Pejam Celik Pejam Celik 15 Tahun Dah Kerja Kerajaan

Pejam celik..pejam celik..15 tahun dah kerja sebagai penjawat awam.

15 tahun kerja, masih di bawah Kementerian yang sama.

Tak bosan ke?

Kalau ikhlas kita bekerja..bosan tu tak akan timbul sama sekali.

Tak nak cari pengalaman baru?

Dah hadap pengalaman baru sekarang ni.

New environment..new country..new people..segala new..tapi tetap kementerian sama.

Rezeki Awal Sebagai Typist

Alhamdulillah…ianya bermula sebagai seorang typist.

Dapat tawaran dari JPA..aku sendiri tak ingat bila masa isi borang kerja kat SPA.

Tiada panggilan temuduga..tup-tup dapat offer.

3 tahun lebih belajar kat Pahang..ambil diploma.

Kerja kilang elektronik..praktikal di Kulai, Johor

Kerja sambilan di Hospital Sultanah Aminah..ikut cousin.

Kerja guru ganti di Sekolah Kebangsaan Gua Musang..kawan baik ajak.

Kerja kedai jual handphone sebelah rumah.

Berhenti.

Dapat panggilan temuduga sebagai polis..temuduga di PDRM Kelantan.

Hari temuduga..terus dapat tahu result.

Sebelum temuduga..kena ujian eksesais.

Ujian pemeriksaan fizikal..ketinggian, kawat, lari dalam dewan..

Semua aku lepas..walaupun malam sebelum itu badan naik gegata.

Yealah, yang ada panau kat tangan pun dah kena reject awal.

Dah lepas ujian, masuk bilik temuduga.

Soalan yang paling aku ingat “Apakah makanan femes di Kelantan?”” Aku jawab tahi itik”

Hahahaha.

So, aku berjaya ke tidak?

Yes, Aku BERJAYA diterima untuk berkhidmat dengan PDRM.

Siap sign surat..siap cop kelima-lima jari.

Mesti korang pelik, kenapa aku tak terus kerja PDRM?

Dah tertulis tak ada rezeki aku.

Walau dah lepas temuduga..aku tak lepas pemeriksaan mata.

Ramai yang tanya..kenapa tak pakai contact lens masa test?.kenapa tak kautim dengan doktor?

Budak baik kan…mana reti semua tu…hahaha..naif sangat.

Sampai sudah terus tak ada offer dari PDRM.

Siapa-siapa nak berkhidmat PDRM, orang berkaca mata tak akan lepas.

Lainlah dah berkhidmat..tetiba kena pakai cermin mata.. PDRM tak buang pun.

Lepas itu, baru terima surat offer dari JPA kerja sebagai Pembantu Tadbir Rendah (Jurutaip).

Masa ni, dalam dua lagi nak terima atau tak?

Sebabnya, jauh sangat kat Putrajaya…dahlah tak ada famili pun yang tinggal di Putrajaya dan KL.

Mana aku nak stay?

13 September 2004 (Isnin).

Tarikh pertama kali jejak kaki ke Jabatan Perkhidmatan Awam.

Tarikh aku bekerja sebagai penjawat awam.

Masuk ke dewan..dengar talk.

Dimaklumkan akan dihantar ke kementerian-kementerian dan jabatan-jabatan.

Alamak, rupanya belum ditetapkan lagi penempatan sebenar.

Aku ingatkan memang di JPA jer.

JPA bagi lagi 1 surat, surat penempatan sebenar.

Dapatlah Kementerian Luar Negeri.

Hari yang sama juga kena pergi lapor diri ke KLN.

Nak pergi dengan siapa ni? Tak kenal sesiapa pun masa itu.

Beranikan diri, tanya siapa yang dapat tempat sama.

Akhirnya ada…Sis Rohana..aku tumpang dia.

Lapor diri di KLN…3 orang…aku, sis rohana dan seorang dari Kedah.

Di KLN, sekali lagi dimaklumkan bukan berkhidmat di Putrajaya tapi di Kuala Lumpur.

Legaaa…dapat di KL.

Aku dengan Sis Rohana satu jabatan..dan orang Kedah jabatan lain..dua-dua under KLN.

