Ciri-Ciri Personaliti Seseorang, Kenali Personaliti Sendiri Bersama Perunding Imej Azie Sam

Kecil comel orangnya Puan Azie Sam, seorang perunding imej. Dari pandangan pertama aku, dah boleh baca macam mana dia jaga cara penampilan dia.

Aku pula, kalau yang tak kenal, memang akan cakap aku ni sombong. Hah, itu first impression orang terhadap aku. Pernahlah seorang kawan sekerja aku ni, kak As aku panggil. Hari pertama dia baru masuk kerja di opis, aku bertugas di kaunter depan. Katanya, masa hari pertama masuk kerja, dia takut nak tegur aku, katanya muka aku ni muka sombong. Bila dah kenal, baru dia tahu aku ni macam mana… tapi nak tanya juga “muka sombong ke aku ni?”. Kalau muka sombong, macam mana Mr. Ery mengurat aku yer…hahahaha. Dah namanya cinta pandang pertama kan..Eh.

Bengkel Personaliti Diri
Betul ke tak penilaian mereka ni?

Bengkel Personaliti Bersama Azie Sam

Ini yang ke-3 punya program ilmu yang dianjurkan oleh Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) pada tahun ini. Syukur Alhamdulillah. Dengan ilmu ini, dapatlah aku kenali personaliti sendiri macam mana dan apa yang perlu kita diubah.  Yea, diri sendiri tak akan nampak apa yang buruk pada diri melainkan orang lain yang akan tegur. Dan kita kenalah bersedia untuk mengubah dan bukan pula jadi marah. Sebenarnya, itu untuk kebaikan kita juga yer.

Bengkel Personaliti

Tips untuk “Wow Impression”

  1. Relax – buang jauh tekanan yang anda rasakan dan jadi diri sendiri. Lupa seketika masalah yang ada.
  2. Look Clean – penampilan luaran kemas, bersih dan sedap mata memandang.
  3. A winning smile – senyum akan mengubah segalanya.
  4. Body language
  5. Ask more, say less

YOU NEVER get a second CHANCE to make great FIRST IMPRESSION

Personaliti Diri

Personaliti adalah ciri-ciri tingkah laku yang ada pada individu, namun setiap individu mempunyai personaliti yang berbeza. Ia mewakili perwatakan seseorang individu dan dapat perhatian dan dinilai melalui tingkah lakunya di dalam situasi pada suatu ketika. Ada 4 kategori personaliti diri yang boleh dibahagikan iaitu:
  • Natural – Selesa, mudah digayakan, ringkas, tidak berfesyen, minimal aksesori
  • Romantic – Feminin, suka perincian, suka aksesori, pentingkan kecantikan, ikut fesyen terkini
  • Classic – Elegan, klasik, berstruktur, berpadanan, pentingka kualiti
  • Dramatic – Unik, kreatif, berkeyakinan, indualistik, berani, aksesori sarat

Bengkel Personaliti Diri

Pengaruh warna juga memberi impak dalam penampilan diri. Dan turut diajar tips padanan warna yang betul. Memang best sangat. Siapa sangka, sebelum ini aku pelik padanan warna hijau dengan kuning..tapi rupanya ia sangat sepadan yer.

Ukur badan sendiri

Hey, ini bukan ukur badan sendiri nak beli ikut kemampuan tu yer.. Ini ukur badan untuk tahu bentuk badan jenis bagaimana dan apa pakaian yang sesuai untuk dipakai. Di mata sendiri nampak cantik, di mata orang nampak buruk. Itu yang tak nak kan. Ada bentuk badan bentuk buah pear, strawberry, epal, bentuk pembaris pun ada… kecoh satu dewan bila dah tahu badan dalam bentuk apa. Aku? tekalah…hahahaha..

Bengkel Personaliti Diri

Imej bukanlah segala-galanya namun tanpa imej yang tepat kita tidak mungkin dapat meyakinkan orang lain tentang prinsip yang hebat, nilai-nilai positif, potensi besar dan kemampuan serta bakat yang ada dalam diri kita.

