Kesihatan Lelaki Membimbangkan.

Masyarakat di Malaysia mahupun di seluruh dunia kini terganggu akibat daripada pelbagai peraturan sejak pandemic Covid-19 melanda. Antaranya perintah kawalan pergerakan, larangan berkumpul, jarak ketika berkomunikasi, sentiasa mencuci tangan, memakai pelitup muka di tempat awam dan bekerja dari rumah (work from home).

Bagi semua orang ia mudah untuk melaksanakan, tetapi realitinya ia telah menganggu ruang privasi kebanyakkan orang.

Kesihatan itu mahal, tetapi ketika sakit boleh menjadi lebih mahal. Oleh itu, pencegahan lebih baik daripada mengubati. Sebagai langkah pencegahan, pemeriksaan perubatan dapat dilakukan untuk menentukan keadaan kesihatan, serta mengesan penyakit sejak awal.

Semakin awal penyakit dikesan, pertolongan lebih cepat dapat diberikan. Dengan cara ini, penyakit ini tidak berkembang ke tahap yang lebih serius, sementara mencegah rawatan yang lebih rumit.

Penjagaan Kesihatan Lelaki Bukan Pada Aset Batin Sahaja.

Kesihatan lelaki kurang mendapat perhatian berbanding kesihatan wanita. Kaum lelaki kurang cenderung untuk berjumpa dengan doktor berbanding kaum wanita dan bertindak untuk menunggu bagi tempoh waktu yang lebih lama sebelum masalah kesihatan dirawat.

Bercakap mengenai kesihatan lelaki bukan hanya mengenai keadaan organ pembiakan, tetapi perlu dilihat secara meluas. Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang lebih mudah dialami oleh lelaki berbanding wanita. Ini tentu dipengaruhi oleh pelbagai faktor, mulai dari tabiat, faktor persekitaran, dan sebagainya.

Apa yang perlu anda ketahui mengenai pelbagai masalah kesihatan yang sering terjadi pada lelaki? Bagaimana untuk mencegahnya?

Masalah kesihatan pada lelaki yang berkaitan dengan jantung, paru-paru, dan ginjal juga biasa terjadi pada wanita. Namun, ada penyakit tertentu yang hanya dialami oleh lelaki, seperti barah prostat dan keadaan organ pembiakan lelaki – seperti mati pucuk dan kesihatan zakar.

Oleh itu, anda perlu menyedari tanda dan gejala yang disebabkan oleh masalah kesihatan lelaki berikut.

 1. Penyakit jantung

Penyakit jantung dan saluran darah atau penyakit kardiovaskular dicirikan oleh keadaan penyumbatan saluran darah. Keadaan ini boleh menyebabkan serangan jantung, sakit dada, atau strok.

Salah satu jenis penyakit jantung yang paling terkenal dan ditakuti adalah penyakit jantung koronari. Keadaan ini dapat dialami oleh sesiapa sahaja, bahkan sekurang-kurangnya 5-9% orang dewasa lebih dari 20 tahun mengalami keadaan ini.

Masalah kesihatan pada lelaki ini boleh mengancam nyawa dan menyebabkan kematian, kerana ia berlaku secara tiba-tiba dan tidak mempunyai gejala. Oleh itu, penting untuk melakukan pemeriksaan berkala dan mengelakkan faktor risiko.

 1. Penyakit paru-paru

Pelbagai penyakit paru-paru lebih mudah dialami oleh lelaki, terutamanya mereka yang mempunyai tabiat buruk seperti merokok. Perokok  aktif dan pasif boleh menyebabkan masalah paru-paru yang serius, seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) kepada barah paru-paru.

Gejala penyakit paru-paru umumnya boleh merangkumi batuk yang berpanjangan, masalah pernafasan yang kerap, sesak nafas, sakit dada dan keletihan.

Malangnya, gejala penyakit paru-paru sering diabaikan sehingga keadaan semakin teruk dan didiagnosis sudah terlambat. Manakala pengesanan awal dapat menjadikan keadaan ini boleh disembuhkan.

 1. Penyakit buah pinggang

Penyakit ginjal sangat berisiko bagi orang yang berlebihan berat badan (gemuk), tidak minum cukup air, tidak cukup bersenam, dan makan banyak makanan manis dan masin.

Permulaan penyakit buah pinggang juga boleh dipicu oleh masalah kesihatan lain yang anda alami, seperti tekanan darah tinggi (darah tinggi) dan diabetes.

 1. Kanser prostat

Kanser prostat adalah keadaan pertumbuhan sel yang tidak normal dan tidak terkawal di kelenjar prostat, yang merupakan salah satu organ pembiakan lelaki.