Tapi aku dengan Sis Rohana kena separate akhirnya.. sebab orang Kedah terus tak datang kerja lepas tu.

Sebelum transfer ke KL, 1 bulan aku di Bahagian Konsular.

Tepat 27 Oktober 2004, 1 hari sebelum hari lahir aku..

Berpindahlah aku ke SEARCCT… Sis Rohana awal lagi ke IDFR.

Aku dah tak dengar khabar pasal Sis Rohana ni, sejak aku masuk ke SEARCCT.

Dah tak jumpa lagi…kat IDFR pun dah tak ada..

Terima kasih Sis Rohana kerana tumpangkan aku ke Stesen Komuter Serdang, setiap kali balik kerja semasa di Putrajaya.

Berkhidmatlah aku di SEARCCT sehingga tarikh 21 June 2019.

Di SEARCCT lah banyak aku menimba pengalaman baru kerja.

Tak ada rezeki kerja di PDRM..tapi Ketua Bahagian semua dari PDRM.

Baca: Pengalaman Kerja Dengan Pegawai PDRM

Setiap 2 tahun bertukar ganti ketua bahagian..sebab post mereka adalah post pinjaman dari PDRM dan ATM.

Orang cakap kerja dengan Polis stress..

Tapi aku kerja dengan mereka, banyak ilmu yang aku dapat.

Bos garang macam harimau pun..Alhamdulillah tak pernah kena marah dengan mereka.

Sayang lagi ada….hehehehe.

Rezeki kerja kerajaan, aku nikah awal..nikah gantung.

Majlis nikah pun buat kat rumah Mr Ery.

Tak ada sedara mara yang duduk dekat..

Aku stay rumah keluarga Mr.Ery.

Tak manis dipandang, selalu hantar pergi kerja… itu yang nikah dulu.

15 tahun dah…dari typist yang dijumudkan kepada jawatan kerani.

Kini, berkhidmatlah aku jauh di perantauan.

 

 

 

 

Tagged : / / /

Lawan Bowling EOCM, Datang Nak Sokong Semata Tapi Kena Main Habiskan 3 Games Semua

 

Acara tahunan untuk mengeratkan silaturahim dalam group Urban Crewz EOCM. Agak dah lama pun tak bersua antara kami geng isteri-isteri kepada poksu-poksu belaka. Jadi, aktiviti tahun 2018 dimulakan dengan pertandingan bowling di Endah Parade, Sri Petaling. Sebab dah lama tak bersua, aku ikutlah poksu nya yang nak main bowling. Aku tak join pun, sekadar datang untuk menyokong team moksu yang masuk pertandingan.

 

Bermain Dengan Anak-Anak

Sepi sungguh mall Endah Parade sekarang. Lebih-lebih lagi tingkat atas. Kebanyakan semua dah tutup awal. Sebab aku tak join pertandingan, aku nak main bowling dengan anak-anak. Lagipun, anak-anak tak pernah diajak untuk baling bola bowling. Nasib baik masih ada line kosong dan sempat untuk main 1 games. Jadilah, untuk bagi anak-anak happy. Bayaran RM7 seorang.

 

Kusyuk semua tengok ayahnya ajar cara pegang bola

 

Sini Ayra, kamu kecil lagi nak baling.

 

Panjang benar selendang kamu tu kakak.

 

Aqeel siap berjoget depan tu..mentang-mentang dapat jatuhkan pin

 

Ni siapa punya balingan, bola terus masuk longkang.

 

Memang berialah sorang-sorang dapat rasa bermain bowling. Tahap beria si Aqeel terjoget-joget lah depan line bila bola kena pin. Tapi, bila masuk longkang terus pusing belakang. Sambil tunggu geng Urban Crewz sampai semua, sempat juga habiskan games aku dengan anak-anak. Enjoy juga bawa anak-anak sekali sekali bermain bowling. Boleh asah bakat membaling sekali kan.

 

Tak Pandai Main, Kira Nasib Juga

Tak pandai main pun, masuk longkang pun ada.. bola terhempas awal pun ada.. Tengok jerlah jumlah jatuhan pin aku dengan anak-anak tidak jauh bezanya. Kira nasib juga lah kan..hahaha.

