Bazar Ramadan di Restoran 10 Binjai, PNB Perdana Hotel & Suites on the Park

Restoran 10 Binjai PNB Perdana & Suites on the Park

3 hari masuk puasa dah makan di luar. Alhamdulillah ini tanda rezeki dari Yang Maha Esa untuk hambanya.Ralat jugalah sebab kurang seorang ahli keluarga iaitu kakak Azwa. Tahun ini tak dapat bawa kakak sekali dan tahun depan aku pula tak dapat lagi nak hadiri jemputan seperti ini. Lepas ini, rezeki orang lain pula.

Konsep Bazar Perdana di Restoran 10 Binjai

Ini kali kedua dapat jemputan dari PNB Perdana Hotel & Suites on the Park tapi kali pertama makan di Restoran 10 Binjai. Sebelum ini di Restoran 39. PNB Perdana Hotel & Suites On The Park Kuala Lumpur menampilkan kelainan untuk berbuka puasa pada tahun ini dengan membawa suasana meriah bazar Ramadan.

Tema Bazar Perdana, Restoran 10 Binjai yang berkonsepkan suasana santai telah diubah menjadi bazar. Restoran 10 Binjai menampilkan gerai-gerai bazar Ramadan yang unik buat para pengunjung bagi merasai suasana seperti berada di bazar Ramadan yang sebenar.

Sajian bufet beraneka citarasa dengan variasi sebanyak 188 hidangan masakan tempatan yang menjanjikan pengalaman berbeza untuk semua tetamu.

Restoran 10 Binjai turut menampilkan beberapa jenis signature dish sempena Bazar Perdana ini terdiri daripada Sup Berempah Binjai, Kambing Golek, Apam Balik, Satay, Aiskrim Goyang, Ais Batu Campur (ABC) dan juga Murtabak Cheese. Antara hidangan di dalam restoran:

kupang masak merah berapi

Bahan untuk ABC pun dah banyak pilihan apatah lagi hidangan utama kat sini. Ambil gambar jer, baru teringat aku tak rasa pun. Yealah, dah aku lebih utamakan hidangan di luar restoran jer…hehehe.

Susah nak jumpa kuih tradisional yang sedap tau. Tapi, terus terang aku cakap kuih tradisional kat sini memang sangat sedap. Paling aku suka kuih ketayap yang mana isi kelapa nya penuh dan cukup manis dengan air gula melaka nya… berulang juga makan.

Di luar Restoran 10 Binjai

Di luar restoran untuk hidangan BBQ dan goreng-goreng. Menjadi salah satu tumpuan tetamu kat sini lebih-lebih lagi pergi serang di bahagian kambing bakar itu.

roti john yang gebu

melting tengok gulai kawah

gulai kawah yang sedap

“sabar abang..sabar abang…sikit masa jer lagi…mama tahu kamu telan air liur tu.. “

aiskrim goyang hilang rasa haus

Apa yang kami makan

Ini antara hidangan yang kami makan. makan itu kena slow-slow lah..kasi turun betul-betul barulah rasa nikmat makanan. tak gitu. sampai sana lupa terus pasal nasi…hanya makan lauk jer…

Jangan risau pasal HALAL. PNB Perdana Hotel & Suites On The Park Kuala Lumpur yang berkonsepkan syariah islam sememangnya telah diiktiraf halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sejak tahun 2007 lagi. Jadi sudah pastinya status halal itu merupakan satu perkara yang tidak perlu dicurigai kerana menerima pensijilan syariah sepenuhnya daripada JAKIM.

Setiap hari sebelum waktu berbuka, akan ada mereka yang dijemput untuk membaca Al-Quran dan seterusnya azan maghrib. solat maghrib dan tarawih juga disediakan di tingkat 5.

Harga Pakej

Restoran 10 Binjai
Harga Promosi: RM80.00seorang
Harga Biasa: RM98.00seorang
Tel: 03-7490 3838

Restoran 39
Harga Promosi: RM100.00seorang
Harga Biasa: RM135.00seorang
Tel: 03-7490 3939

Instagaram: @pnbperdanakl

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.pnbperdanaonthepark.com

Tagged : / / / / /

Bufet Ramadhan Best Western I-City, Konsep Aladdin and The Malaysian Treasures

Eh jomlah ke Best Western I-City!!! Bufet Ramadhan Konsep Aladdin and The Malaysian Treasures. Rezeki dapat berbuka puasa ganti kat sini.. bukan kebetulan tapi kejarkan dah nak masuk bulan Ramadhan, puasa tahun lepas tak habis ganti lagi…hahaha..siapa suruh last minute kan.. inipun masih lagi berbaki.