Bengkel Personaliti Diri

Terima kasih pada Puan Azie yang banyak memberi input tentang penjagaan personaliti diri. Banyak ilmu yang disampaikan ini, sedikit sebanyak dapatlah aku ubah apa yang perlu diubah.  Yang mana nak dapatkan khidmat perunding imej persendirian mahupun kerajaan atau swasta boleh cari Puan Azie yer. Memang recommended sangat. Follow rapat Puan Azie di media sosial:

Facebook: Azie Sam

Instagram : @Azie_Samm

WhatsApp : 012-629 9393

Email : aziesamad@gmail.com

 

Tagged : /

Belajar Teknik VIDEOFON dan FOTOFON, Siapa Kak Kay Dalam Photolicious?

Lama dulu… selalu pegang kamera DSLR, ambil gambar di majlis perkahwinan orang. Kerja part time dengan my mom yang buat bisnes butik pengantin. Sekarang, dah malas nak pegang kamera DSLR..alasannya besar gedabak dan berat…hehehe..baik punya alasan… Mana-mana pergi event paling senang bawa smartphone jer.

Kamalia Kamal Nama Sebenar

Kenal Kamalia Kamal? Kak Kay? Photolicious? Ramai tak kenal pun Kamalia Kamal dan Kak Kay. Tapi bila sebut Photolicious, “oooo, tahu” orang yang selalu mengambil gambar-gambar new born anak-anak selebriti. Kamalia Kamal atau dikenali dengan nama Kak Kay ini adalah pengasas kepada Photolicious. Sedikit latar belakang tentang Kak Kay yer. Kak Kay terlibat dalam bidang fotografi sejak melanjutkan pelajaran di University of Arizona, Amerika Syarikat pada tahun 2006. Pada awal penglibatan dalam bidang fotografi, Kak Kay hanya menjual gambar di internet sahaja.

Bengkel Videofon by Kak Kay Photolicious

Balik Malaysia, Kak Kay mengambil foto studio dan bergerak ke majlis perkahwinan dan terus membina 15 kumpulan jurugambar sehingga sekarang. Selebriti yang pernah menggunakan perkhidmatan foto Kak Kay seperti Fahmi Che Mat (pemain bola Malaysia), Ashraf Muslim, Black Mentor, Bienda, Diana Amir, Eina Azman, Datuk Seri Aliff Syukri, Rita Susilawati, Datuk Seri Vida, Rebecca Nur Islam, Norman Hakim, Stacy dan ramai lagi.

Sebelum ini, aku tak pernah bersua dengan Kak Kay, aku mengenali Kak Kay pun sebab menang contest komen di facebook pasal ‘datin’ kesayangannya. Tapi hari ini, aku beruntung dapat ilmu dari Kak Kay sempena Bengkel Videofon anjuran KBBA9.

Bengkel VIDEOFON KBBA9 Bersama Kak Kay

Sehari sebelum bengkel aku bagi nama untuk sertai. Nasib baik sempat, kalau tidak memang sangat rugi. Jalan banyak ditutup pada hari berkenaan, hari ‘free car’ agaknya. Berpusing-pusing untuk cari laluan yang boleh masuk ke MaTIC, lokasi yang menjadi pilihan komuniti KBBA9 setiap kali mengadakan bengkel dan ini kali-3 untuk tahun ini.

Bengkel Videofon by Kak Kay Photolicious

Kiri kanan geng IPhone

Bengkel Videofon by Kak Kay Photolicious

Dalam bengkel ini, bukan sahaja belajar tentang VIDEOFON tapi banyak yang Kak Kay kongsikan pengalamannya sebagai seorang jurugambar wanita yang berjaya. Input yang aku dapat dari bengkel ini sedikit sebanyak dapat digunakan oleh aku sebagai blogger.

