“Mama, Bila Mama Nak Balik Malaysia?” Soalan Yang Paling Susah Nak Jawab.

“Mama, bila Mama nak balik Malaysia?”.

Hanya 1 ayat dari anak, perit sangat nak telan.

Soalan yang paling susah nak jawab.

Apa jawapannya?

Tiada hari, tiada bulan, tiada tahun.

Keluarga di sini pun rindu pada kakak Azwa.

Tapi kakak Azwa lagi kena kuat.. Hanya dia seorang kat sana.

Yang pasti dialah paling rindu pada keluarga.

Kakak doakanlah semoga cepat masa berlalu.

Dulu, selang 2 minggu sekali dapat berhubung dengan kakak.. minggu balik rumah.

Kini, 1 minggu sekali dah boleh berhubung.

Alhamdulillah, pihak sekolah bagi pelepasan untuk kakak bawa handphone.

Cuma, untuk kegunaan hari minggu sahaja.

Hari sekolah, handphone diberi pada warden.

Aku pun tak nak kakak lalai dengan handphone.

Tak sabar tunggu hari esok…dapat contact dengan kakak.

Terubatlah rindu masing-masing..

Persoalan bila mama nak balik Malaysia itu.

InshaALLAH mama, ayah dan adik akan balik Malaysia nanti tengok kakak.

Ayah rindu kakak

Mama rindu kakak

Abang rindu kakak

Ayra pun rindu kakak

Semua rindukan kakak.

Hanya Allah sahaja yang tahu betapa peritnya nak hadapi.

Ya Allah, jagakan anakku Azwa Safriena untuk kami di sini.

Semoga diberi kekuatan dan ketabahan untuk kami semua.

 

Doa Untuk Anak Perempuan

 

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (١٢٧) رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ  (١٢٨) رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ (١٢٩

“Ya Tuhan kami, terimalah (amal) dari kami. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahu“. Ya Tuhan Kami, Jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau, dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau serta tunjukkanlah kepada kami cara-cara melakukan ibadah (haji) Kami, dan terimalah tobat kami. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang. Ya Tuhan Kami, utuslah di tengah mereka sesorang rasul dari kalangan mereka, yang akan membacakan kepada mereka ayat-ayat Engkau, dan mengajarkan Al kitab (Al Quran) dan Al-Hikmah (As-Sunnah) kepada mereka serta menyucikan mereka. Sesungguhnya Engkaulah yang Mahaperkasa lagi Mahabijaksana.”

Kredit: Doa Untuk Anak Perempuan

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged : / /

Kek Sebagai Pengganti Menyambut Birthday Kakak

Kek Birthday sebagai pengganti.

Jumaat, 19 Julai 2019. Genaplah umur kakak Azwa 13 tahun.

Alhamdulillah, semoga kakak Azwa menjadi anak yang solehah. Amiin.

Walaupun jauh dimata, dekat dihati.. mama tempah kek sebagai pengganti.

Minggu kakak tak balik dari asrama.

Minta bantuan famili untuk surprise kan kakak.

Tq mama, angah, kak, dan anak-anak sedara.

3 hari sebelum, aku tempah kek birthday dari Cake House Bakery Kota Bharu.

Google jer.

Hanya melalui WhatsApp. Tak nak susahkan angah pergi cari.

Cuma angah kena pergi ambil sendiri. Tak ada khidmat delivery.

Waktu beza 8 jam, terima kasih Kak Nah sudi layan mesej aku tengah malam.

Dan hasilnya, sangat puas hati.

Angah pun cakap kek sedap. Alhamdulillah.

Dapatlah kakak menjamu kawan-kawan dia sekali di sana.

Pakai Baju Mama

Eh, itu baju mama…Kakak pakai baju mama.

Rindu mama.

Mama pun rindu kakak.

Mama tahu kakak kuat.

Tak sabar tunggu kakak balik minggu ini.

Dapatlah video call dengan kakak.

Kakak dapat green light untuk bawa handphone ke sekolah.

PK Hem pun bagi kebenaran.

Tapi aku sendiri yang tak kasi.

Aku risau kakak terlalai.

Aku risau, apa kata orang lain.

Aku fikir ia tidak adil pada orang lain.

Public phone ada…tak dapat cakap dengan mama pun..

Keluarga ada.. hari-hari call tok ma dia.

Angah bagitahu “kakak okey, dia happy”

Syukur Alhamdulillah..dapat gembirakan hati kakak.

