Boleh Kurus Ke Dengan S Great Grain Ni?

Kurus dengan sihat? Macam mana tu? Assalamualaikum..Hari ini berisaran di kampung menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelma 2 hari lagi. Dah beli baju raya ke? Kat Kelantan ni kemain jem tak bergerak. Nasiblah balik semalam tak sangkut makan jem. Dari awal dah ikut laluan alternatif Kampung Mempaga. Terlepaslah masuk bandar Bentong dan Raub tu. Situlah tempat paling jem bila tiba musim perayaan. Eh, terpanjang pula mukadimahnya.

Betul ke makan S Great Grain ni boleh kurus?

Betullah tapi terpulang pada antibodi orang tu juga.. Ada yang cepat turun ada yang lambat. Macam kawan blogger aku, Ummi Nani dengan minum S Great Grain ada penurunan berat badannya. Alhamdulillah. Aku? Aku pula tak perasan turun ke tidak…tak timbang pun. Tapi beli baju raya saiz dah kurang inci..so, apa tandanya ituuuuu..semakin mengecillah kan..ececece..

Baru jer minum, dah mengecil..kalau hari-hari minum mahu melidi dah ni…tapi pandai-pandailah kontrol nak kurus setara mana..tak gitu…kan kurus keding tak cantiklah pula.. betul tak?

S Great Grain ni isi kandungannya dengan 18 biji bijirin terdiri dari beras merah, kacang merah, kacang hijau, benih coix, biji bunga teratai, biji rami, beras perang, jagung, kacang soya, gandum, sekoi, bijan hitam, kacang walnut, kernel apricot, kacang hitam, benih chia dan beras pulut.

Ditambah lagi 5 jenis makanan sunnah seperti habbatus sauda, zaitun, delima, buah tin dan juga madu dan dilengkapi dengan set nutrien komprehensif termasuk protein, karbohidrat, serat makanan, vitamin dan antioksida. Cukup lengkap nutrisi dan sangat bagus diamalkan.

Nak kurus dan sihat tidak perlu makan segala ubat-ubat kurus yang tidak diikritaf dan sah-sah berbahaya. Dengan S Great Grain ni pun boleh turun berat badan dan tidak membahayakan kesihatan dalaman tubuh badan kita. Semestinya HALAL.

Cara untuk  dapatkan S Great Grain

Cara untuk dapatkan S Great Grain ni boleh di dapati di semua cawangan Watsons seluruh Malaysia. Dengan 15 peket kecil di dalamnya cuma dengan harga RM39.90 sahaja. Atau dapatkannya di:

Facebook link : https://www.facebook.com/Surya.Malaysia/

Instagram link https://www.instagram.com/surya.malaysia

E-Commerce link Shopee – http://bit.ly/SGGShopee

 

 

 

 

Tagged : / / /

Surya S Great Grain Menu Sahur Paling Simple Disediakan

Sahur…Sahur…. Apa!!! Dah nak raya.. cepatnya hari-hari berlalu. Dah hujung-hujung puasa ni, kadang-kadang boleh terbabas waktu sahur. Tak terbangun sahur kan, risau tak bermaya pula nak berpuasa. Paling kesian anak-anak lah. Nasib baik ada Surya S Great Grain kat rumah. Menu sahur paling simple dan senang nak disediakan.

S Great Grain Mengandungi 18 biji bijirin

Mengenyangkan. Dengan adanya 18 biji bijirin terdiri dari beras merah, kacang merah, kacang hijau, benih coix, biji bunga teratai, biji rami, beras perang, jagung, kacang soya, gandum, sekoi, bijan hitam, kacang walnut, kernel apricot, kacang hitam, benih chia dan beras pulut. Sebab itu warnanya pink. Rasa pun sedap. Aku yang jenis memilih bab minuman pun boleh minum. Walaupun warna pink, ia tidaklah manis dan tidak juga tawar.. seakan makan oat.

Tambahan 5 jenis makanan sunnah seperti habbatus sauda, zaitun, delima, buah tin dan juga madu dan dilengkapi dengan set nutrien komprehensif termasuk protein, karbohidrat, serat makanan, vitamin dan antioksida mampu memberi tenaga sepanjang berpuasa. Korang sendiri pun tahu kan kelebihan yang ada pada makanan sunnah ini.