Tahu tak apa elemen yang paling penting untuk dikenali di laman sosial? Perlu ada personal branding di FB Personal, FB Fanpage, Instagram, Twitter, YouTube dan Blog. Perlu tingkatkan follower di laman sosial.

Sesi belajar VIDEOFON bersama Kak Kay  separuh hari, memang tidak cukup. Perlu hadir ke kelas yang dianjurkan oleh Kak Kay. Nak plan dan cari tarikh sesuai untuk pergi kelas tambah ilmu. Aku perlu belajar lagi tentang VIDEOFON dan FOTOFON yang mana dua perkara ini sangat penting pada masa sekarang. Hanya dengan menggunakan handphone, teknik yang betul, aplikasi yang betul akan menghasilkan gambar dan video yang menarik tanpa sebarang kos yang mahal.

Tidak berkesempatan untuk hadir kelas, tidak perlu risau sebab Kak Kay ada mengeluarkan eBook FOTOFON. Segala ilmu dicurahkan ke dalam eBook tersebut.

Terima kasih pada Bro Ben Ashaari, AJK dan komuniti KBBA9 yang telah berjaya menganjurkan bengkel VIDEOFON ini dan terima kasih kepada Kak Kay yang bagi ayat-ayat sentap bagi menaikkan semangat untuk bertindak sekarang jika hendak berjaya.

Follow Kak Kay di laman sosial:

https://www.facebook.com/kamaliakamal

https://www.facebook.com/belajarfotofon

https://www.instagram.com/kamaliakamal

 

 

Tagged : / / / /

LEGOLAND Malaysia Theme Park Explore Bersama Keluarga dan Team KBBA9, Yeay..Family Day.

Dalam komuniti KBBA9,  “Kita akan adakan Family Day 2018 yang pertama di LEGOLAND Malaysia”. Yeay…!!!! Family Day di LEGOLAND Malaysia,  Johor Bahru. Impian dah lama untuk ke sana akhirnya terlaksana juga. Alhamdulillah dan terima kasih KBBA9. Laju aku bagi nama untuk join family day kali ini.

Perjalanan KL-JB-KL

Awal perancangan akan bermalam 1 malam di Johor Bahru. Tapi kakak Azwa pula terpilih mewakili Sekolah Rendah Agama (SRA) dalam pertandingan syarahan pada hari keesokkannya. Demi anak, patah balik ke KL pada hari yang sama. Penat memang penat tapi adakah ianya berbaloi.

Tiket berada di tangan, tanpa buang masa memulakan pengembaraan bersama keluarga. Aktiviti free and easy, makanya semua bebas untuk meneroka dalam sana sampaikan hilang radar dengan team yang lain. Dah berada dalam tu, hilang arah nak pergi mana dulu. Besar wey, pamplet maps diberi..mudah sikit nak tahu berada di mana masa itu.

Destinasi pertama yang nampak shop LEGO. Nasiblah anak-anak jenis yang tidak meminta-minta untuk beli lego. Tapi bagusnya, ada pelbagai jenis lego yang dijual bersesuaian dengan umur anak-anak. Anak-anak pula lebih teruja untuk bermain dari membeli. Selamat duit mama ayah…eh.

Mengembara di NinjaGo World

Pakai cermin mata hitam 4D dan naik sejenis kereta yang berpusing kiri kanan. Mulalah berperang untuk mengalahkan Great Devourer melalui imbasan 4D. Kelakarnya, orang lain menggerakkan tangan untuk berperang, aku dan Mr. Ery beria tekan-tekan dan pijak-pijak kaki..tapi tak ada peluru keluar pun. Aku ingatkan macam main video games tu…. “Mama, mana peluru mama..abang tak nampak pun”. Anak lebih pandai dari kami. Silap sendiri tak baca instruction. Jawabnya, kalahlah aku dalam peperangan.

Legoland Malaysia Review

Kejar masa untuk elak dari bertolak lewat malam balik ke KL,  dapat bermain sekali sahaja untuk satu games, walhal boleh berulang-ulang untuk bermain. Anak-anak faham walaupun muka nampak sangat masamnya..hahaha. Nak buat macam mana.. memang perlu satu hari penuh untuk mengembara semua tempat.

LEGO Kingdoms

Di LEGO Kingdoms ada The Forestmen’s Hideout, Royal Joust, Dragon’s Apprentice, Merlin’s Challenge, The Dragon, Castle Stage, Castle Games, King’s Grill, Waffle Haus, Castle Fried Chicken, King’s Market, King’s Photo. Disebabkan ketinggian Ayra tidak melepasi ketinggian yang ditetapkan, aku, kakak dan Ayra yang naik Dragon’s Apprentice sejenis permainan keretapi. Aku ingat kelajuannya biasa-biasa jer, tengah keretapi bergerak laju turun naik..dengar orang sebelah azan.. Aqeel yang azan..hahaha..itu doa dia. Aduii.. Aqeel..Aqeel… sambil nak gelak dia duk berazan, sebelah tangan aku pegang dia…risau takut terpelanting. Itupun dia minta nak naik lagi sekali…

VR Coaster

Satu lagi permainan yang mengecutkan perut..perghh..memang jantung berdegup kencanglah…lebih-lebih lagi masa turun dan corner. LEGOLAND Malaysia menjadi legoland pertama di dunia yang melancarkan VR Roller Coaster bertemakan animasi permainan lego. Cara permainannya, menaiki rel permainan “The Great Lego Race (VR Coaster), dengan memakai VR. Sekali lagi aku yang kena temankan anak-anak, pandai sungguh Mr. Ery mengelak.

Legoland Malaysia Review

Aku di sebelah Aqeel dan kakak duduk seorang..seperti naik sebuah kereta. Aqeel seorang yang pakai VR, aku awal lagi memang tak nak pakai, kakak pula masa nak bergerak tetiba tak nak pakai juga. Betul-betul cemas naik VR Coaster ni, masa hendak menjunam turun..tak dapat buat apa-apa..aku mampu pejam mata… Aqeel dengan azannya..bercampur aduk  “mama..api kat bawah” “mama, langgar mama..langgar…naga tu” “mama…kita menang” kakak pula “mama…lajuuunyaaa”. Seram tapi menyeronokkan. Seronok Aqeel, kakak pula menyesal sebab tak pakai VR.

Merlin’s Challenge. aku yang tengok ia berpusing pun pening, apatah lagi orang yang naik. Kali ini Mr. Ery yang naik dengan anak-anak. Bukan main laju juga pusingannya.

TECHNIC Twister.

Yang ni pun best naik. berpusing-pusing. Banyak kosong, naik seorang satu. Ayra tak lepas sebab ada had ketinggian juga.

“Engkau naik apa tu, bang”..terkedek-kedek gaya geraknya macam naik kuda…seronoklah.. sebab dia seorang yang dapat main..kakak tidak lepas, Royal Joust hanya untuk anak yang berumur 4 hingga 11 tahun.

Legoland Malaysia Review

Cuaca memang panas, jadi pandai-pandailah cari tempat sejuk untuk rehat. samada berehat di pondok, tempat makan atau pergi tengok movie. Macam aku, dahlah tak bawa stroller untuk Ayra..payung pun tak bawa.. bergilir-gilir  pula dukung, bila Ayra tak mahu jalan… buat olok-olok tinggal pun, dah tak peduli apa..rela berdiri situ jer…upah aiskrim baru okey sikit.

Agak penat berjalan dan berpeluh…naik tower tengok persekitaran LEGOLAND Malaysia dari atas. Dapatlah rehat sekejap dalam tower ini. Aircond pun ada.

Tengok movie 4D.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Patutlah basah kerusinya.. dipancutnya air dan buih sabun..semburan angin…untuk berimaginasi seperti benar-benar berlaku. Menangis Ayra. Takut.

Legoland Malaysia Review

Star Wars pun masuk tengok movie..tapi aku tak masuk pun..sebab banyak tempat lagi yang belum pergi. Kejar masa…

Legoland Malaysia Review

MINILAND

Kagum aku tengok pembinaan mercu bangunan dari 17 buah negara Asia  seperti Malaysia, Singapura, Taj Mahal India yang dibina dengan 30 juta LEGO. Setiap ikon bangunan, akan mengeluarkan bunyi untuk menikmati suasana persekitaran sebenar dengan menekan butang yang disediakan.

Legoland Malaysia Review

Kemudahan Asas

Seharian berada dalam taman tema ini, tidak perlu risau apa-apa. Ada tempat makan, ada surau, ada tandas. Ini yang paling aku suka, bila masuk ke tandas.bersih dan wangi..tidak berbau hancing. Biasa tempat rekreasi macam ini, selalunya tandas tidak teruruskan..tapi tidak di LEGOLAND Malaysia.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Bayangkan ada 85 lokasi dan aktiviti disediakan dalam taman tema ini. Setengah hari memang tidak cukup untuk pergi semua tempat, apatah lagi nak ulang-ulang permainan. Belum lagi masuk water theme park. Jawabnya, kena datang lagi ke sini… stay dua hari..baru puas hati. Penutupnya, memang berbaloi sangat datang ke sini kerana ia adalah sebuah taman tema yang berbeza dan tiada di tempat-tempat lain.

Legoland Malaysia Review

Menang Kereta Nissan Almera

Nak menang sebuah kereta Nissan Almera? Ada tawaran menarik dari LEGOLAND Malaysia untuk menang sebuah kereta Nissan Almera dengan membeli, renew atau upgrade ke Annual Pass dengan harga tiket 1 hari. Kelebihannya, boleh pergi resort secara percuma dalam masa 365 hari, aktiviti menarik seperti Miniland, The Driving, LEGO V, The Great LEGO® Race dan banyak lagi yang dapat dikunjungi sebanyak mana yang mahu, diskaun harga untuk gambar, diskaun harga makan, dan dapat bermain permainan tanpa tunggu giliran. Lagi banyak beli Annual Pass, lagi besar peluang untuk bawa balik kereta Nissan Almera.

Apa tunggu lagi…Sila dapatkan maklumat lanjut di laman web LEGOLAND Malaysia atau di laman sosial facebook LEGOLANDMY

Legoland Malaysia Review

Terima kasih kepada pihak LEGOLAND Malaysia dan KBBA9, berjaya menganjurkan Family Day KBBA9 untuk tahun ini. Sedikit sedutan video yang sempat dirakamkan semasa pengembaraan kami anak beranak di dalam taman tema LEGOLAND Malaysia ini.

Sehingga jumpa lagi…..

Tagged : / / /

Celik Mata Selepas Hadir Ke Bengkel Fotofon KBBA9 Bersama Sony Malaysia

 

Dapat ilmu percuma, siapa yang tak nak? Rugilah tolak. Alhamdulillah berpeluang juga kaut ilmu cara-cara untuk mengambil gambar menggunakan smartphone dengan betul. Sekarang, dengan smartphone pun dapat hasilkan gambar yang cantik mengalahkan gambar dari kamera. Yang penting kena tahu bagaimana dan jangan MALAS.

 

Bengkel Fotofon KBBA9 di MATIC kerjasama COSMODERM

Bengkel fotofon bersama Sony Malaysia yang diadakan pada sabtu lepas di MATIC hasil kerjasama Cosmoderm telah membuka mata aku teknik mengambil gambar dengan smartphone dan menjadikan gambar itu menarik dari pandangan mata orang lain. Kalau mata sendiri, akan jadi syok sendiri pulaknya. Hahaha, itu pasal perlu kurangkan gambar selfie. Eh, tetiba…

 

Photographer dari Sony Malaysia iaitu Encik Rahman Roslan telah dijemput untuk berkongsi ilmu tentang teknik asas fotografi yang merangkumi 3 teknik penting. Malah, dengan smartphone jangan dibiasakan dengan menggunakan mode auto yang ada di dalam aplikasi kamera. Perlu biasakan diri mengubah kepada mode manual seperti ISO. Kalau tak ada aplikasi berkenaan, sila beli handphone dari Sony Malaysia. Perghhh, memang mengancam giler gambar dari handphone Sony.

 

Antara teknik-teknik asas untuk menghasilkan gambar yang menarik adalah Aperture, Shutter Speed dan ISO. Pernah belajar juga dulu masa awal-awal ada kamera DSLR mengenai elemen-elemen ini. Tapi banyak yang lupa sebab tak praktis selalu. Lagipun, sejak ada smartphone, DSLR disimpan saja. Ada yang nak tak? Rasa macam nak jual.

Lagi satu, jangan ada sifat MALAS untuk edit gambar yang diambil yer. Aplikasi untuk edit gambar pun perlu korang install dalam smartphone. Antara yang paling senang untuk edit gambar adalah aplikasi Snapseed. Sangat mudah dan gambar korang lagi the bomb gituu.

Elemen Asas Fotografi

Dalam sedar dan tak sedar, sebenarnya gambar yang kita ambil memang ada merangkumi elemen asas fotografi iaitu:

  • Light
  • Frame
  • Rule of Third
  • Foreground
  • Reflection
  • Perspective Line

Cuma tidak sedar penggunaan elemen asas fotografi ini sebelum datang ke bengkel fotofon. Selain ilmu asas yang diterangkan, sempatlah juga aku dan ahli KBBA9 terus belajar secara praktikal dengan mengambil gambar produk dari Cosmoderm salah satu penaja bengkel fotofon KBBA9. Macam-macam aksi dan gaya seseorang blogger untuk mendapatkan gambar yang terbaik. Bukan kerja mudah hokeyyyy.

 

 

Ilmu Dapat Perut Kenyang

Seronok sakan lah. Ilmu dapat percuma, perut kenyang sentiasa. Makan mengalahkan hari bengkel seharian. Itu namanya murah rezeki. Ramai yang sudi menaja makanan untuk bengkel kali ini. Antaranya Restoran Nelayan Gombak, Cafe Cerita Kambing, Ira Bakeri, KhaisyaDelite, Tasty_Bake dan Brill Premium Coffee. Makanan semua sedap, banyak lebih aku bawa balik ke rumah. Dimulakan dengan sarapan bihun goreng, kuih seri muka dan karipap dari Restoran Nelayan Gombak. Sesedap rasa hingga ke tengahari aku makan bihun goreng lagi.

Time break ada roti dari Ira Bakery, cream puff dari Taste-Bake, sandwich dan brownies dari KhaisyaDelite. Diam-diam, aku makan terlebih brownies tu..maaf yer abam korie.. tak cukup satu…hehehehe. Tengahari sebelum balik, disediakan Nasi Beriani Kambing dari Cafe Cerita Kambing dan air Mocha dari Brill Premium Coffee. Nasi dan air mocha aku bawa balik rumah juga. Aku tak makan kambing. Mr.Ery feberet kambing. Balik rumah aku panaskan, aku suruh dia makan dan komen. Katanya sedap walaupun malam baru dapat makan sebab petangnya aku pergi event lain dulu. Air dari Brill Premium Coffee bukan air mocha sahaja, ada latte dan caramel macchiato. Berebut-rebut nak ambil gambar dan nak ambil airnya..hehehehe.

Terima kasih semua PENAJA!!! MATIC untuk lokasi bengkel, SONY goodies bag dan ilmu, COSMODERM product dan sajian sepanjang bengkel.