Doa mama untuk kakak, semoga kakak sentiasa berada dalam keadaan sihat, jangan tinggalkan solat, belajar rajin-rajin, jaga diri, buktikan kejayaan kakak di dunia dan akhirat.. InshaAllah.

Thanks famili.

 

 

 

Tagged : /

Kakak Azwa Selepas 2 Minggu Belajar di SMKA Falahiah

Hari-hari kakak akan call. jam 6.30 pagi, 10.30 pagi, 2.30 petang, 5.30 petang dan 11.00 malam itulah time dia akan call….hari ini jer terima call jam 2.30 petang…duit syiling habis. Mama tok dia kasi minggu lepas pun dah licin. Laju telan duit public phone pun. Minggu ini kakak dapat cakap hanya dengan mama..ayahnya belum balik lagi dari umrah. Tak tahan rindu ayahnya dengan kakak….

Selepas 2 Minggu di SMKA Falahiah

Alhamdulillah banyak perkembangan positif walaupun setiap kali call, dia nangis..katanya rindu dan nak balik rumah. Awal dulu lagilah nak duduk dengan cikngah dia…nak cikngah dia hantar hari-hari ke sekolah.. Aduhai kakak, dah banyak berhabis untuk beli barang asrama…cikngah pun busy dengan kerja dia…pujuk punya pujuk..kakak okey.

Baca: Tingkatan 1 di SMKA Falahiah

Ada macam-macam cerita lah setiap kali borak dengan dia…antaranya tak ada kawan. Aku pesan, kakak kena kawan dengan semua orang..mungkin kawan-kawan satu bilik kakak belum serasi sebab kakak seorang saja orang luar…dan kakak orang kemudian masuk. Kakak kena pandai bawa diri dan tackle kawan-kawan… dua tiga hari lepas itu…dia bagitahu “mama, kakak dah ada kawan”.

Setiap dua minggu sekali, kakak boleh balik rumah…dah aku jauh, rumah cikngah lah dituju. Punyalah tak sabar nak cikngah dia ambil awal esok. Minggu ini dapat balik.. Minggu lepas kakak outing..keluar pagi balik petang.. Hari jumaat outing dengan cikngah…hari sabtu outing dengan mak saudara dia yang balik Kelantan. Happy kemain.

Tak risau sangat sebab saudara mara semua ada di Kelantan…ramai nak jadi ‘mama’ dia… Jumpa kakak minggu cuti hari raya cina nanti….

Tagged : / /

Tawaran Tingkatan Satu Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Falahiah

Sampai ke pejabat, ambil handphone nak call Mr Ery nampak ada miss call dengan nombor depan 09. Kod dari Kelantan ni, nak kata student UiTM cari rumah sewa biasa terima nombor handphone je. Ini mesti nombor rumah atau nombor pejabat.

Call balik dan nak tanya siapa yang call? Lelaki yang angkat dan tanya nak cakap dengan siapa? Aku cakap “tak tahu nak cakap dengan siapa, nombor ini ada call ke nombor handphone saya”. Ini JPN Kelantan. Okey, terus dapat tangkap. Berita untuk kakak.

Diberi sambungan kepada seorang wanita. “Puan, ada minta sekolah mana-mana di Kelantan?” . Aku jawab Ya. “Sekolah mana?” “Sek Tok Bachok” . “Nama anak puan?” “Azwa…..”….Maaf puan……..

Sekolah Tok Bachok dah penuh….

.

.

.

KECEWA

.

Tapi, kami nak tawarkan SMKA Falahiah. “Falahiah? Kat mana tu puan?”. ” Tumpat”.

.

.

Okey puan, saya terima. Dalam hati masa itu masih was-was lagi nak terima ke tidak…macam agak jauh jika di Tumpat. Call my mom bagitahu kakak dapat tawaran SMKA Falahiah, Tumpat. Sambil aku call my mom itu..sambil aku search lokasi sekolah.

“Tumpat long, jauhnya dari rumah ma ni” “Jauh ke ma…. ini along google alamat Pasir Pekan, Wakaf Bharu” “oh, kalau situ dekatlah….dekat Tesco jah..ma ingat bandar Tumpat. Okey dah tu Long”

Terima Panggilan Dari Sekolah

Petangnya, terima pula panggilan dari pihak sekolah yang bagitahu esok kena daftar. Terkejut jugaklah aku. Mana sempat nak prepare apa-apa. Masih di Kuala Lumpur dan kakak masih bersekolah menengah. Aku minta tangguh tarikh untuk lapor diri.

Aku diminta untuk call pengetua sekolah. Bercakap dengan pengetua, asalnya nak tunggu selepas Mr.Ery balik dari umrah…tapi fikirkan balik agak lewat. Aku hantar surat tangguh dan daftar pada 13hb. Aku minta kerani sekolah send surat dari JPN sebab aku belum terima hardcopy.

Surat bertarikh 7hb, terima call 8hb..daftar 9hb.. dalam masa 3 hari itu, agak kelam kabut juga nak prepare barang dan pemulangan buku teks sekolah menengah.

Daftar SMKA Falahiah

Kakak bernasib baik sebab minggu tu masih dalam minggu orientasi. Tak adalah segan sangat nak join dan kenal dengan kawan baru. Kakak terus dibawa oleh guru ke dewan orientasi. Aku setelkan yang mana perlu disetelkan.

Daftar sekolah asrama tingkatan satu

First, pergi pejabat untuk daftarkan kakak dan isi borang yang diberi. Memandangkan kakak akan menginap di asrama, aku kena selesaikan pula urusan dengan penyelia asrama. Setel isi borang dan dapatkan nama bilik.

Lepas itu, pergi ke koperasi sekolah untuk beli barang asrama seperti cadar dan selimut serta buku-buku dan baju sukan, baju koko dan kain batik asrama. Kat sana, baru aku tahu kena sediakan pula kain kurung warna hitam dan putih.

Daftar sekolah asrama tingkatan satu

Terpaksalah aku pergi cari dua kain yang belum ada..dan pergi cari kedai jahit untuk jahitkan badge di tudung. Selesai semua dan tunggu kakak habis orientasi untuk hantar barang-barang keperluan kakak di asrama.

Saat ini, memang kena kuat semangat..tak nak menangis depan kakak.. Nampak kakak sayu masa kitaorang bergerak nak balik..kakak kena kuat.

Hari-Hari Call

Selepas hari daftar dan tinggalkan kakak di asrama, esoknya terus bergerak balik KL. Setiap masa kakak call…kat asrama ada beberapa public phone. Tak dapat cakap lama…laju sangat telan duit.. ada ketika kakak okey…ada ketika kakak tak okey… menangis. Aku tanya kenapa kakak menangis?

Aku takut dia tak boleh ikut time table kat asrama..memang fix sangat.. katanya dia cuma rindu. Lain-lain okey…dia boleh follow….dah pandai basuh baju sendiri…solat berjemaah setiap masa di surau.

Tak sabar nak jumpa kakak minggu cuti raya cina nanti….kakak dapat cuti seminggu..Miss U SO MUCH KAKAK!!!






Tagged : / / /

UPSR Dah Lepas UPSRA Pula Menunggu

Selesai sudah kesemua Kertas Ujian Penilaian Sekolah Rendah 2018 hari ini. Tapi masih ada ujian besar lagi untuk anak hadapi iaitu Ujian Penilaian Sekolah Rendah Agama pula pada minggu depan. Empat hari, aku berada di sekolah menunggu anak masuk peperiksaan sambil menjadi sukarelawan KSIB mengagihkan makanan.

UPSR 2018

Hari pertama tunggu hingga habis, hari kedua dan ketiga hanya tunggu sehingga anak masuk dewan untuk kertas 2..hari ini, last paper aku tunggu juga sampai habis kertas 2 Ujian Sains. Kertas ujian BM dan BI, anak-anak keluar  macam biasa. Berbeza pula bila keluar dari menjawab soalan Matematik Kertas 1. Ramai bagitahu susah dan tak cukup masa. Sains pula, ada soalan yang agak tricky, anak mudah tertipu dengan jawapan. Apapun terima sahaja keputusan UPSR yang bakal diterima pada hujung bulan November nanti. Anak-anak dah lakukan yang terbaik.

Debaran UPSR

Harapan? Sememangnya 6A lah harapan semua ibu bapa pada anak-anak termasuk harapan aku pada kakak Azwa. Tapi aku sendiri tahu kemampuan kakak Azwa setakat mana. Berdoa dan terus berdoa moga ada kejayaan milik kakak Azwa.

UPSRA

Usah dikenang dengan perkara yang lepas kerana minggu depan anak-anak yang bersekolah agama di bawah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan masih akan hadapi ujian besar iaitu UPSRA. Moga anak-anak diberi kesihatan yang baik dan dapat menghadapi ujian peperiksaan seterusnya dengan sempurna. Risau pula aku, kakak Azwa UPSRA aku pula kena outstation ke Kelantan.

 

 

 

Tagged : / / / /

LEGOLAND Malaysia Theme Park Explore Bersama Keluarga dan Team KBBA9, Yeay..Family Day.

Dalam komuniti KBBA9,  “Kita akan adakan Family Day 2018 yang pertama di LEGOLAND Malaysia”. Yeay…!!!! Family Day di LEGOLAND Malaysia,  Johor Bahru. Impian dah lama untuk ke sana akhirnya terlaksana juga. Alhamdulillah dan terima kasih KBBA9. Laju aku bagi nama untuk join family day kali ini.

Perjalanan KL-JB-KL

Awal perancangan akan bermalam 1 malam di Johor Bahru. Tapi kakak Azwa pula terpilih mewakili Sekolah Rendah Agama (SRA) dalam pertandingan syarahan pada hari keesokkannya. Demi anak, patah balik ke KL pada hari yang sama. Penat memang penat tapi adakah ianya berbaloi.

Tiket berada di tangan, tanpa buang masa memulakan pengembaraan bersama keluarga. Aktiviti free and easy, makanya semua bebas untuk meneroka dalam sana sampaikan hilang radar dengan team yang lain. Dah berada dalam tu, hilang arah nak pergi mana dulu. Besar wey, pamplet maps diberi..mudah sikit nak tahu berada di mana masa itu.

Destinasi pertama yang nampak shop LEGO. Nasiblah anak-anak jenis yang tidak meminta-minta untuk beli lego. Tapi bagusnya, ada pelbagai jenis lego yang dijual bersesuaian dengan umur anak-anak. Anak-anak pula lebih teruja untuk bermain dari membeli. Selamat duit mama ayah…eh.

Mengembara di NinjaGo World

Pakai cermin mata hitam 4D dan naik sejenis kereta yang berpusing kiri kanan. Mulalah berperang untuk mengalahkan Great Devourer melalui imbasan 4D. Kelakarnya, orang lain menggerakkan tangan untuk berperang, aku dan Mr. Ery beria tekan-tekan dan pijak-pijak kaki..tapi tak ada peluru keluar pun. Aku ingatkan macam main video games tu…. “Mama, mana peluru mama..abang tak nampak pun”. Anak lebih pandai dari kami. Silap sendiri tak baca instruction. Jawabnya, kalahlah aku dalam peperangan.

Legoland Malaysia Review

Kejar masa untuk elak dari bertolak lewat malam balik ke KL,  dapat bermain sekali sahaja untuk satu games, walhal boleh berulang-ulang untuk bermain. Anak-anak faham walaupun muka nampak sangat masamnya..hahaha. Nak buat macam mana.. memang perlu satu hari penuh untuk mengembara semua tempat.

LEGO Kingdoms

Di LEGO Kingdoms ada The Forestmen’s Hideout, Royal Joust, Dragon’s Apprentice, Merlin’s Challenge, The Dragon, Castle Stage, Castle Games, King’s Grill, Waffle Haus, Castle Fried Chicken, King’s Market, King’s Photo. Disebabkan ketinggian Ayra tidak melepasi ketinggian yang ditetapkan, aku, kakak dan Ayra yang naik Dragon’s Apprentice sejenis permainan keretapi. Aku ingat kelajuannya biasa-biasa jer, tengah keretapi bergerak laju turun naik..dengar orang sebelah azan.. Aqeel yang azan..hahaha..itu doa dia. Aduii.. Aqeel..Aqeel… sambil nak gelak dia duk berazan, sebelah tangan aku pegang dia…risau takut terpelanting. Itupun dia minta nak naik lagi sekali…

VR Coaster

Satu lagi permainan yang mengecutkan perut..perghh..memang jantung berdegup kencanglah…lebih-lebih lagi masa turun dan corner. LEGOLAND Malaysia menjadi legoland pertama di dunia yang melancarkan VR Roller Coaster bertemakan animasi permainan lego. Cara permainannya, menaiki rel permainan “The Great Lego Race (VR Coaster), dengan memakai VR. Sekali lagi aku yang kena temankan anak-anak, pandai sungguh Mr. Ery mengelak.

Legoland Malaysia Review

Aku di sebelah Aqeel dan kakak duduk seorang..seperti naik sebuah kereta. Aqeel seorang yang pakai VR, aku awal lagi memang tak nak pakai, kakak pula masa nak bergerak tetiba tak nak pakai juga. Betul-betul cemas naik VR Coaster ni, masa hendak menjunam turun..tak dapat buat apa-apa..aku mampu pejam mata… Aqeel dengan azannya..bercampur aduk  “mama..api kat bawah” “mama, langgar mama..langgar…naga tu” “mama…kita menang” kakak pula “mama…lajuuunyaaa”. Seram tapi menyeronokkan. Seronok Aqeel, kakak pula menyesal sebab tak pakai VR.

