September and October 2020 Ke Mana Menghilang

September and October.

Lamanya tak update blog emarieys.com ini. Mana menghilang?

Masih lagi di #bumiafrica ini, tak ke mana pun.

Sejak penularan Covid-19, lebih banyak duduk di rumah.

Tak berani nak keluar sebarangan melainkan ke tempat kerja saja.

Nak share memori bulan September dan October yang mana perlu untuk diingati.

September 2020.

Hari kelahiran bagi kedua ibu bapa aku. My abah 12 September dan my mom pula 19 September. 

Bermakna sedikit tahun ini sebab first time aku buat surprise untuk mereka. Aku tempah delivery banquet surprise.

Untuk abah, aku ambil dari Kota Bharu sebab abah stay di rumah adik nombor 2. Tapi hari esok nak hantar, kena delivery ke PP sebab abah balik rumah dia. Ralatnya, tak ada rekod video dari servis ini. Hanya beberapa keping gambar sahaja yang dihantar. Kad pun tak ada. Atas alasan, lupa.

Untuk mom, aku ambil servis dari PP saja dari iz surprise delivery. Free charge untuk delivery dan hanya buat penghantaran di area PP sahaja. Okeylah, mom pun tak ke mana. Puas hati siap ada video dan ucapan.

October 2020

Dua tarikh special yang wajib diingati. Semestinya hari ulangtahun pernikahan yang ke-16 tahun pada 10.10 dan hari ulangtahun sendiri pada 28.10. Alhamdulillah di atas kurniaan Yang Maha Esa. Walaupun tiada sambutan meriah tiada hadiah, bersyukur atas segala nikmatnya. Belanja rakan opis makanan dari Epi Dor

Pada 18 October lalu, hari pengundian bagi Rakyat Guinea dan suasana di sini agak  tegang. Segala komunikasi disekat untuk download sebarang video dan gambar. Kemenangan berpihak kepada Kerajaan sekarang. Tak pasti akan berlaku lagi ketegangan kerana akan adanya ketidakpuasan hati sesetengah pihak. Semoga tiada lagi ketegangan dan protes yang bakal berlaku. Biarlah aman dan tenang.

Sepanjang September and October, banyak juga perkara terjadi antaranya kena tahan pihak berkuasa di sini. Boleh tengok di youtube channel Emarieys Journey.

Tagged : /

Ten Ten itu Shopee..but 10.10. itu My Anniversary

Today our wedding anniversary yang ke-15.

Syukur Alhamdulillah..terima kasih pada yang hantar komen di facebook dan instagram.

Terima kasih juga yang mendoakan perhubungan kami berdua.

Tak minta banyak…minta doa yang baik-baik sahaja.

Baca: Kejutan Anniversary pertama kali

Antara komen-komen dari sahabat alam maya.

 
Kak Na Astana Pengantin happyunniversary
 
Hasmawaty Haris Wow dah slim abangku. Apa rahsia..hahaha
 
Fauzila Aris Happy anniversary uolls..
 
 
Barkhish Serat Happy Anniversary…
 
Norazleen Tasuki happy anniversary syg
 
 
Norbaizura Zakaria Happy anniversary Emma.. 💞
 
Naga Lama Tahniah kat mu n shuben.he3.
 
Suri Surihatiku Moga bgia ke.jannah.tahniah.amin
 
Nadia Johari happy anniversary
 
Julia Ali Happy Anniversary Ema and husband..
 
Ishak Ismail Happy anniversary. Jauh celebrate terrr
 
Aini Cahaya Selamat ulangtahun Mohd Hairi Bin Haris dan Ema Ery…smoga berkekalan dan bahagia hingga ke jannah…. Aaminn
 
Mohd Hairi Bin Haris Aini Cahaya t.kasih mok su doakan yang terbaik dlm perhubungan…kami…
 
Angel Lina Happy anniversary sayangku
 
Huda Halid Happy anniversary ema .semoga bahagia sampai syurga ❤️
 
Mahanun Mahmud Selamat Ulangtahun anniversary ema dan ery..
 
Fiey Amanda Happy anniversary kak
 
Ann Han Happy anniversary to both of you till Jannah
 
YB Shehan Happy Anniversary..
 
Yaya Natsumi Happy anniversary 🥳
 
Eita Abdullah Hepi anniversary both of u.. rindu kamooo semua kat sana
 
Sally Khairil Hepi anniversary anok sedaro…moga bhgia till jannah…aamiin3
 
Sarah Mustafa Happy anniversary Ema & husband💞🎂
 
Emma Nadia Happy anniversary 🥳
 
 
Roshaida Shariff Happy Anniversary Abang Yie ngan Ema,
semoga kekal ceria berpanjangan
 
 
Julia Johari Happy anniversary ema…ema jom durian lagi 💞
 
Alamak, teringat durian ni Juju oiii… tunggu lah balik Malaysia..Durian dulu pergi cari.
 