Bufet Ramadhan Best Western I-City

Nak sampai ke sini basah lenjun aku…naik motor kan…dari rumah tak hujan..di pertengahan jalan hujan lebat sungguh.. Nasib baik pakai baju hitam, tak nampak sangat basah.. apalagi redah jerlah. Masuk lobi hotel, gigil kesejukan. Naik tingkat 5 sejuk hilang pandang makanan.

best western icity

Panjangnya susunan pelbagai juadah, sampai tak tahu nak makan yang mana dulu. Kari kepala ikan, daging masak merah, mutton varural, ayam masak rempah, kambing lada hitam, steamed fish teochew style dan banyak lagilah…160 juadah ko. Hah, makanlah semua.

Amboii laki aku, dulu dia dari aku..eh, siapa yang puasa ni?

best western icity

Rooftop Level 5

Di luar pula ada lauk bakar-bakar..kambing bakar, udang, ikan, daging, sate ayam dan daging, pisang goreng, keledek goreng, cendawan goreng, rojak buah, rojak campur, pasta, yong tau foo, martabak, roti john dan banyak lagi. Ada 2 buah-buahan yang kena makan di bahagian rooftop ni…raja buah iaitu durian dan nangka yer..

best western icity
best western icity

Nah menu-menu bufet ramadhan nanti ikut hari. Pilih nak menu apa.

Downlod SINI

best western icity

Dessert pun banyak..tak termakan sebab terlalu kekenyangan..banyak ratah lauk jer.

best western icity
best western icity

Kadang-kadang bila pergi bufet ramadhan ni, selalu fikir tempat untuk solat. masa tak panjang nak masuk ke Isyak..nak makan berbuka lagi..tak perlu risau, di Best Western I-City tempat solatnya satu level..dekat dan mudah. Dari rooftop di belakang Mr.Ery berdiri tu jer ruang untuk solat. Bolehlah bagi masa, berbuka dulu dengan kurma…pergi solat..lepas itu sambung makan.

best western icity

Kemain segak pula Mr Ery ..inilah bahagian rooftop dari level 5. Boleh nampak i-city kat sebelah itu jer.

best western icity

Beria cium bau durian…agaknya cium bini camtu juga ke. hahahaha…durian D24 tau..bukan calang-calang durian.

best western icity

Lagi seronok datang berkumpulan..lagi havoc jumpa kawan-kawan..berjam-jam kat situ sampai habis waktu tak apa. Tq Best Western I-City treats kami semua dengan baik dan makanan memang sedap semua.

best western icity

Sebelum terlupa, pada 23 Mac 2019 mula jam 9 pagi ada persembahan tarian singa dan drums di I-City Central..Hah, bawa anak-anak korang pergi tengok yer.

Untuk booking buka puasa dah dibuka. Sekarang booking time Early Bird ni sebelum 30 April 2019 lagi dapat harga yang lebih murah..tak cecah RM100 pun.. Dan korang datang berkumpulan macam kami melebihi 9 orang…1 orang akan dapat FREE.

Tempah di The View Cafe Level 5, Best Western i-City Shah Alam, hubungi 03-55219000 atau email sales@bestwestern-icity.my

Tagged : / / /

The St Regis Kuala Lumpur Hotel Bertaraf 5 Bintang

Berimpikan bilik yang mewah? The St Regis Kuala Lumpur adalah tempatnya. Dalam banyak-banyak hotel pergi, hotel ini yang paling ada class tersendiri. Masuk hotel dah wow, apatah lagi masuk ke bilik tidurnya. Bagi aku untuk menginap di sini dengan kos sendiri, berpeluh nak membayar. Rezeki aku dapat bermalam di bilik mewah ini walaupun untuk satu malam sahaja.

Segalanya Hanya Dengan Elektronik

Masuk ke kamar, ‘wow’ lagi. hahaha, nampak sangat kejakunan di situ. Nak guna kemudahan perlu menekan button. Hinggalah hari esoknya baru tahu cara nak buka curtain. Punya takut nak tekan sebarangan. Baru perasan ada button untuk bukakan curtain.

Nak membuang pun elektronik. Jika berdiri dekat dengan jamban ini, automatik penutup itu terangkat. Boleh buat orang terperanjat.

Cuci pun main tekan-tekan saja. Pilihlah nak yang mana satu. Tapi syoklah juga..hehehe

Mulanya, ingatkan ini cermin. Tapi bukan. Ini TV.

Berbeza toiletries yang diberi dengan tempat lain kan. Ubat kumur pun ada.

Selama 1 malam stay di The St Regis, Kuala Lumpur langsung tidak sempat teroka persekitaran keseluruhan hotel. Lagipun yang dapat menginap di sini pun bukan urusan pergi bercuti. Tumpuan lebih kepada urusan kerja. Hanya sempat posing dengan kawan dalam toilet. Bayangkan toilet pun dah cantik, apatah lagi keseluruhan hotel ini.

Jadilah sebagai kenangan dapat menginap di hotel bertaraf 5 bintang ini. Ahaks.

 

Tagged : / /

BBQ Dinner at Legend Cherating

Selesai semua aktiviti tour, telematch, mandi kolam, scuba diving dan lain-lain, kali ini MamaEma nak kongsikan bab sajian di Legend Cherating. Rata-rata MamaEma pergi bercuti atau duty di mana-mana hotel, ada hotel yang gah tapi fasiiti tak lengkap, ada hotel yang gah tapi bab makanan tak sedap. Tapi di Legend Cherating makanan yang disediakan tak kiralah sarapan pagi, lunch mahupun dinner memang sedap semua. Bertambahlah kilo timbang berat ni. Asyik makan bertambah-tambah..eh.

Malam BBQ Dinner

Gempak tak gempak nak bagitahu ni. Malam dinner kami dihidang dengan BBQ temakan Pirates Night. Dah lah BBQ, tepi pantai lagi..sambil dinner sambil rasa hembusan angin air laut..Dari makan keluarga, dah seperti candy light dinner. Mesti romantiklah kan.

Kredit Photo : Aznan

Antara makanan berat yang dihidang malam BBQ

Siap ada unggun api lagi..Terima kasih Legend Cherating yang berikan perkhidmatan terbaik yang tidak pernah MamaEma nikmati sebelum ini.

Ada iras pirates tak?

Anak-anak pun bagi bebas. Bagi bermain pasir pantai halus. Sambil dating dengan orang tersayang, sambil tengok anak-anak bermain kat depan.

Tidur malam dalam kekenyangan. Sedap sangat makanan yang dihidang malam BBQ kami tu..

 

Tagged : / / / / / /

KBBA9 Family Fun Day at Legend Cherating Beach Resort…Ohsem

Anak balik sekolah semalam mengadu dia kena perli dengan kawan sekelas. “Hitamnya ko Azwa”..Terasa terus anak.. Alahai siannya. Penangan family day selang seminggu. Kalau minggu sudah family day JTM di Melaka, minggu ni family day KBBA9 di Cherating lah pula. Hari-hari anak-anak terjun kolam, mandi air laut tak kira pagi, tengahari, petang..nasib baik malam je tidak. Mana tak terbakar kulit tu. Tak apalah kakak, hitam pun hitam manis.. nanti mama sapu Qu Puteh..eh.

Family Day Fully Sponsored by Legend Cherating Beach Resort

Memang happening..memang giler-giler..memang ohsem sangat. Dapat bermalam 3 Hari 2 Malam di Legend Cherating Beach Resort. MamaEma bergerak petang jumaat, selepas anak-anak balik sekolah. Perjalanan dari KL ke Cherating lebih kurang 4 jam lebih, singgah RNR Temerloh, Anak-anak dah lapar sangat, tak makan tengahari..terus makan petang dengan masakan ikan patin. Sedap.

Check point here

Dalam whatsapp group masing-masing share dah sampai Legend Cherating dan dah masuk bilik pun. Wah, syoknya, ini yang tak sabar nak cepat sampai. Tapi, malangnya dalam perjalanan MamaEma perhatikan Ayra punya kulit naik biji-biji macam terkena ulat bulu. macam terkena lapar garam pun iyea. Menggaru-garu tak berhenti..Garu sana garu sini, habis banyak tempat jangkit naik. Terus MamaEma cuci tangan dia..sapu dengan minyak berangin. Okeylah sikit.

Sampai Legend Cherating, disambut dengan mesra oleh staff di sana. Blogger?. Yeah, I’m KBBA Blogger. Dah check-in dan dapat kunci bilik bernombor 546, tingkat 5 mengadap pantai. Dapat bilik Deluxe Room lagi.. Tq Legend Cherating. Teruja masuk bilik, nampak katil terus nak baring. Opps, tunggu “Mama nak ambil gambar bilik ni dulu”.

Ini bilik yang kami stay

Layanan baik dari staff, penat perjalanan entah hilang ke mana. Turun semula pergi ke kereta, angkut segala beg-beg bawa  masuk bilik. Anak-anak dah tak sabar nak terjun kolam, memandangkan sampai sana dah nak masuk maghrib, kolam pun dah tutup. Selamat 1 hari untuk anak-anak bakarkan kulit…hehehe.

Selepas solat, turun untuk dinner dan sempatlah MamaEma ronda-ronda di waktu malam kawasan Legend ni.. Deruan ombak dari laut, sangat nyaman..dengan pasir pantainya yang sangat halus.