 

Jumlah jatuhan pin pun sama dengan anak jer

 

Team moksu yang main tidaklah ramai sepertimana team poksu.  Moksu punya team ada 8 orang saja. Dan ada moksu-moksu yang bermain bawa anak kecil usia baby lagi. Sambil baling, sambil tengok anak-anak. Gitulah tanggungjawab mak-mak ni. Main-main juga, anak-anak tetap dijaga. Yang besar-besar tak apa..pandai-pandai bawa diri masing-masing.

 

 

Jadi Pengganti Sampai Habis Games

Semua pandai main bowling, siap ada yang bawa bola dan kasut sendiri. Aku suka juga main bowling, tapi tidaklah layan selalu. Ada pertandingan, aku akan join itupun anjuran pejabat aku sahaja. Malam itu, dari nak beri sokongan pada moksu-moksu, alih-alih aku kena main sampai habis 3 games. Gara-gara moksu Eja yang minta aku ganti. Dia susah nak bermain sebab anak yang baby tak mahu tidur. Terpaksalah aku ganti sampai setel 3 games semuanya. Fuhh, naik lenguh juga tangan.

 

 

Main sampai habis games, tak sangka pula boleh dapat jatuhan pin tertinggi dan menang tempat pertama untuk line group team moksu. Tidaklah aku pergi ambil hadiahnya, sebab bukan nama aku yang ada.. Hadiahnya moksu Eja yang ambil, tapi diberinya aku semua.. hadiah pemain harapan moksu berupa wang tunai pun diberinya kat aku. Moksu Eja langsung tak ambil. Aku tolak, dia suruh juga ambil. Segan pula akunya.

 

 

Berkat moksu Eja yang tak berkira ni, nama dia dipanggil untuk ambil hadiah cabutan bertuah. Yang kelakarnya, time nak ambil hadiah cabutan bertuah, suruh aku pula pergi ambil. Hahahaha. Kalau aku yang pergi ambil, memang tak bagilah hadiah bertuah tu kat moksu Eja wey… Mana mungkin tak mahu, dapat set home teater lah…hahahaha, kalau tidak menyesal tak sudahlah moksu Eja kan.

 

 

Tagged : / / /

Cabutan Bertuah Pasti Akan Bertuah Kalau Ada Mr Ery

Ada yang termissed post pula. Dah lama siap entry nya. Ingatkan dah letak schedule tapi simpan dalam draft saja. Rugi pula tak share.. tak akan nak delete pula. Penat tau perah otak nak create satu entry.

Dinner Istana Hall, A Famosa Club House

Bila agaknya nak habiskan entry Family Day ni.. Terpaksalah korang baca one by one yer..itupun kalau korang sudi baca lah kan.. Ada lagi episod seterusnya. tabahlah yea. Malamnya, ada dinner di Istana Hall. Punya boleh tersesat nak cari Istana Hall ni. Masing-masing ingatkan dekat dengan penginapan.. ada lebih kurang 2KM jaraknya. Paksa diri untuk drive..berpusing-pusing cari lokasi Istana Hall A Famosa Club House. Memang luaslah dewannya ni.

Tema dinner malam tu adalah tema Labu Labi. Tak sempat nak cari baju tema..pakailah mana yang ada.. tapi seronok tengok mereka-mereka yang ikut tema.. ada yang hanya pakai kain pelikat..benda paling senang nak cari… hahaha.. tak terfikir pulak kan.

Time dinner lah masa untuk bagi hadiah yang bermain acara sukaneka. Tengok, Mek Ayra yang tak main pun dapat juga tau.. suka dia.. nak tolong pegangkan hadiah..langsung tak kasi..

Banyak-banyak gambar, ini sekeping yang cukup korumnya.

Hari Lahir Abang Aqeel

Kalau korang perasan sebelum ini, ada MamaEma cakap yang tak sempat nak belikan kek hari lahir Abang Aqeel. Kebetulan hari lahir abang Aqeel hari yang sama sambut hari keluarga.. Jadi, malamnya masa dinner adalah beberapa keping kek dihidang. MamaEma pun ambil satu-satu perisa kek yang ada…terus cakap pada abang Aqeel…”Nah, kek hari jadi abang”.

Macam tak ikhlas jer senyum.

Cabutan Bertuah

Bab cabutan bertuah memang MamaEma agak musykil. Sampaikan kawan-kawan pejabat Mr. Ery pun cakap..”mesti nama ko akan dapatnya..ko mesti bertuahnya”. Malam tu ada cabuan bertuah untuk 10 orang saja. Bilangan cabutan yang ke berapa entah.. pengarah yang buat cabutan nama tu cakap “dia technician… dah berkahwin.. pastu sebut nama Mr. Ery”.. Memang kecohlah meja kami tu…kan dah kata..Tapi memang sangat perasan, bila ada cabutan bertuah..ada Mr Ery…InshaAllah akan bawa balik sesuatu. Itu namanya rezeki kan.

Malam dinner semua dah sampai… Ramai juga ahli keluarga JTM ni.. first time buat family day yang majoritinya dapat join..Katanya, masih ada separuh lagi yang tak dapat join.. besarkan keluarga mereka.

Cabutan bertuah dapat bawa balik hamper…duduk di kerusi bertuah pula dapat voucher…Bertuah jugalah malam tu..balik ke bilik terus tidur lena..kecuali Mr. Ery… jeng3x…

 

 

Tagged : / / / /

Mencipta Borang Penilaian atau Kaji Selidik Secara Online

Assalamualaikum. Hari ini sesambil siapkan kerja untuk program akan datang, MamaEma ciptakan satu contoh borang penilaian atau kaji selidik secara online. Separuh hari juga nak siapkan. Maklumlah try and error. Dah rasa okey, MamaEma send email pada pegawai untuk komen.

Borang penilaian secara online akan mengurangkan penggunaan kertas secara berlebihan. Selalunya setiap kali program, akan diberi borang penilaian untuk diisi dan semestinya dibuat salinan. Pembaziran masa, pembaziran tenaga dan pembaziran kertas akan berlaku. Betul tak? Sekarang, masing-masing ada handphone, ada internet, ada wifi. Dengan hujung jari saja boleh membuat penilaian untuk program dijalankan.

Jadi, MamaEma share kan bagaimana cara untuk mencipta atau membina borang penilaian atau kaji selidik bagi mudah difahami.

Cara Membuat Borang Penilaian Kursus

Langkah 1 – Mula-mula perlu ada akaun gmail. Yang belum ada akaun, sila daftar dahulu. Percuma saja. Pada paparan atas kanan sekali, klik dibahagian kotak-kotak kecil akan keluar paparan seperti di dalam gambar di bawah. Pilih di item Drive.

Langkah ke-2 – Klik button New di belah kiri atas. akan keluar paparan Folder hingga more. Klik more akan keluar paparan Google Forms. Pilih Blank Form untuk cipta sendiri atau from Template untuk template yang sedia ada.

Langkah ke-3 – Selepas klik Blank Form, paparan web akan keluar seperti gambar di atas. Di sini anda boleh tulis tajuk program. Untuk tambahan paparan di bawah tajuk boleh klik add section dengan tekan butang paling kanan (contoh seperti gambar di bawah)

Add Question – Untuk menambah soalan

Title and description – Untuk menambah tajuk, tarikh, tempat dan lain-lain

Image – Untuk masukkan gambar

Video – Untuk masukkan video

Section – Untuk menambah kandungan/muka surat

Langkah ke-4 – Cipta soalan-soalan untuk penilaian.

Langkah ke-5 – Cipta pilihan jawapan yang diperlukan bagi setiap soalan. Pilihan jawapan pada paparan sebelah kanan (seperti gambar di bawah).

Pilih kategori jawapan sama ada dalam bentuk perkataan atau checkbox, linear scale atau pilihan dari excellent hingga poor. Terpulang pada anda sendiri.

Contoh soalan dan jawapan untuk diberi penilaian dalam perkataan. Boleh pilih sama ada untuk short answer mahupun paragraph.

Jika jenis soalan yang sama dan berulang tetapi orang yang berlainan, masa yang berbeza, anda hanya perlu klik butang copy sahaja (sebelah butang delete). Hanya perlu tukar tajuk dan masa.