Penyediaan S Great Grain

Memang sangat mudah penyediaannya..sebab itu jika dah hampir habis waktu sahur tidak perlu risau sangat yang mana tak sempat nak panaskan lauk dan nasi. Dengan adanya S Great Grain ini, hanya bancuhkan dengan segelas air suam. Kacau dan minum. Sesuai juga diminum oleh anak-anak.

Yang paling penting ia semestinya HALAL. So, korang boleh dapatkan S Great Gain ni di mana-mana cawangan Watson, Butik Himalaya, farmasi terpilih ataupun di Shopee.

 

Facebook:           https://www.facebook.com/Surya.Malaysia

Instagram:          https://www.instagram.com/surya.malaysia/

E-Commerce Shopee – http://bit.ly/SGGShopee

 

Walaupun puasa dah hampir ke penghujungnya, sebaik-baiknya jadikan S Great Grain ini sebagai minuman harian korang. Boleh juga sebagai pengganti nasi…Yealah, kata nak kurus..nak maintain kan berat badan semasa bulan puasa ini.. So, kenalah amalkan.. tak gitu?

 

Tagged : / /

Buka Puasa Dengan Roti Naan Cheese Pun Kenyang Sangat – Naan Lounge Shah Alam

Roti naan cheese untuk buka puasa? Kenyang ke?

Bila Ramadhan ni, selalu fikir “nak masak apa hari ini?” dan ada pula yang tanya “ko masak apa hari ini?”. Bila aku jawab, jarang masak, selalu buka dengan kuih jer..sahur baru makan nasi..ada yang musykil dengan jawapan aku…hehehe..memang senang keluarga aku ni…dah pekena kuih dan air…nasi langsung tak sentuh dah.. makan nasi time sahur… lauk pula simple jer..so, tak payah pening fikir nak masak lauk apa.. hari-hari roti john mesti ada…dan tambah satu dua jenis kuih lain..makanlah 3 beranak..kenyang sampai sahurlah.

Roti Naan Cheese Terbaik dari Naan Lounge, Shah Alam

Wah, naan cheese wey….antu cheese memang sukalah kan…walaupun aku tak makan cheese, tahap sedapnya aku tahu bila nampak orang makan naan cheese meleleh cheese dan kemain panjang tarik roti naan tu. Aku makan naan biasa cicah dengan kuah dal dia yang sedap tu, habis juga beberapa keping.

roti naan

Yang special lagi kat sini naan nutella.. awal dulu aku rasa macam pelik makan roti naan dengan coklat ni… tapi rupanya tak rasa pelik pun, rasa sedap lagi ada…meleleh keluar isi coklat dari nutella..memang comot habis mulut..

roti naan nutella

Menu Buka Puasa Istimewa

Jangan risau, bukan hanya roti naan saja di bulan Ramadan kat sini. Kalau korang jenis yang mesti makan nasi untuk buka puasa, Naan Lounge sedia menu yang istimewa.. antaranya nasi beriyani, nasi putih, ayam tandoori, chicken masala, kambing keema, alu gobi, pakora, samosa, kheer dan banyak lagi. Ayam tandoori kat sini berbeza dengan kedai mamak yer… sangat ranggup dan isinya yang juicy dan spicy…dan tidak pakai pewarna pun. Buktinya, jari tak kuning selepas makan ayam tandoori.

nasi beriyani naan lounge

chicken masala

tandoori chicken

Owner dari Pakistan

Naan Lounge ini baru 6 bulan beroperasi dan ia kali pertama menyediakan bufet ramadan. Owner dari Pakistan, so masakannya berbeza dengan masakan kedai-kedai mamak. Trademark memang Roti Naan.

Dalam ruang kedai memang sangat selesa… ada jenis yang open air..ada bilik penghawa dingin.. tempat solat lelaki dan perempuan pun ada.

Operasi bulan puasa dari jam 4:00 petang – 3:00 pagi. Dibuka setiap hari.

Call : 03-5882 2910

atau

IG: www.instagram.com/naanlounge
FB: www.facebook.com/naanlounge.my

Alamat:
Naan Lounge, 44 Jalan Plumbum N7/N, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor.

Paling senang waze jer atas nama Naan Lounge..terus sampai ke sini.

Tagged : / / / / /

Bazar Ramadan di Restoran 10 Binjai, PNB Perdana Hotel & Suites on the Park

Restoran 10 Binjai PNB Perdana & Suites on the Park

3 hari masuk puasa dah makan di luar. Alhamdulillah ini tanda rezeki dari Yang Maha Esa untuk hambanya.Ralat jugalah sebab kurang seorang ahli keluarga iaitu kakak Azwa. Tahun ini tak dapat bawa kakak sekali dan tahun depan aku pula tak dapat lagi nak hadiri jemputan seperti ini. Lepas ini, rezeki orang lain pula.

Konsep Bazar Perdana di Restoran 10 Binjai

Ini kali kedua dapat jemputan dari PNB Perdana Hotel & Suites on the Park tapi kali pertama makan di Restoran 10 Binjai. Sebelum ini di Restoran 39. PNB Perdana Hotel & Suites On The Park Kuala Lumpur menampilkan kelainan untuk berbuka puasa pada tahun ini dengan membawa suasana meriah bazar Ramadan.

Tema Bazar Perdana, Restoran 10 Binjai yang berkonsepkan suasana santai telah diubah menjadi bazar. Restoran 10 Binjai menampilkan gerai-gerai bazar Ramadan yang unik buat para pengunjung bagi merasai suasana seperti berada di bazar Ramadan yang sebenar.

Sajian bufet beraneka citarasa dengan variasi sebanyak 188 hidangan masakan tempatan yang menjanjikan pengalaman berbeza untuk semua tetamu.

Restoran 10 Binjai turut menampilkan beberapa jenis signature dish sempena Bazar Perdana ini terdiri daripada Sup Berempah Binjai, Kambing Golek, Apam Balik, Satay, Aiskrim Goyang, Ais Batu Campur (ABC) dan juga Murtabak Cheese. Antara hidangan di dalam restoran:

kupang masak merah berapi

Bahan untuk ABC pun dah banyak pilihan apatah lagi hidangan utama kat sini. Ambil gambar jer, baru teringat aku tak rasa pun. Yealah, dah aku lebih utamakan hidangan di luar restoran jer…hehehe.

Susah nak jumpa kuih tradisional yang sedap tau. Tapi, terus terang aku cakap kuih tradisional kat sini memang sangat sedap. Paling aku suka kuih ketayap yang mana isi kelapa nya penuh dan cukup manis dengan air gula melaka nya… berulang juga makan.

Di luar Restoran 10 Binjai

Di luar restoran untuk hidangan BBQ dan goreng-goreng. Menjadi salah satu tumpuan tetamu kat sini lebih-lebih lagi pergi serang di bahagian kambing bakar itu.

roti john yang gebu

melting tengok gulai kawah

gulai kawah yang sedap

“sabar abang..sabar abang…sikit masa jer lagi…mama tahu kamu telan air liur tu.. “

aiskrim goyang hilang rasa haus

Apa yang kami makan

Ini antara hidangan yang kami makan. makan itu kena slow-slow lah..kasi turun betul-betul barulah rasa nikmat makanan. tak gitu. sampai sana lupa terus pasal nasi…hanya makan lauk jer…

Jangan risau pasal HALAL. PNB Perdana Hotel & Suites On The Park Kuala Lumpur yang berkonsepkan syariah islam sememangnya telah diiktiraf halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sejak tahun 2007 lagi. Jadi sudah pastinya status halal itu merupakan satu perkara yang tidak perlu dicurigai kerana menerima pensijilan syariah sepenuhnya daripada JAKIM.

Setiap hari sebelum waktu berbuka, akan ada mereka yang dijemput untuk membaca Al-Quran dan seterusnya azan maghrib. solat maghrib dan tarawih juga disediakan di tingkat 5.

Harga Pakej

Restoran 10 Binjai
Harga Promosi: RM80.00seorang
Harga Biasa: RM98.00seorang
Tel: 03-7490 3838

Restoran 39
Harga Promosi: RM100.00seorang
Harga Biasa: RM135.00seorang
Tel: 03-7490 3939

Instagaram: @pnbperdanakl

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.pnbperdanaonthepark.com

Tagged : / / / / /

BBQ Lamb KL Kemensah – Buka Puasa Dalam Air

‘Rare’ ke tak ‘Rare’ ni, berbuka puasa dalam sungai. bukan pergi minum air sungai tu untuk buka puasa. tapi buka puasa sambil berendam kaki…nak berendam badan pun nasib koranglah..batal puasa jangan salahkan aku. Meja dan kerusi dalam air sungai..so, duduklah atas kerusi tu sambil kaki berendam.  Lain dari yang lain tau.

BBQ Lamb KL Kemensah

Perghhh, bawah sejuk atas panas gitu.. kombinasi yang baik..cewahhh. Yealah, makan makanan yang panas-panas kan..nikmat sangat lah.