Pasir pantai sangat halus

 

Program Hari Keluarga KBBA9

Sepanjang berada 3 Hari 2 Malam di sini, banyak aktiviti-aktiviti yang disediakan oleh pihak Legend Cherating. Ada aktiviti yang melibatkan blogger sahaja dan ada aktiviti untuk semua keluarga. So, semua dapat merasainya. Wah, memang tak sabar-sabar  nak follow bila tengok itinerary program yang disediakan.

Legend Cherating memang sesuai untuk semua orang. Nak honeymoon, nak release tension, nak beristirihat, nak bercuti dengan keluarga, nak buat kenduri kahwin, nak berkursus, teambuilding malah nak shooting..semua bolehlah. Syok tau. MamaEma pernah datang sekali ke Legend Cherating, pun atas sebab hari keluarga tempat kerja MamaEma..tahun 2006.. dah banyak perubahan.

Our founder KBBA9

 

Amanat dari founder KBBA9 sendiri Abang Ben Ashaari. MamaEma bersyukur sangat dapat menjadi salah satu team dalam KBBA9 ni walaupun setahun jagung dengan mereka. Dan ini kali kedua, MamaEma sertai aktiviti KBBA9 di mana keluarga pun tidak ketinggalan. Kami datang dari content blogger yang tak sama. Tapi kami berkumpul sebagai satu keluarga. Ingat, jangan lupa pada mereka yang memberi jasa.More picture boleh tengok di @ https://www.instagram.com/emarieys/

Facebook : https://www.facebook.com/legendresort.cherating/

Website : http://www.legendcherating.com/

Instagram : https://www.instagram.com/legendresort.cherating/ 

 

Tagged : / / / / /

Hotel Di Tengah Bandar Berjaya Times Square Hotel Kuala Lumpur

Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

Hotel di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur ni. Memang tumpuan pelancong luar negara. Orang Malaysia pun ramai yang stay di sini. Reception pun agak sesak. Menjadi tumpuanlah sebab bersebelahan dengan Mall Times Square.

Selesai check-in, terus naik ke bilik. Ini kali kedua menginap di sini. Yang first, bilik mengadap penjara pudu. Seram malam-malam nak duduk tepi tingkap. Itu dululah, sekarang penjara pudu dah tak ada. Kali ni, dapat bilik mengadap swimming pool. Dapatlah skodeng kan..hehehe. Hujan lebat hari tu, habis berterbangan kerusi di bawa arus angin.

 

Bilik Penginapan

Dapat satu katil king size. Tidur 3 beranak muatlah. Dua lagi anak terpaksa tidur kat bawah.  Sofa pun ada depan tv.

Tak dapat mandi kolam, berendam dalam tab mandi ni. Sukalah anak-anak kan. Bilik mandi memang selesa sangat. Luas. Tandas pula bilik berasingan.

Ada side dapur macam tu. Tapi tak boleh masak memasak. Masak air jer yang boleh.

Buat koleksi  di rumah. Pergi bercuti, bawa yang dalam bekas kecil-kecil ni. Setiap hari akan bertambah bila housekeeping datang ke bilik.

Inilah tandasnya. Unik ke tak unik? Membuang dengan cuci pun asing-asing. Anak hampir nak buang tempat yang cuci tu. Nasib baiklah..kalau tak…

Antara bilik tidur dengan ruang tamu ada sliding door. Nak rasa aircond sejuk dalam bilik, tarik sliding door.

 

Kemudahan Pusat Gym

Ambil peluang untuk bersenan di Gym. Nak masuk ke Gym, perlu bawa key card yer. Nak mandi kolam pun kena bawa key card. Kalau tidak, memang tak dapat masuklah.

 


Okeylah, abang sayang dah sado kan.

Masuk mall Times Square, cari makan. Penat berjalan kat dalam ni. Banyak tingkat sampaikan tak tahu nak ke mana. Cari tempat makan pun dah pening kepala.

Syok dua beradik ni layan youtube. Wifi free.

View dari bilik di waktu malam. Bandaraya ni, entah time bila tak sesaknya. Hari-hari nampak traffic jam teruk depan hotel.

Esoknya, Mr.Ery layan anak-anak mandi kolam sampai biru-biru mulut. Nak sangat mandi kolamkan. Ayra Sufia kalau dengan ayah dia memang gediklah. Posing sana posing sini.

Dah puas ke mandi anak-anak? Menggigil baru reti nak naik kan.

Ayra pun bawa turun ke kolam juga. Tapi kejaplah. Tengok bibir bergetar tanda kesejukan tu. Menggigil-gigil pun suruh naik tak nak naik..tetap nak berendam.

Kira puas hati juga dapat stay kat Hotel Berjaya Times Square ni. Nak kata tempat tenangkan fikiran, tidak juga. Tapi nak rasa beza tidur di rumah dengan hotel, bolehlah…hehehehe.

 

 

Tagged : / /