Terima kasih lagi sekali untuk semua yang mendoakan…
 

Tagged : /

Kek Sebagai Pengganti Menyambut Birthday Kakak

Kek Birthday sebagai pengganti.

Jumaat, 19 Julai 2019. Genaplah umur kakak Azwa 13 tahun.

Alhamdulillah, semoga kakak Azwa menjadi anak yang solehah. Amiin.

Walaupun jauh dimata, dekat dihati.. mama tempah kek sebagai pengganti.

Minggu kakak tak balik dari asrama.

Minta bantuan famili untuk surprise kan kakak.

Tq mama, angah, kak, dan anak-anak sedara.

3 hari sebelum, aku tempah kek birthday dari Cake House Bakery Kota Bharu.

Google jer.

Hanya melalui WhatsApp. Tak nak susahkan angah pergi cari.

Cuma angah kena pergi ambil sendiri. Tak ada khidmat delivery.

Waktu beza 8 jam, terima kasih Kak Nah sudi layan mesej aku tengah malam.

Dan hasilnya, sangat puas hati.

Angah pun cakap kek sedap. Alhamdulillah.

Dapatlah kakak menjamu kawan-kawan dia sekali di sana.

Pakai Baju Mama

Eh, itu baju mama…Kakak pakai baju mama.

Rindu mama.

Mama pun rindu kakak.

Mama tahu kakak kuat.

Tak sabar tunggu kakak balik minggu ini.

Dapatlah video call dengan kakak.

Kakak dapat green light untuk bawa handphone ke sekolah.

PK Hem pun bagi kebenaran.

Tapi aku sendiri yang tak kasi.

Aku risau kakak terlalai.

Aku risau, apa kata orang lain.

Aku fikir ia tidak adil pada orang lain.

Public phone ada…tak dapat cakap dengan mama pun..

Keluarga ada.. hari-hari call tok ma dia.

Angah bagitahu “kakak okey, dia happy”

Syukur Alhamdulillah..dapat gembirakan hati kakak.

Doa mama untuk kakak, semoga kakak sentiasa berada dalam keadaan sihat, jangan tinggalkan solat, belajar rajin-rajin, jaga diri, buktikan kejayaan kakak di dunia dan akhirat.. InshaAllah.

Thanks famili.

 

 

 

Tagged : /

4 Tahun Hari Ini, Happy Birthday Ayra Sufia

Dah 4 tahun Ayra Sufia. Selamat hari lahir anak ke-3 mama. Anak yang paling manja..yealah dah bongsu kan. Paling kuat merajuk dan paling suka cakap “tak sayang mama’ “tak sayang ayah” kalau mama dan ayahnya usik “Ayra tak cantik”.

Kalau mama dan ayah peluk kakak dan abang pun kemain sedih sangat mimik mukanya, konon orang tak sayang dia..gituu. Ayra Sufia ni ada rekod lambat bercakap.nak apa-apa banyak tunjuk dengan tangan jer..dah umur 3 tahun masih tak boleh cakap 2 ayat. Pergi check-up di PPUM resultnya okey..tiada masalah pendengaran pun.

Alhamdulillah, sekarang dah nampak kemajuan… bercakap dah banyak walaupun pelat yang lebih.

Cik Ngah Beli Kek

Terima kasih cikngah belikan kek untuk Ayra..Terkejut dia malam tu tiba-tiba cikngah keluar bilik bawa kek dengan lilin. Boleh pula dia nak nangis..suruh tiup lilin pun tak mahu. So Ayra terima kasih kat cikngah yer. Doa untuk cikngah murah rezeki.

Semoga anak-anak mama berjaya di dunia dan akhirat. Amiin.

 

 

 

Tagged : / /

Sambut Tahun 2019 Dengan Berita Yang Mengejutkan

Masih tak terlambat nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2019. Di awal tahun ini, tak tahu nak mula dari mana..walaupun banyak benda nak share…buka chrome klik link blog…login..lepas itu blur…idea terus hilang.. logout.. login balik…tup tup…keluarlah post lewat petang ini..

Sebelum jejak tahun 2019, aku terima berita yang mengejutkan…sangat buat aku terkejut sampai gigil lah… Berita apa? Bila dah confirm InshaALLAH aku share yer.. Kalau itu jalan terbaik untuk aku dan keluarga aku.