Preview First

Untuk lebih mudah anda lihat hasilnya, anda perlu klik butang preview di sebelahan kanan atas. Paparan akan dilihat seperti gambar di bawah:

Selepas anda dah puas hati dengan borang penilaian yang anda cipta sendiri, bolehlah send melalui emel. Di bahagian message anda boleh tulis mesej apa yang anda perlu tuliskan.

Atau boleh juga send dengan salin link yang diberikan.

Terimaan Jawapan Dari Individu

Selepas individu yang terima borang penilaian ini dan menjawab bagi soalan-soalan yang wajib dijawabkan dan hantar. Maka, akan terima mesej respon dari individu. Dengan adanya borang penilaian online ini, pengiraan penilaian akan diperolehi secara cepat dan automatik. Sama ada pengiraan keseluruhan program atau penilaian setiap individu.

Contoh penilaian bagi individu

Okey, sudah faham. Anda perlu try and error untuk cipta borang penilaian atau kaji selidik. Bagi mereka yang akan membuat penilaian tetapi tiada akaun gmail pun boleh menilai. Dengan syarat, emelnya diterima. Itu saja. Terima kasih.

Ada macam cikgu tak…hahaha.. MamaEma kerani saja..

Tagged : / / / / /

Rumah Sewa Untuk Pelajar Perempuan UiTM Machang

Rumah sewa untuk pelajar perempuan sahaja.

Assalamualaikum. Alhamdulillah, Casa Emarieys dah dilengkapi dengan perabot. Dua hari cuti hari minggu pulun tenaga hanya untuk Casa Emarieys ini. Gerak dari KL selepas habis event, jumpanya hari sabtu siang terus ke malam dan hari ahad esoknya..bergerak balik semula ke KL. Nasib baik ada minuman tenaga yang baru dilancarkan ini iaitu KOPI BADANG menemani sepanjang perjalanan kami.

Rumah Sewa Pelajar Perempuan, Lengkap Peralatan

Kelengkapan terkini yang telah dimasukkan ke Casa Emarieys adalah seperti berikut:

  1. Kipas setiap bilik
  2. Lampu dalam rumah dan luar rumah
  3. Katil single bagi setiap orang
  4. Tilam bagi setiap orang
  5. Sofa dan Bean bags
  6. Meja makan
  7. Almari TV
  8. Set lengkap meja makan
  9. Penyidai pakaian
  10. Rak pinggan

Ruang Tamu

rumah sewa pelajar perempuan uitm

Master Bedroom

Bilik untuk 2 orang

rumah sewa pelajar perempuan

Bilik untuk 2 orang. Tilam belum sampai lagi.

Area ruang tamu. Rak TV dah ada..TV otw.

Dapur masak… tuan sendiri pun kalah tau.dapur menghadap sawah padii

Kenalah rajin masak

siswi uitm machang

Meja Makan

 

Setiap bilik tidur akan dilengkapi dengan sebuah katil dan almari. Setiap bilik hanya akan ditempatkan dua orang sahaja kecuali bilik utama, 3 orang sahaja.

Masih ada beberapa kelengkapan yang masih belum dibeli. Sedang diusahakan segera. Kelengkapan yang masih belum seperti berikut:

  1. Almari pakaian – sudah ditempah tapi belum siap
  2. Mesin basuh
  3. Televisyen
  4. Peti ais
  5. Meja Study
  6. Langsir – Sudah ambil ukuran, belum beli kainnya lagi 🙂
  7. Karpet
  8. Bantal

Bagi sesiapa yang berminat untuk menjadi penyewa di Casa Emarieys boleh hubungi direct ke talian 019-2496678 (Ema). Casa Emarieys dibuka tempahan hanya kepada SISWI sahaja. Bagi mengelak sebarang masalah, bayaran DEPOSIT akan dikenakan untuk tempahan.

Kawasan Luas Boleh Main Bola

Sebelum ini, selalu tengok di bahagian dalam Casa Emarieys. Di sini, MamaEma sertakan beberapa gambar di kawasan persekitaran Casa Emarieys. Bagi siapa yang biasa lalu lalang dari Pasir Puteh ke Machang atau sebaliknya, akan perasan di mana Casa Emarieys ini berada. Sangat menjadi rebutan kerana jarak dari Casa Emarieys ke kampus sangat dekat.

Boleh nampak laluan utama Pasir Puteh-Machang dari Casa Emarieys. Kawasan luas memudahkan penyewa untuk parking kereta di depan. Dua beradik Kakak Azwa dan Abang Aqeel syok main boleh time panas membahang..larang pun tak diendahkan.

rumah sewa siswi

Pandangan Depan

rumah sewa untuk pelajar perempuan

Pandangan Sisi Dari Belakang . Ada nampak tak ada budak kecik tergedek-gedek jalan tepi tu..hehehe.

rumah sewa pelajar perempuan

Pandangan Belakang dari Dapur

rumah sewa siswi

Sawah padi di belakang, sisi kiri dan kana

Hah, inilah budak yang kedek-kedek jalan.. Orang sibuk nak ambil gambar, dia sibuk juga nak ngekor kat belakang.

“Okey, kakak-kakak yang nak sewa kat sini, kena cepat call mama tau…nanti boleh jumpa Ayra”

 

 

Tagged : / / / / / / / / /

Kerja Sekretariat Bengkel Untuk Student Leaders Paling Seronok

Slayer Workshop.

Setiap kali program, salah satu tugas kerja hakiki jadi sekretariat. Kerja sekretariat memang kerjanya di luar pejabat. Orang cakap syoklah asyik kerja luar memanjang. Syok memang syok, tapi diaorang nampak yang syok saja. yang tak syok, mereka tak nampak. Dah bertahun buat kerja sebagai sekretariat, di Slayer Workshop inilah paling seronok. Peserta dari budak-budak universiti seluruh Malaysia. Mula-mula memang stress gila nak dapatkan nama-nama mereka. Ada yang tengah exam, ada yang tengah cuti, ada yang dah ada program. semualah. Naik pening pun ada. Dah dapat nama, nak create pula group whatsapp. Satu group 50 orang. Slayer ada 2 group, tak semena-mena 100 nama perlu disimpan. Itu belum masuk lagi nama-nama awal yang diterima, last minute tak dapat datang. Layan peserta dari Universiti, tak perlu skema sangat kan..itu yang suka tu.

 

 

Slayer 1

Group Slayer 1, group yang start 11 – 13 April 2017. Group ini dah selesai. Tak ada hutang dah. Gambar-gambar semua dah diemel. Tapi masing-masing masih kekal di dalam group. Mereka tak nak keluar dari group yang MamaEma create tu. Nampak gayanya, kena ada seorang admin lagi ni.

 

Hari-hari 12 t/mlm baru habis

 

Cartoonist Sireh, Cendol, oRen, Sagu dan Erwin.

 

Slayer 2

Group slayer 2, start 17 – 19 April 2017. Group ni pun dah habis. Cuma, masih berhutang gambar sepanjang program. MamaEma sendiri tengah tunggu emel dari photographer ni. Dah ada yang bertanya bila boleh dapat gambar mereka.

 

DDG yang sporting

 

 

Bersama atlet Paralympic. Sangat bangga dengan semangat mereka.

 

 

Slayer 1 dan Slayer 2 programnya sama. Tapi di Slayer 2, ada artis datang. Datuk Aznil Haji Nawawi. Kasi jeles budak-budak Slayer 1, saja share gambar di group mereka. Panas..panas…hehehe.

 

 

Awatlah tak makan dek usia Datuk Aznil nawawi ni, duduk sebelah untuk selfie pun dah rasa segan. Nampak dia lagi muda.

 

 

Untung juga bila simpan nombor phone mereka, tak pasal-pasal ramai yang follow ig dan fb. Hahaha. Tambahlah kenalan dalam tu. Hari ini keluar keratan akhbar berita harian tajuk “Admin Whatsapp Boleh Dipenjara” . Gulp, terus tersedak ni.

 

Korang yang nak tahu pasal Slayer Workshop ni apa? Boleh ke facebook MYShare2Care ni.

 

 

Tagged : / / / / /