Penderaan Senyap Dalam Organisasi

Stop Workplace Bullying

Ingatkan dah pupus sikap membuli di mata masyarakat. Tapi, tidak sama sekali. Sikap membuli masih wujud tidak kira di rumah, di sekolah, di universiti mahupun di pejabat. Ada pembuli lelaki, ada pembuli perempuan. Baru-baru ini negara dikejutkan dengan kejadian pelajar UPNM yang meninggal dunia akibat didera dengan menekap seterika wap oleh rakan kerana dituduh mencuri laptop. Alfatihah untuk Zulfarhan Osman Zulkarnain.

Tapi tahukah anda, situasi membuli ini juga wujud di kalangan organisasi atau di tempat kerja? Banyak kajian telah mendapati bahawa pentadbir merupakan pendera utama di tempat kerja iaitu antara 50% dan 90% pada masa ini.

Contoh-Contoh Penderaan

Membuli – Bertindak untuk merosakkan “Kesihatan Kakitangan Sasaran” dan harga dirinya, hubungan dengan keluarga dan rakan-rakannya, kehidupan, ekonomi, atau kombinasai daripada kesemuanya.

Mobbing – Cemar nama baik, penghinaan, ugutan, sindiran, pengasingan atau khabar angin.

Kesan negatif ke atas kesihatan psikologi-emosi:

Rasa tidak puas hati di tempat kerja, perasaan negatif (misalnya berasa terdesak, tidak cekap, tidak mencukupi, rasa malu, rasa bersalah, segan, ragu-ragu, kesepian, terasing), hilang tumpuan kerja, pemikiran yang keterlaluan sehingga menggangu kehidupan, rasa tidak percaya, sinis, kerisauan, keletihan emosi, compulsivity, burnout, kekeliruan, kejutan, ketakutan kronik, sociophobia, serangan panik, hypervigilance, kemurungan, gangguan keresahan, berfikir untuk membunuh diri dan tekanan gangguan posttraimatic (PTSD).

Langkah -Langkah Mengatasi:

  1.  Menghubungi perkhidmatan keselamatan dan kesihatan pekerjaan syarikat.
  2.  Menghubungi penyelia yang bertanggungjawa terhadap kesihatan dan kesejahteraan pekerja.
  3. Memohon pertukaran tempat kerja.
  4. Mengumpul bahan bukti.
  5. Mengenalpasti sekutu-kutu.
  6. Berkongsi pengalaman-pengalaman dengan mangsa lain.
  7. Mengelak daripada menyalahkan diri.
  8. Mendapatkan bantuan ahli keluarga dan rakan.

Dari ‘Abdullah bin Umar r.a, Nabi SAW bersabda yang bermaksud,

“Yang disebut dengan muslim sejati adalah orang yang selamat orang mulism lainnya dari lisan dan tanggannya” – Sahih Al Bukhari, No.10

Berhati-hatilah dengan sikap pembuli senyap di organisasi, untuk mengelak dari perkara yang lebih buruk, mohonlah untuk tukar tempat kerja.

 

Tagged : / / / / /

Doa Untuk Saudara Kita Di Gaza

Doa untuk Gaza. Marilah kita sama-sama berdoa untuk saudara kita di Gaza. Sesungguhnya senjata yang kita ada adalah DOA. Doa lah selepas solat, bukan doa hanya tulis di blog, twitter, facebook mahupun laman sosial yang lain.

Doa Gaza

Memetik dari kata-kata Miela Fazie dari Instagram : Subhanallah Walhamdullillah Walailahaillallah Wallahuakbar.. Mari lah kita beramai-ramai berdoa kepada Allah SWT supaya melindungi rakyat Palestin yang ketika ini sedang diserang oleh israel. Mohon juga kepada Allah SWT supaya israel berjaya dihapuskan oleh para mujahiddin-mujahiddin Islam di Palestin. Ingat lah bahawa doa itu adalah senjata yang paling terbaik bagi umat Islam. Jika boleh berdoa lah sekerap yang mungkin dan sedekahkan lah Al-Fatihah kepada semua yang terkorban. “Ya Allah ya Tuhanku. Tuhan Yang Maha Berkuasa dan Maha Agung. Aku berdoa supaya Engkau melindungi rakyat Palestin daripada kezaliman israel. Berikan kekuatan dan kemenangan kepada mereka.Buangkan segala ketakutan di dalam diri mereka agar mereka bangkit dan melawan demi menegakkan syiar Islam. Teguhkan iman mereka Ya Allah. Jadikan mereka yang terkorban sebagai para syuhada. Tempatkan mereka bersama-sama orang yang beriman. Sesungguhnya hanya kepadaMu kami bermohon dan meminta pertolongan. Tuhan sekalian alam. Amin!”. “We pray for Gaza, for Palestine, all moslem in the world always support and never let them alone.. Lets all pray for GAZA and may Allah protect them and give them strength InsyaAllah.. #LetsPrayForGaza! #prayforgaza #prayforpalestine #saveaza

 

 

Tagged : /

Siapa Nur Amalina Che Bakri ini?

rata-rata ramai yang tengah update mengenai Nur Amalina Che Bakri ini.siapa dia?

yea, dia merupakan seorang budak genius yang peroleh SPM dengan 17AI pada tahun 2004 (sangat bangga dengan pencapaian seorang anak melayu tika itu). tetapi sekarang heboh diperkatakan yang dia telah berubah sama sekali.

kenapa jadi begitu?

adakah kerana masa dulu, dia lebih diutamakan tentang pelajaran dunia dari agama?

disebabkan kejutan budaya yang dialami di negara asing..terus dia tidak berfikir panjang dengan berubah sedemikian rupa.

kalau benar gambar-gambar itu adalah Nur Amalina Che Bakri. agak simpati dengan keluarganya yang semestinya menaruh harapan yang tinggi terhadap anaknya ini.

Semoga Allah membuka pintu hatinya untuk bertaubat dan kembali ke pangkal jalan.

Minta dijauhkan perkara sebegini dari kaum keluarga aku sendiri….AMIN…

 

Tagged : / /