 

 

Selesai sudah Bengkel Fotofon KBBA9 kali ini. Moga ianya akan diteruskan lagi untuk kami team Kelab Blogger Ben Ashaari. Terima kasih atas kerjasama semua yang telah berjaya menganjurkannya hasil kerjasama antara kami di sini.

 

 

 

Tagged : /

Keropok Lekor Kemaman dan Pasar Ikan Segar

Aktiviti seterusnya diteruskan. Kali ini ke Kemaman, Terengganu. Sempadan antara Negeri Pahang dengan Negeri Terengganu. Selalu beli keropok lekor yang sudah siap dibungkus..siap dimasak dan siap digoreng lagi. Kali ini, kita beli keropok lekor yang dimasak di depan mata terus.

Keropok Cap Intan

Kami dibawa ke Keropok Cap Intan di Kampung Geliga, Kemaman. Pengalaman kali ini, dapat lihat sendiri cara-cara membuat keropok lekor yang sedap dan lembut. Keropok yang sedap adalah dari isi ikan yang banyak dan sedikit tepung sagu.

Keropok lekor mestilah diuli dengan cara memanjang, keropok akan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air panas menggelegak.

Bila keropok dah timbul, itu andanya keropok sudah masak. Cara masaknya seperti masakan kuih gula melaka. Angkat dan toskan, terus boleh dimakan begitu sahaja.

Rombongan turut dijamu dengan keropok dan air teh. Ada yang memborong keropok dan sos di sini..Ada yang membeli sebagai bekalan dalam perjalanan balik ke Kuala Lumpur nanti. Terima kasih pengusaha. Kenyang kami anak beranak makan keropok.

Pasar Segar Kuala Kemaman

Tidak jauh dari Keropok Cap Intan, kami dibawa pula ke Pasar Segar Kuala Kemaman. Pasar yang dibuka setiap hari bermula jam 3.00 petang. Segarnya hasil laut yang dibawa ke darat ni. Jauh beza dengan yang dijual di pasaraya tu. Geram tengok.

Kalaulah pasar ini dekat dengan rumah..memang disinilah MamaEma akan pergi. Di Kuala Lumpur, tempat yang biasa MamaEma pergi beli laut segar di Pantai Bagan Lalang. Itupun jarak dari rumah jauh juga, sebulan atau dua bulan tetap pergi sekali.

Geram nak beli semua ikan-ikan bila tengok kesegarannya. Lain kali bila datang bercuti ke Cherating, plan nak berBBQ di sinilah tempatnya nak cari ikan-ikan segar yer. Kalaulah balik KL hari yang sama sanggup pergi cari kotak putih bawa balik ikan-ikan segar ni.

Sangat beza rasanya makan ikan segar dengan ikan yang dijual pasaraya. Ikan segar ni bila dimasak, terasa kemanisan isinya. Ada juga blogger yang patah balik hari esoknya, semata-mata nak bawa balik ikan segar di sini. Tapi MamaEma tak patah balik sebab kejar masa nak ke Kuantan. Walaupun tak beli ikan segar di Pasar Kuala Kemaman, MamaEma bawa balik ikan segar dari Pasar Beserah..Kawan ada bagitahu MamaEma di sana pun ada ikan segar.. Sampai sana, tak banyak ikan yang ada…mungkin dah lewat sampai.

 

Tagged : / / / / / / / / /

KBBA9 Family Fun Day at Legend Cherating Beach Resort…Ohsem

Anak balik sekolah semalam mengadu dia kena perli dengan kawan sekelas. “Hitamnya ko Azwa”..Terasa terus anak.. Alahai siannya. Penangan family day selang seminggu. Kalau minggu sudah family day JTM di Melaka, minggu ni family day KBBA9 di Cherating lah pula. Hari-hari anak-anak terjun kolam, mandi air laut tak kira pagi, tengahari, petang..nasib baik malam je tidak. Mana tak terbakar kulit tu. Tak apalah kakak, hitam pun hitam manis.. nanti mama sapu Qu Puteh..eh.

Family Day Fully Sponsored by Legend Cherating Beach Resort

Memang happening..memang giler-giler..memang ohsem sangat. Dapat bermalam 3 Hari 2 Malam di Legend Cherating Beach Resort. MamaEma bergerak petang jumaat, selepas anak-anak balik sekolah. Perjalanan dari KL ke Cherating lebih kurang 4 jam lebih, singgah RNR Temerloh, Anak-anak dah lapar sangat, tak makan tengahari..terus makan petang dengan masakan ikan patin. Sedap.

Check point here

Dalam whatsapp group masing-masing share dah sampai Legend Cherating dan dah masuk bilik pun. Wah, syoknya, ini yang tak sabar nak cepat sampai. Tapi, malangnya dalam perjalanan MamaEma perhatikan Ayra punya kulit naik biji-biji macam terkena ulat bulu. macam terkena lapar garam pun iyea. Menggaru-garu tak berhenti..Garu sana garu sini, habis banyak tempat jangkit naik. Terus MamaEma cuci tangan dia..sapu dengan minyak berangin. Okeylah sikit.

Sampai Legend Cherating, disambut dengan mesra oleh staff di sana. Blogger?. Yeah, I’m KBBA Blogger. Dah check-in dan dapat kunci bilik bernombor 546, tingkat 5 mengadap pantai. Dapat bilik Deluxe Room lagi.. Tq Legend Cherating. Teruja masuk bilik, nampak katil terus nak baring. Opps, tunggu “Mama nak ambil gambar bilik ni dulu”.

Ini bilik yang kami stay

Layanan baik dari staff, penat perjalanan entah hilang ke mana. Turun semula pergi ke kereta, angkut segala beg-beg bawa  masuk bilik. Anak-anak dah tak sabar nak terjun kolam, memandangkan sampai sana dah nak masuk maghrib, kolam pun dah tutup. Selamat 1 hari untuk anak-anak bakarkan kulit…hehehe.

Selepas solat, turun untuk dinner dan sempatlah MamaEma ronda-ronda di waktu malam kawasan Legend ni.. Deruan ombak dari laut, sangat nyaman..dengan pasir pantainya yang sangat halus.

Pasir pantai sangat halus

 

Program Hari Keluarga KBBA9

Sepanjang berada 3 Hari 2 Malam di sini, banyak aktiviti-aktiviti yang disediakan oleh pihak Legend Cherating. Ada aktiviti yang melibatkan blogger sahaja dan ada aktiviti untuk semua keluarga. So, semua dapat merasainya. Wah, memang tak sabar-sabar  nak follow bila tengok itinerary program yang disediakan.

Legend Cherating memang sesuai untuk semua orang. Nak honeymoon, nak release tension, nak beristirihat, nak bercuti dengan keluarga, nak buat kenduri kahwin, nak berkursus, teambuilding malah nak shooting..semua bolehlah. Syok tau. MamaEma pernah datang sekali ke Legend Cherating, pun atas sebab hari keluarga tempat kerja MamaEma..tahun 2006.. dah banyak perubahan.

Our founder KBBA9

 

Amanat dari founder KBBA9 sendiri Abang Ben Ashaari. MamaEma bersyukur sangat dapat menjadi salah satu team dalam KBBA9 ni walaupun setahun jagung dengan mereka. Dan ini kali kedua, MamaEma sertai aktiviti KBBA9 di mana keluarga pun tidak ketinggalan. Kami datang dari content blogger yang tak sama. Tapi kami berkumpul sebagai satu keluarga. Ingat, jangan lupa pada mereka yang memberi jasa.More picture boleh tengok di @ https://www.instagram.com/emarieys/

Facebook : https://www.facebook.com/legendresort.cherating/

Website : http://www.legendcherating.com/

Instagram : https://www.instagram.com/legendresort.cherating/ 

 

Tagged : / / / / /