Loading...
Produk Hai-O

Hentam dan Kutuk Bisnes

As Salam Semua

Hari ini bersiaran agak lewat sedikit gara-gara ditugaskan mengambil gambar untuk majlis kecil di pejabat….Alhamdulillah rezeki hari ini..perut aku berisi dengan mee sup dan buahan….walaupun pelbagai juadah terhidang…hanya dua jenis makanan saja yang mampu aku telan..kenyang sangat…

Sekarang aku lihat bisnes internet tumbuh macam cendawan..pernah dengar hadis mursal tentang punca rezeki kan, yang mengatakan bahawa 9 daripada 10 punca rezeki adalah daripada perniagaan9/10 dan persaingan dalam perniagaan dianggap satu perniagaan dan kebaikan…

Tapi ada sesetengah orang bila tengok orang maju, sibuk berdengki, sibuk cari bomoh, nak kasi perniagaan orang lain tak maju, tak nampak. Dunia teknologi sekarang ni, ada yang kutuk, hentam dan komen tentang perniagaan orang lain..walhal orang itu juga berniaga dengan barang niaga yang sama…cuma beza di atas jenama mahupun harga…betul tak?

Sebenarnya, yang dikutuk dan dihentam akan bertambah rezekinya…manakala yang mengutuk dan menghentam bisnes mereka tak ke mana..tak percaya?

Contoh usahawan premium beautiful korset yang berjaya hanishaizi…pasti kenalkan… bila baca ada blog-blog yang kutuk dan hentam si hanis..apa yang terjadi pada hanis..bisnesnya semakin maju bukan…malah semakin ramai pengikutnya…salah seorang my fren sendiri iaitu adibah karimah…baru 8 bulan buat bisnes…dah boleh melancong ke luar negara banyak kali..

Melancong pun free..semua ditanggung..makan dan tempat tidur pun disponsor…cuma bawa duit shopping saja…syarikat mana yang boleh bagi kelebihan sama seperi ini.

Ingatlah…nak berbisnes..bisneslah elok-elok..jangan duk dengki-dengki dalam perniagaan…Allah dah tetapkan rezeki masing-masing…sekian.

Berfalsafah di hari jumaat sebelum balik kampung malam ini sehingga hari selasa…doakan perjalanan kami sekeluarga yea…Aamiin…

Siapa nak kenal dengan my fren tu ni blognya www.adibahkarimah.com

Dan teringin nak dapatkan satu..korang cakap dari pembaca blog ema ni..konpem dapat special price punya….ngeh3x….

About emarieys

Ema has written 1171 post in emarieys.com.

Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, product review.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE