli seluar celoreng ni. Mamaema beli kat KWC (Kenanga Wholesale Centre). Fuhhh, berpeluh juga nak cari seluar diaorang. Harga seluar anak-anak RM25 sehelai, mamaema RM20 sehelai. Jenis kain tak sama. Seluar mamaema jenis cotton macam seluar trek. Anak-anak seluar canvas. Design dan kain cantik. Satu kedai sahaja yang ada.

umangumang-chalet

Bukan main lagi mek Ayra menjeling kat mama. Tengok, kakak duduk sebelah. Musykil kenapa dia duduk jauh sangat lah tu.

umangumang-chalet-melaka10

Tengok mereka bertiga ni. cepatnya anak-anak membesar.

umangumang-chalet-melaka11

Geram pula tengok Aqeel, semua gambar muka entah apa-apa. Ada sajalah mimik dia macam tu macam ni. Bukan senang nak ambil gambar satu family.

umangumang-chalet2

Yang ni dah elok, tang seluar pula pergi senteng sebelah…

melaka5

Mek Ayra pun dah pandai berselfie. Seluar Mr.Ery saja tak berceloreng. Puas cari tak ada saiz. Hampir putus asa. Last-last jumpa satu kedai di KWC juga, warna hijau dan ada saiz besar. Apa lagi sambar sajalah.

umangumang-chalet1

Panas berdetim.

umangumang-chalet-melaka9

umangumang-chalet-melaka8

Mek Ayra panggil kakak dan abang.

umangumang-chalet-melaka7

Lepas makan gerak ke umang-umang chalet untuk check in. masih ramai team yang tak sampai lagi. Nak check-in pun kena tunggu jam 2.00 petang.

umangumang-chalet-melaka6

Bilik tak ready lagi. Melepak sambil main buaian. Banyak buaian tergantung.

chalet-umangumang

umangumang-chalet-melaka4

umangumang-chalet-melaka5

umangumang-chalet-melaka3

Kalau dengan abang, memang mek ayra boleh ngam sangat. Abang pimpin tangan dia akan ikut jer.

umangumang-chalet-melaka2

Depan bilik penginapan.

melaka

Bilik Penginapan

Kami punya bilik no. 11. Walaupun bilik kecil tapi selesa. Ada aircond tak ada kipas. Satu malam RM250 termasuk pakej BBQ. Nak tambah tilam cas RM20.

bilik-umangumang

umangumang1

dinner-umangumang

Jam 7.00 pagi, anak-anak dah mengajak mandi air laut.

chalet-umang

Dah siap mandi wangi-wangi, mek Ayra tengok saja kakak, abang dan ayahnya mandi air laut.

umangumangchalet6

Tak lama pun, tanggal skirt tanggal pampers. hah, ambik terus timbus kaki dengan pasir. kasi gosok-gosok kaki.

umangumangchalet4

Muka pasrah kena tanam dengan ayah.

umangumangchalet3

Masa ni, air laut semakin surut. Dapatlah bermain buaian.

melaka2

Hanya mamaema yang tak turun ke laut nya.

umangumang

Bagi mamaema, lokasi umang-umang chalet melaka ni sesuai untuk buat aktiviti keluarga. Tempatnya luas, selesa dan tenang. Walaupun tak ada kolam, mandi laut pun dah memadai.

Mamaema perasan satu lah negeri Melaka ni. Walaupun susah nak jumpa tong sampah di tepi-tepi jalan, tak ada pun sampah berselerakkan. Sangat bersih. Lagi satu, mamaema suka tengok design rumah-rumah kampung di Melaka. Halaman rumah mereka pun bersih dan teratur.

 

Tagged : / / / / / / /

Berdiri Sejam Lebih Layan Rock Bro Di Mines

Penangan wayang Rock Bro di Mines.

28 Okt 2016, Mr.Ery ajak tengok wayang Rock Bro dengan geng Urban Crewz. Pucut dicita ulam mendatang. Orang nak belanja, kita pun setujulah. Lagipun tarikh itu, hari lahir mamaema. Kiranya hadiah hari lahirlah kan. dah dapat present dari Mr.Ery tepat jam 12.00 t/mlm sebelumnya. Surprise kan isteri nyaris nak luruh jantung. yang pergi kejut macam ada kes kecemasan. Mamaema dah lena sangat malam tu, baru balik dari outstation.

 

rock-bro

 

Entah bila minat filem rock-rock bagai ni. Dengar lagu rock pun bingit telinga. Filem rock sebelum ni yang mamaema tengok pun cuma kat siaran astro jer. Tapi bila mamaema tengok Filem Rock Bro ni, mamaema kasi 5 bintang. Best sangat. Ada kelakar, ada sedih, ada happy. Kisah perjalanan sebuah kumpulan bernama Rimba Bara.

Budak-budak pun sakan gelak tengok Rock Bro. Mereka yang terlebih seronok. Ayra, awalnya okey dalam panggung wayang. Bila time dia nak tidur, mulalah dia merengek-rengek. Terpaksa bawa Ayra keluar kejap. dodoi-dodoi sambil berdiri di luar panggung. Tak sampai 10 minit, Ayra dah lena. Dari luar bilik panggung terdengar orang gelak sakan, mamaema masuklah balik. Nak ke tempat duduk sendiri, segan pula nak lalu-lalu depan orang. so, mamaema berdiri sahaja di line belakang sekali. seat memang penuh malam tu. Fuhh, memang sakit segala urat sendi dukung mek Ayra ni. Sejam lebih berdiri sambil berdukung Ayra layan sampai habis ceritalah.

Habis cerita, keluar panggung Ayra terus celik mata..sengih-sengih. Sabarlah wahai anak.

 

Sinopsis Rock Bro [kredit: myinfotaip]

Filem Rock Bro! mengangkat kisah perjuangan rockers tanah air sekitar era 80-an serta 90-an, melalui penceritaan yang disulami dengan lawak jenaka dan drama kehidupan. Dalam trilogi terakhir ini, diceritakan dari sudut pandangan ketua Rimba Bara, Jijoe (Khir Rahman), di mana pada zaman itu era rock telah berada di kemuncaknya dan seakan menanti fasa kejatuhan dengan kemasukan aliran muzik baharu seperti rap dan hip hop pada awal 90-an.

Kumpulan Rimba Bara sudah lama tidak membuat persembahan, menyara hidup dengan melakukan kerja sambilan dan menjayakan gig di tapak ekspo tani. Mereka dibayar dengan durian dan sayur-sayuran termasuklah petai dan terung daripada penganjur. Mereka hilang taring apabila Zul Kapan menyertai kumpulan rap 4URU.

Rimba Bara gigih meneruskan perjuangan mereka dalam industri muzik yang penuh dengan permainan politik. Pada masa yang sama, Jijoe telah jatuh cinta pandang pertama dengan Ratu Rock Ella (Amy Jueliet) semasa terserempak di studio rakaman King’s Studio. Jijoe terlalu menyayangi Ella hingga sanggup meninggalkan kehidupannya sebagai rockers untuk menjadi seorang kontraktor kelas F sebagai bukti yang dia benar-benar sayangkan Ella dan mahukan hidup yang lebih terjamin. Keputusan Jijoe membuatkan Rimba Bara semakin goyah hingga tercetus konflik antara anggota.

Apa kesudahan kisah cinta Ella dan Jijoe? Dan ke mana arah Rimba Bara selepas ini? Mampukah Rimba Bara menuju ke puncak demi mempertahankan kewujudan mereka di persada muzik tanah air?

Korang dah tengok ke belum filem Rock Bro? Kalau belum, pergilah tengok. Tak rugi korang bayar tiket tau.

 

Tagged : / / / / /