Penyakit ini adalah salah satu jenis barah yang sering berlaku dan menyebabkan kematian tertinggi pada lelaki.

Kanser prostat lebih kerap berlaku pada orang tua yang berumur 60 tahun ke atas. Walaubagaimanapun, kemungkinan keadaan ini berlaku pada usia 40 tahun atau lebih muda.

    5. Angin Pasang

Kebanyakan pesakit hernia (angin pasang) selalunya memang mempunyai kelemahan otot abdomen sejak lahir kerana lapisan peritoneum tidak tertutup rapat. Sesetengah orang pula mempunyai kelemahan dinding abdomen disebabkan penuaan, kerja berat ataupun batuk yang kronik disebabkan merokok.

Komplikasi angin pasang

Komplikasi hernia atau angin pasang termasuklan:

 • Tekanan pada tisu sekeliling yang menyebabkan kesakitan
 • Hernia yang tersepit (incarcerated hernia)

Kematian tisu akibat kurang bekalan darah – ini boleh mengancam nyawa dan membawa kematian.

Faktor yang boleh menyebabkan angin pasang termasuklah:

 • Lelaki. Lelaki mempunyai risiko 8 kali ganda berbanding wanita.
 • Penuaan. Otot abdomen semakin lemah apabila meningkat tua.
 • Sejarah keluarga. Terdapat ahli keluarga atau saudara terdekat menghidap angin pasang.
 • Batuk yang berterusan terutamanya perokok.
 • Sembelit berterusan yang menyebabkan meneran ketika berak
 • Mengandung. Mengandung akan menyebabkan kelemahan otot abdomen dan meningkatkan tekanan dalam rongga abdomen.
 • Bagi bayi jika kelahiran pramatang atau berat kurang.

Bagaimana untuk mengelakkan masalah kesihatan lelaki?

Mengelakkan tabiat buruk dan mengubah gaya hidup, secara signifikan dapat mengurangkan risiko terkena penyakit pada lelaki.

 1. Elakkan tabiat merokok

Sekiranya anda seorang perokok aktif, anda harus segera berhenti merokok. Sekiranya anda menghadapi kesukaran, berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan kaedah mana yang paling berkesan.

Merokok pasif sama berbahaya dengan merokok aktif. Seboleh-bolehnya elakkan terdedah kepada asap rokok, pencemaran udara, dan bahan kimia untuk mencegah risiko penyakit paru-paru dan jantung.

 1. Hadkan pengambilan alkohol

Pengambilan alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan risiko barah, terutama barah hati. Tabiat buruk ini juga dapat meningkatkan tekanan darah, membuat anda lebih cenderung mengalami serangan jantung atau strok.

 1. Pengambilan makanan berkhasiat

Hadkan pengambilan makanan bungkus yang tinggi gula, garam, lemak tepu, bahan tambahan, dan kalori berlebihan.

menetapkan diet seimbang dengan memakan makanan berkhasiat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan segar, produk bijirin penuh, makanan berserat tinggi, dan sumber protein seperti daging atau ikan tanpa lemak.

Sebilangan orang juga perlu mempertimbangkan untuk mengambil multivitamin dan makanan tambahan harian untuk menjaga kesihatan lelaki. Tetapi sebelum itu, pertimbangkan untuk berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan dan aktiviti anda.

 1. Bersenam

Semenjak perintah berkurung, semakin sukar untuk keluar dari rumah untuk bersenam. Tetapi sedarkah bahawa senaman juga boleh dilakukan di rumah.

Asyik-asyik bersenam, tak ada ke cara kempiskan perut buncit dan sihat tanpa penat kan badan? Tak ada, ini antara perkara wajib yang anda perlu lakukan untuk kekal sihat dan perut kempis.

Senaman merupakan aktiviti yang boleh melegakan stress selain dapat meningkatkan stamina, meningkatkan metabolism, dan kekuatan otot.

Selain dapat mengawal berat badan anda, bersenam juga dapat mengurangi risiko penyakit jantung, strok, dan beberapa jenis barah. Pilih aktiviti sukan yang anda suka, seperti berjoging, futsal, badminton, dan sebagainya.

Luangkan sekurang-kurangnya 75-150 minit seminggu untuk bersenam dan menguatkan otot anda.

Sekiranya anda tidak pernah bersenam sebelumnya, adalah idea yang baik untuk melakukan aktiviti fizikal ringan, seperti berjalan naik dan turun tangga, meregang, atau berjalan santai.

 1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan atau obesiti meningkatkan risiko mengembangkan masalah kesihatan pada lelaki, seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan strok. Secara amnya indeks jisim badan (BMI) digunakan untuk menentukan sama ada seseorang itu gemuk atau tidak.