Merlin’s Challenge. aku yang tengok ia berpusing pun pening, apatah lagi orang yang naik. Kali ini Mr. Ery yang naik dengan anak-anak. Bukan main laju juga pusingannya.

TECHNIC Twister.

Yang ni pun best naik. berpusing-pusing. Banyak kosong, naik seorang satu. Ayra tak lepas sebab ada had ketinggian juga.

“Engkau naik apa tu, bang”..terkedek-kedek gaya geraknya macam naik kuda…seronoklah.. sebab dia seorang yang dapat main..kakak tidak lepas, Royal Joust hanya untuk anak yang berumur 4 hingga 11 tahun.

Legoland Malaysia Review

Cuaca memang panas, jadi pandai-pandailah cari tempat sejuk untuk rehat. samada berehat di pondok, tempat makan atau pergi tengok movie. Macam aku, dahlah tak bawa stroller untuk Ayra..payung pun tak bawa.. bergilir-gilir  pula dukung, bila Ayra tak mahu jalan… buat olok-olok tinggal pun, dah tak peduli apa..rela berdiri situ jer…upah aiskrim baru okey sikit.

Agak penat berjalan dan berpeluh…naik tower tengok persekitaran LEGOLAND Malaysia dari atas. Dapatlah rehat sekejap dalam tower ini. Aircond pun ada.

Tengok movie 4D.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Patutlah basah kerusinya.. dipancutnya air dan buih sabun..semburan angin…untuk berimaginasi seperti benar-benar berlaku. Menangis Ayra. Takut.

Legoland Malaysia Review

Star Wars pun masuk tengok movie..tapi aku tak masuk pun..sebab banyak tempat lagi yang belum pergi. Kejar masa…

Legoland Malaysia Review

MINILAND

Kagum aku tengok pembinaan mercu bangunan dari 17 buah negara Asia  seperti Malaysia, Singapura, Taj Mahal India yang dibina dengan 30 juta LEGO. Setiap ikon bangunan, akan mengeluarkan bunyi untuk menikmati suasana persekitaran sebenar dengan menekan butang yang disediakan.

Legoland Malaysia Review

Kemudahan Asas

Seharian berada dalam taman tema ini, tidak perlu risau apa-apa. Ada tempat makan, ada surau, ada tandas. Ini yang paling aku suka, bila masuk ke tandas.bersih dan wangi..tidak berbau hancing. Biasa tempat rekreasi macam ini, selalunya tandas tidak teruruskan..tapi tidak di LEGOLAND Malaysia.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Bayangkan ada 85 lokasi dan aktiviti disediakan dalam taman tema ini. Setengah hari memang tidak cukup untuk pergi semua tempat, apatah lagi nak ulang-ulang permainan. Belum lagi masuk water theme park. Jawabnya, kena datang lagi ke sini… stay dua hari..baru puas hati. Penutupnya, memang berbaloi sangat datang ke sini kerana ia adalah sebuah taman tema yang berbeza dan tiada di tempat-tempat lain.

Legoland Malaysia Review

Menang Kereta Nissan Almera

Nak menang sebuah kereta Nissan Almera? Ada tawaran menarik dari LEGOLAND Malaysia untuk menang sebuah kereta Nissan Almera dengan membeli, renew atau upgrade ke Annual Pass dengan harga tiket 1 hari. Kelebihannya, boleh pergi resort secara percuma dalam masa 365 hari, aktiviti menarik seperti Miniland, The Driving, LEGO V, The Great LEGO® Race dan banyak lagi yang dapat dikunjungi sebanyak mana yang mahu, diskaun harga untuk gambar, diskaun harga makan, dan dapat bermain permainan tanpa tunggu giliran. Lagi banyak beli Annual Pass, lagi besar peluang untuk bawa balik kereta Nissan Almera.

Apa tunggu lagi…Sila dapatkan maklumat lanjut di laman web LEGOLAND Malaysia atau di laman sosial facebook LEGOLANDMY

Legoland Malaysia Review

Terima kasih kepada pihak LEGOLAND Malaysia dan KBBA9, berjaya menganjurkan Family Day KBBA9 untuk tahun ini. Sedikit sedutan video yang sempat dirakamkan semasa pengembaraan kami anak beranak di dalam taman tema LEGOLAND Malaysia ini.

Sehingga jumpa lagi…..

Tagged : / / /