Bermulalah Hari Persekolahan

Hari pertama persekolahan, aku ambil cuti. Kakak dah masuk sekolah menengah abang pula darjah 4, Ayra stay rumah pengasuh. Kakak tak ada rezeki untuk bersekolah asrama yang dipohon, Ayra pula tak ada rezeki untuk masuk sekolah tadika permata perpaduan. Aku terima dengan redha..Bukan rezeki anak-anak aku.

hari sekolah

Abang ke sekolah naik van seperti tahun-tahun yang lepas. Cuma, kakak agak merunsingkan aku pada mulanya sebab tak ada van nak hantar ke sekolah menengah. Lagi pula kakak sekolah petang. Terpaksa antara aku dan Mr Ery kena korban masa dan tenaga untuk balik dan hantar kakak pergi balik sekolah. Tapi tak lama, hari pertama balik sekolah, van sebelum ini ada mengambil dan menghantar anak sekolah menengah. Terus call untuk confirm… Alhamdulillah, bermulalah kakak naik van yang sama.

Segala pembayaran buku untuk abang setel terus. Tapi kakak aku hold kan dulu. Bukan terlalu berharap sangat untuk dapatkan tempat di sekolah berasrama tapi perancangan aku untuk kakak adalah biar dia tinggal di asrama. Tak dapat sekolah kawalan pun tak apa, yang utama ada asrama.

Nak tunggu keputusan sekolah mana pun makan masa.. buku tulis tetap kena beli.. Terpaksa juga beli beberapa buah buku untuk belajar ikut jadual. Baru hari pertama sekolah dah ada kerja rumah yang diberi cikgu. Kakak juga dilantik Penolong Ketua Kelas walaupun cikgu sendiri tahu yang dia akan bertukar sekolah.

hari sekolah

Anak kita sekelas yea kak.

Boleh pula anak satu kelas dengan anak member PIBG sekolah rendah..anak member pula jadi Ketua Kelas….asyik korang berdua jea pegang jawatan ni..

Kalau anak yang form 1 nak sekolah pagi kena pandai bermain alat muzik dan menyanyi. Ada 2 kelas form 1 di waktu pagi…lagi 10 kelas  waktu petang. Masa hari orientasi, aku ada isi borang untuk uji bakat sebab nak sangat kakak sekolah pagi. Balik rumah, aku terfikir macam tak perlu sangat sebab latihan muzik diadakan belah petang..Masa lagi banyak di sekolah… Nampaknya, biarlah kakak maintain waktu petang hinggalah dapat sekolah lain.

Tagged : / /

Nak Carikan Pasangan Untuk Mama, Ada Berani?

Aku nak carikan pasangan untuk mama. Serius? Seriuslah ni. Ada nampak aku main-main ke? Mahu kena hantuk kepala dengan mama..eh, tak..dah dapat green light pun. Mama siap bagi komen “buatlah long, nak letak kat traffic light..dah macam banner pulak”. Hehehehe.

Pasangan Untuk Mama

Aku post entry ini hari di Jumaat penghulu segala hari, moga mama dapat jodoh. Amiin. Mama pun dah lama jadi single mother. Masa yang sesuai dah mama cari teman hidup untuk tumpang kasih. Bukan nak cari yang berharta pun, biar ada tanggungjawab, pegangan agama yang kuat dan boleh terima mama seadanya. Suami orang? Minta jauhlah. Tak mahulah seperti drama-drama TV3 tu.

Paling yang aku harapkan, jodoh mama itu dapat terima aku adik beradik lebih-lebih lagi yang satu-satunya anak lelaki tunggal mama form 3. Biasalah kan, anak lelaki protect mama lebih sikit. Seorang mama yang tak reti duduk saja. Dari muda dah buat macam-macam kerja. Paling melekatnya kerja andaman pengantin. Tapi dah tak pergi ke rumah orang untuk pasangkan pelamin, adik pula yang ambil alih. Kerja andaman mama bukannya hari-hari pun dapat income..sebulan dua bulan pun belum tentu ada. Jika dapat pun tidaklah semewah macam Kuala Lumpur. Cukup bayar sewa, segala bil, dan diri sendiri jer. Bila tak ada kerja, mama penuhkan aktiviti dia dengan aerobic, zumba dan jumpa kawan-kawan dia.

Nak kenal dengan mama? Kena kenal dulu dengan anak-anaknya. terutama anak nombor dua si angah ni. Sebab apa? Itu rahsia. Jodoh mama dengan siapa? Kami adik beradik semua terima, janji yang boleh jaga mama sehingga habis usia… Umur mama berapa? Baru dua hari lepas mama sambut hari lahir ke-57 tahun. Ada ke yang berani nak jumpa?

SELAMAT HARI LAHIR MAMA!!!!.

DOAKAN MAMA BERTEMU JODOH DENGAN ORANG BAIK-BAIK DAN MINTA DIJAUHKAN DARI SUAMI ORANG.

AMIIIN.

 

 

 

Tagged : / /