Penting untuk menurunkan berat badan dan mengekalkannya dalam keadaan ideal untuk mengurangkan risiko penyakit berkaitan dengan obesiti. Salah satu perkara yang boleh anda lakukan, seperti menjaga pengambilan makanan dan bersenam secara teratur.

 1. Menguruskan tekanan

Tekanan boleh disebabkan oleh masalah dengan pekerjaan, kewangan, hubungan dengan pasangan, dan sebagainya. Tubuh yang bertindak balas terhadap tekanan boleh menyebabkan pelbagai kesan kesihatan, seperti mempengaruhi degupan jantung terhadap fungsi otak.

Lakukan perkara-perkara sederhana, seperti memilih makanan yang sihat, bersenam, dan berehat secukupnya untuk menguruskan tekanan.

Kepentingan Kesihatan Lelaki Sebagai Suami

Kesihatan lelaki penting untuk keharmonian rumahtangga, jika tidak dirawat misalnya akan mengganggu hubungan suami isteri.

Salah satu kewajipan seorang lelaki terhadap wanita yang telah dinikahinya atau yang disebut sebagai isteri adalah memberi nafkah, baik dari segi fizikal dan mental. Sekiranya kewajipan ini tidak dilaksanakan, maka itu adalah dosa kerana hukum agama sangat jelas mengenai pemberian nafkah bagi isteri.

Pemberian Nafkah Kepada Isteri

Hukum melahirkan dijelaskan di dalam Al-Qur’an at-Thalaq ayat 6.

اَسْكِنُوْهُنَّ مِنْ حَيْثُ سَكَنْتُمْ مِّنْ وُّجْدِكُمْ وَلَا تُضَاۤرُّوْهُنَّ لِتُضَيِّقُوْا عَلَيْهِنَّۗ وَاِنْ كُنَّ اُولَاتِ حَمْلٍ فَاَنْفِقُوْا عَلَيْهِنَّ حَتّٰى يَضَعْنَ حَمْلَهُنَّۚ فَاِنْ اَرْضَعْنَ لَكُمْ فَاٰتُوْهُنَّ اُجُوْرَهُنَّۚ وَأْتَمِرُوْا بَيْنَكُمْ بِمَعْرُوْفٍۚ وَاِنْ تَعَاسَرْتُمْ فَسَتُرْضِعُ لَهٗٓ اُخْرٰىۗ

Tempatkanlah mereka (para istri) di mana kamu bertempat tinggal menurut kemampuanmu dan janganlah kamu menyusahkan mereka untuk menyempitkan (hati) mereka. Dan jika mereka (istri-istri yang sudah ditalak) itu sedang hamil, maka berikanlah kepada mereka nafkahnya sampai mereka melahirkan, kemudian jika mereka menyusukan (anak-anak)mu maka berikanlah imbalannya kepada mereka; dan musyawarahkanlah di antara kamu (segala sesuatu) dengan baik; dan jika kamu menemui kesulitan, maka perempuan lain boleh menyusukan (anak itu) untuknya.

Pengertian suami tentang kehidupan batin adalah semua keperluan suami isteri yang tidak material, termasuk komunikasi yang baik, cinta, kasih sayang, perhatian, dan tidak kurang pentingnya adalah kepuasan hubungan seksual.

Mungkin sebilangan besar dari kita menafsirkan bahawa hidup adalah pemberian dari suami kepada isterinya. Sebenarnya, tanpa kita menyedarinya kadang-kadang kita salah dalam mentafsirkan erti hidup yang sebenarnya. Sebilangan besar dari kita menafsirkan penghidupan luar sebagai benda material yang bentuknya dapat dilihat, sedangkan penghidupan batin adalah pemenuhan keperluan biologi saja.

Petua kesihatan seksual lelaki

Selain makanan, libido atau gairah seksual juga dapat ditingkatkan dengan gaya hidup yang sihat. Kaedah ini bukan sahaja baik untuk lelaki, tetapi juga wanita demi keselesaan ketika berhubungan seks.

Ketika mencapai usia 40 tahun, lelaki perlu perhatikan saluran kencing dan organ kemaluan mereka. Sudah tentu, ini bertujuan untuk menjaga kesihatan prostat, sistem kencing, dan organ seksual.

Kesihatan seksual dan prostat berperanan besar. Itulah sebabnya menjaga kesihatan kawasan ini akan membantu lelaki terus berfungsi dengan optimum.

Di sini saya kongsikan satu portal iaitu SuamiSihat.com.my dimana anda boleh mendapatkan ilmu berkenaan kesihatan lelaki.

Anda boleh juga follow mereka di Facebook, Instagram, Youtube dan Twitter.

About emarieys

Ema has written 1335 post in emarieys.com.

Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, and review.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *