Seberang Jalan Jer Pantainya, Bolehlah Hilang Bosan Anak Berminggu Duduk Dalam Rumah

Pantai di Conakry ni cantik tapi..

Tup tup..eh 6 bulan dah kat bumi Africa ni.

Syukur Alhamdulillah, masih berada dalam kesihatan yang baik. Anak-anak pun sama.

Dalam sekitar 6 bulan, anak terkena demam hanya 1 kali. Cukuplah tu.

Sungguh kesian kat anak-anak, asyik terperap dalam rumah jer.

Keluar sekadar pergi beli barang, pergi makan, Aqeel pergi sekolah dan Ayra ikut hantar abangnya sekolah.

Untuk riadah, tak pergi mana-mana lagi.

Dalam perancangan pergi pulau dan air terjun.

Hanya 2 sahaja tempat tarikan yang ada.

Pantai Hanya Seberang Jalan

Ada pantai di Conakry, tapi tak boleh pun mandi.

Nak hilang bosan, hirup udara segar bolehlah..walaupun tak sesegar mana.

Kakak jangan terasa yer…mama bawa adik-adik jalan untuk hilang bosan jer.

Dari rumah boleh nampak riuhnya kat sini.

Tempat diorang bermain bola sepak.

Menarik bila air surut, boleh turun ke bawah di pesisir pantai

Cuma hati-hati, sebab berbatu.

Tengok matahari terbenam..memang best..

Nun jauh di hujung laut…macam dekatnya sini dengan Malaysia.

Foreigner pun ramai.

Peminta sedekah pun banyak.

Nampak orang luar, inilah peluang mereka.

Kebanyakkannya budak-budak datang dekat minta duit.

Bagi duit, tengok pada keadaan.

Bila mula bagi, datang pula yang lain.

Bila mula bagi, mereka mula akan aim..untuk minta lagi.

So, nak bagi kena tengok keadaan mereka.

Minta duit, ada pula handphone di tangan.

Aku tengok orang tak pelik

gambar dengan anak dari Libya di pantaiConakry

Orang tengok aku macam pelik

Datang dari mana?

Kalau free hair, sah mereka sangka datang dari China.

Rakyat China memang ramai kat sini

Ada plan dari Kerajaan Guinea nak cantikkan pantai di Conakry seperti pantai PD.

Tagged : / / /

Result UPSR 1A, Dapat Ke Sekolah Asrama Tingkatan 1, Jangan Cepat Putus Asa.

Result UPSR dah keluar hari ini.

Tahniah kepada anak-anak yang cemerlang 6A.

Tahniah kepada anak-anak yang berjaya 5A.

Tahniah kepada anak-anak yang mencapai  4A / 3A / 2A mahupun 1A.

Tahniah juga kepada anak-anak yang tiada A, mereka juga telah berjaya melepasi sekolah rendah.

Ke mana hala tuju anak-anak selepas ini?

Sekolah berasrama?

MRSM?

Sekolah Sains?

Sekolah Menengah Kerajaan?

Sekolah Swasta?

Sekolah Agama?

Pilihlah yang mana terbaik untuk mereka.

Aku belum share lagi macam mana kakak dapat masuk sekolah asrama, dengan result UPSR 1A sahaja.

Seperti ibu bapa lain, semestinya nakkan yang terbaik untuk anak-anak.

Aku tahu, agak tipis untuk kakak dapat ke sekolah asrama ni.

Dengan harapan result UPKK dapat membantu.

Ujian kemasukan ke sekolah menengah sains, tidak berjaya.

Sekolah Menengah Agama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (SMA MAIWP), terlepas tarikh temuduga.

 

Hadir Temuduga Terbuka di Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan

 

Hujung-hujung Disember, kawan bagitahu ada temuduga terbuka.

Untuk masuk ke sekolah menengah  agama.

Tak tahu nak pergi ke tidak pada awalnya.

Last minute, balik juga ke Kelantan hari yang sama.

temuduga terbuka di JPN Kelantan

Ingatkan aku dah awal, rupanya ada lagi yang terawal.

Ramainya ibu bapa yang bawa anak-anak hadir temuduga.

Majoriti, anak-anak yang sekolah di Kelantan.

Ada yang pelik bila diberitahu aku datang dari Kuala Lumpur.

Yang mana ada surat panggilan temuduga, lajulah kaunter dia.

Yang mana tiada surat, datang walk-in, memang panjanglah kaunternya.

Kaunter memang banyak dibuka.

permohonan ke tingkatan 1

Sekolah menengah agama di Kelantan ini,  ada dua naungan..satu di bawah JPN Kelantan satu lagi di bawah Yayasan Islam Kelantan (YIK).

Naungan YIK seperti sekolah Maahad untuk anak-anak yang cemerlang UPSR 6A,5A,4A.

Naungan JPN seperti Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tok Bachok, Menengah Kebangsaan Agama Naim Lilbanat (SMKANL).

Antara sekolah yang tersohor di Kelantan, melahirkan pelajar yang cemerlang PT3 dan SPM.

Permohonan sekolah kakak adalah di SMKA Tok Bachok.

Sebab dekat dengan rumah saudara mara.

Memang kena sabar menunggu untuk melepasi  temuduga setiap anak.

termuduga mohon sekolah asrama tingkatan 1

Anak akan dibahagi kepada group, setiap group ada lebih kurang 20/25 orang.

Diberi 1 helai kertas yang mengandungi beberapa kerat ayat untuk dihafal.

Tanpa gangguan ibu bapa, anak-anak ditempatkan di satu kawasan untuk menghafal dalam masa 20 minit.

Masuk ke dewan yang penuh dengan penemuduga.

Anak akan ditemuduga sorang-sorang.

temuduga terbuka mohon sekolah asrama

Keluar dari dewan, muka ada senyum.

Satu masalah kakak, over confident.

Risau aku.

 

Menunggu keputusan penuh debaran.

 

Minggu demi minggu.

Hari demi hari.

Menunggu keputusan temuduga dari website JPN Kelantan.

Saat tiba, ia mengecewakan.. kakak tidak berjaya.

Aku dah putus asa.

Tak apalah kakak…sambung saja di SKDP.

Dalam berputus asa, aku tetap juga memohon rayuan.

Harapan terakhir.

Bermulalah kakak di sekolah SKDP.

Seminggu bersekolah di SKDP, aku dapat call dari JPN Kelantan.

Kakak dapat ke Sekolah Menengah Agama di Kelantan.

Bukan di SMKA Tok Bachok, tapi di SMKA Falahiah.

Terkedu sebentar, sebab aku tak tahu kat mana sekolah ini.

Ada asrama ke?

Jauh tak dari rumah keluarga.

Walaupun tiada rezeki untuk sekolah yang dimohon.

Alhamdulillah, akhirnya ada rezeki di sekolah asrama yang lain.

Janganlah cepat putus asa untuk berusaha.

Peluang masih terbuka.

 

 

 

 

Tagged : / / /

“Mama, Bila Mama Nak Balik Malaysia?” Soalan Yang Paling Susah Nak Jawab.

“Mama, bila Mama nak balik Malaysia?”.

Hanya 1 ayat dari anak, perit sangat nak telan.

Soalan yang paling susah nak jawab.

Apa jawapannya?

Tiada hari, tiada bulan, tiada tahun.

Keluarga di sini pun rindu pada kakak Azwa.

Tapi kakak Azwa lagi kena kuat.. Hanya dia seorang kat sana.

Yang pasti dialah paling rindu pada keluarga.

Kakak doakanlah semoga cepat masa berlalu.

Dulu, selang 2 minggu sekali dapat berhubung dengan kakak.. minggu balik rumah.

Kini, 1 minggu sekali dah boleh berhubung.

Alhamdulillah, pihak sekolah bagi pelepasan untuk kakak bawa handphone.

Cuma, untuk kegunaan hari minggu sahaja.

Hari sekolah, handphone diberi pada warden.

Aku pun tak nak kakak lalai dengan handphone.

Tak sabar tunggu hari esok…dapat contact dengan kakak.

Terubatlah rindu masing-masing..

Persoalan bila mama nak balik Malaysia itu.

InshaALLAH mama, ayah dan adik akan balik Malaysia nanti tengok kakak.

Ayah rindu kakak

Mama rindu kakak

Abang rindu kakak

Ayra pun rindu kakak

Semua rindukan kakak.

Hanya Allah sahaja yang tahu betapa peritnya nak hadapi.

Ya Allah, jagakan anakku Azwa Safriena untuk kami di sini.

Semoga diberi kekuatan dan ketabahan untuk kami semua.

 

Doa Untuk Anak Perempuan

 

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (١٢٧) رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ  (١٢٨) رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ (١٢٩

“Ya Tuhan kami, terimalah (amal) dari kami. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahu“. Ya Tuhan Kami, Jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau, dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau serta tunjukkanlah kepada kami cara-cara melakukan ibadah (haji) Kami, dan terimalah tobat kami. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang. Ya Tuhan Kami, utuslah di tengah mereka sesorang rasul dari kalangan mereka, yang akan membacakan kepada mereka ayat-ayat Engkau, dan mengajarkan Al kitab (Al Quran) dan Al-Hikmah (As-Sunnah) kepada mereka serta menyucikan mereka. Sesungguhnya Engkaulah yang Mahaperkasa lagi Mahabijaksana.”

Kredit: Doa Untuk Anak Perempuan

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged : / /

Ten Ten itu Shopee..but 10.10. itu My Anniversary

Today our wedding anniversary yang ke-15.

Syukur Alhamdulillah..terima kasih pada yang hantar komen di facebook dan instagram.

Terima kasih juga yang mendoakan perhubungan kami berdua.

Tak minta banyak…minta doa yang baik-baik sahaja.

Baca: Kejutan Anniversary pertama kali

Antara komen-komen dari sahabat alam maya.

 
Kak Na Astana Pengantin happyunniversary
 
Hasmawaty Haris Wow dah slim abangku. Apa rahsia..hahaha
 
Fauzila Aris Happy anniversary uolls..
 
 
Barkhish Serat Happy Anniversary…
 
Norazleen Tasuki happy anniversary syg
 
 
Norbaizura Zakaria Happy anniversary Emma.. 💞
 
Naga Lama Tahniah kat mu n shuben.he3.
 
Suri Surihatiku Moga bgia ke.jannah.tahniah.amin
 
Nadia Johari happy anniversary
 
Julia Ali Happy Anniversary Ema and husband..
 
Ishak Ismail Happy anniversary. Jauh celebrate terrr
 
Aini Cahaya Selamat ulangtahun Mohd Hairi Bin Haris dan Ema Ery…smoga berkekalan dan bahagia hingga ke jannah…. Aaminn
 
Mohd Hairi Bin Haris Aini Cahaya t.kasih mok su doakan yang terbaik dlm perhubungan…kami…
 
Angel Lina Happy anniversary sayangku
 
Huda Halid Happy anniversary ema .semoga bahagia sampai syurga ❤️
 
Mahanun Mahmud Selamat Ulangtahun anniversary ema dan ery..
 
Fiey Amanda Happy anniversary kak
 
Ann Han Happy anniversary to both of you till Jannah
 
YB Shehan Happy Anniversary..
 
Yaya Natsumi Happy anniversary 🥳
 
Eita Abdullah Hepi anniversary both of u.. rindu kamooo semua kat sana
 
Sally Khairil Hepi anniversary anok sedaro…moga bhgia till jannah…aamiin3
 
Sarah Mustafa Happy anniversary Ema & husband💞🎂
 
Emma Nadia Happy anniversary 🥳
 
 
Roshaida Shariff Happy Anniversary Abang Yie ngan Ema,
semoga kekal ceria berpanjangan
 
 
Julia Johari Happy anniversary ema…ema jom durian lagi 💞
 
Alamak, teringat durian ni Juju oiii… tunggu lah balik Malaysia..Durian dulu pergi cari.
 
Terima kasih lagi sekali untuk semua yang mendoakan…
 

Tagged : /

September, Bulan Istimewa Setiap Tahun Untuk Diingati

September, bulan yang sangat special untuk diingati setiap tahun.

Bulan yang akan jadi kenangan sepanjang tahun.

Bulan yang disambut dengan kegembiraan setiap saban tahun.

InshaALLAH.

September, bulan aku lapor diri sebagai penjawat awam.
 

Hari Istimewa di Bulan September

Paling diingati, adalah bulan kelahiran kedua orang tua aku..

Abah – 15/09/1950

Born in September

Ma – 19/09/1961

September Special

Happy Birthday Abah

Happy Birthday Ma

 

Tak boleh nak letak sekali gambar, kang ada yang marah…naya.

Sedihnya, setiap tahun tak dapat nak sambut hari kelahiran mereka.

Adik-adik aku yang selalu surprise untuk mereka.

Aku?

Doa sentiasa mengiringi untuk mereka berdua.

Happy nya abah dapat hadiah..yang mana kami jarang sangat bagi hadiah untuk abah.

Abah, bila ditanya nak apa…jawabnya tak perlu apa.

Tahun ini, dihadiahkan jam tangan sebab jam tangan sebelum ini rosak.. eksiden tempoh hari.

Sama juga Ma, dapat hadiah jam.

Diraikan bersama kawannya pun lahir bulan yang sama.

Lagi..

Sri Farisya Aleya – Anak buah pertama, 11/09.

Kak Long Muna – Sepupu, 18/09

Cik Ngah K.Berang – Mak sedara, 21/09

Cik Sal/Nenek – Pengasuh Ayra, 22/09 . Baru tahu semalam. Kebetulan Ayra tetiba rindu dengan nenek dia. Nak call nenek..nak call nenek..mesej sama Siti (anak Cik Sal)..nenek pun rindu kat dia..kebetulan hari  itu hari lahir dia. Video call dengan nenek, siap nyanyi happy birthday.

Bulan Kelahiran Sepupuku, Arwah Malina.

Al-Fatihah untuk arwah Malina. Sepupu yang sebaya dengan aku, beza 1 bulan dengan hari kelahiran aku. Tak banyak kenangan bersama arwah. Arwah sambung belajar di Jerteh…aku ke Pahang..Lepas kahwin bawa haluan masing-masing..hinggalah dapat berita arwah sakit. Sempat jumpa dia untuk kali terakhir.

Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

 

 

 

 

 

Tagged : /

Games Untuk Hari Keluarga..Kecoh Habis

Games untuk hari keluarga..memang kecoh habis.

Sepatutnya dah lama nak share pasal hari keluarga Wan Jah ini.

Busy dengan preparation posting, tak sempat langsung.

dan terus terlupa.. tengah godek-godek gambar dalam handphone.

Banyak lagi story tak share… raya tahun ini pun tak ada dalam blog lagi.

Hurmmm…put in semualah yea.

Raya Tahun Ini

Tahun lepas tak balik, so tahun ini wajib baliklah.

Yealah, tahun-tahun akan datang belum tentu dapat balik raya lagi.

Dah stay jauh kan…

Tema baju raya hitam. Ini first time pilih hitam.

Motif hitam..nak kasi slim (-_-)

aidilfitri 2018

with kakak aidilfitri

Raya pertama, rumah famili aku. Macam biasa hidangan semestinya Nasi Dagang.

Tunggu abah datang, bermaafan..dan berposing sakan. Terlepas yang bongsu perempuan, lambat sangat sampai.

Abah, time nak ambil gambar ni pun dia menangis….sensitif sangat sejak berumur ni. Moga dipanjangkan umur abah.

with abah aidilfitri 2018

Setel beraya rumah famili aku, terus bergerak ke rumah famili Mr.Ery. Kampung dekat-dekat.. senang.

family in law aidilfitri 2018

Hari Keluarga Wan Jah

Raya Kedua, awal pagi dah terpacak kat rumah Mok We (nenek Mr Ery). Sambut hari keluarga Wan Jah kali ke-3. Sponsor sepenuhnya dari Mok We.

Plan nak buat hari keluarga ini pun last minute.

Mok We bersuara suruh buat, terus on.

Mak mertua prepare hadiah, aku prepare acara sukaneka.

Orang kuat hari tu, Mr Ery lah..

Dengan berbaju Melayu, bersampin, bertengkolok bagai.

Jadi pula, juru acara sukaneka.

Sukaneka Pengerat Hubungan Keluarga

Keluarga belah Mr. Ery memang besar..  dah sampai ke pangkat piut pun.

Masa inilah, nak kenal saudara mara..nak kena anak cucu semua.

sukaneka di hari keluarga

Ingatan MokWe masih kuat…setiap cucu cicit piut..dia kenal.

Antara senarai games yang aku sediakan:

  1. Rebut Gula-Gula
  2. Bawa bola dengan sudu
  3. Mewarna
  4. Tiup Tepung
  5. Rebut Kerusi
  6. Isi Air Dalam Botol
  7. Balingan kasih
  8. Buah Dadu
  9. Belon Beracun
  10. Passing Straw Getah

*Games no. 2,3,9 dan 10 tak sempat nak buat.

Games budak-budak biasa tengok yang veteran ni jarang sekali boleh tengok.

Sporting-sporting semua mak pak sedara. Tengah masak kat dapur pun minta berhenti dulu.

Games untuk orang veteren ni semestinya belon beracunlah.

Tengok siapa dapat sambut belon, siapa yang tak dapat sambut, siapa yang basah kuyup. Jarak makin lama makin jauh.

belon beracun

Lagi satu yang bikin kecoh satu kampung, acara buah dadu. Yang ni wakil setiap keluarga 3 orang. Tak kisah besar kecik.

Nak menang, kena langkah panjang..kena pandai baling dadu.

Hancur dadu yang aku buat…hehehehe.

Nombor genap, langkah ke depan

Nombor ganjil, undur ke belakang

Biasalah adat semua nak menang…habis luas langkah ke depan..sehabis pendek undur ke belakang..

Layanlah, video ni..

Video agak bergegar…sambil rakam..sambil dukung Mek Ayra..yang bad mood hari tu.. Haih.

Tagged : / /