Tahu ke kat mana BBQ Lamb KL Kemensah ni? Yang biasa dengan Zoo Negara, konpem tahulah…Yang tak biasa, google maps jer…laluan belakang Zoo. Pergi straight ke dalam akan nampak banner BBQ Lamb di sebelah kanan. Apa istimewa menu kat BBQ Lamb KL Kemensah ni? Antaranya:

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

Bagi Ramadan 2019, menu-menu adalah pilihan ikut set.. sama ada vegetarians, seafood, fish dan mix meat. 1 set ni cukup untuk 4 dewasa. Setiap set mengikut pilihan menu ada nasi, sup, kurma, cocktail,  dessert dan 2 jenis air.

Havoc dengan Team

Nak romantik  bawa suami atau isteri jer..if nak havoc ajaklah teman sekepala…macam aku punya team Kelab Blogger Ben Ashaari. Ini baru setengah suku ahli dah havoc giler.. pasangan pun melayan ajer. hah, kerjasama namanya. Datang beramai-ramai macam ini, setiap set boleh cuba lain-lain menu. Okey zoom sikit makanan yang kitaorang makan ni.

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

TERGODA KE WEY. JANGAN TERBATAL PUASA SUDAH.

Standby Baju Salin Yer

Yang ada anak-anak tu, standby bawa baju salinlah. Budak-budak memang pantang nampak air sungai. Tak kiralah time tu dah malam ke..sejuk ke…mesti berendam habislah. Mak pak seronok makan dan borak, anak-anak seronok mandi air sungai.. tak risau pun air cetek dan mandi di kawasan tempat makan tu jer.

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

Nasib mak pak tak bawa baju salin jer…kalau tak berendam sekali dengan anak ni.Tapi basah sampai ke atas juga seluar mak paknya..

BBQ Lamb KL Kemensah

BBQ Lamb KL Kemensah

Menu setu feberet antara aku dan mr.ery.

BBQ Lamb KL Kemensah

Untuk bulan puasa ni BBQ Lamb KL Kemensah beroperasi pada 6 Mei hingga 2 Jun 2019 dari jam 4.00 petang hingga 10.00 malam setiap hari. Sebarang pertanyaan dan reservation bolehlah hubungi whatsapp di 012-2114100.

Tagged : / / / / /

Jom Buka Puasa di Lugar De La Boda, Puchong – Luas dan Selesa

Assalamualaikum.

Sedar tak sedar lagi seminggu dah nak sambut Ramadhan, tak lama sangat dah ni..dan tak lama juga bagi aku sebab tahun depan dah kena berpuasa di perantauan.. tak dapat nak bayangkan..lagi-lagi tak akan jumpa tempat berbuka puasa sepertimana di Malaysia ni.

Buka Puasa di Lugar De La Boda

Tempat buka puasa di Puchong. Mungkin tempat review terakhir aku untuk buka puasa tahun ini di Lugar De La Boda, Puchong dari Hanana Group. Wow!!! ohsem sungguh tempatnya.. dari jauh dah nampak terang benderang lampu. Open air gitu. Luas dan selesa.

lugar dela boda puchong

Jika hari-hari biasa, di sini adalah tempat untuk majlis kahwin dan majlis keraian. Syarikat Hanana Group terkenal dengan pakej-pakej perkahwinan termasuk hidangan, pelamin, make-up dan juga dewan.

lugar dela boda puchong

Menu Lauk Kenduri Memikat Rasa

Masakan kampung lauk kenduri memang memikat rasa. Semua lauk yang disediakan adalah lauk kegemaran aku sendiri. Ulang alik setiap masa staf kat sini tambah lauk pauk. Semestinya perut orang Melayu nak makan masakan Melayu.

lugar dela boda puchong

Masak lemak

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

Ikan keli goreng rangup.

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

Segala jenis keropok dan jeruk

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

Tak nak bebel panjang, sebab korang bukan baca sangat pun…korang tergoda tengok gambar. Tengoklah dulu, korang akan menyesal kalau tak buka puasa kat sini. Lihat gambar pun dah boleh agak sedap ke tidak kan…kemain kusyuk abang-abang menggoreng…

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

lugar dela boda puchong

Char Kuew Tiau ni kan…perghhh memang sedap tak terkata wey… ada orang tu kan ulang alik sampai 3 kali tambah…hahaha..lepas itu dah segan nak pergi kali ke-4. Tak boleh bagitahu siapa kang tak pasal kena tendang dalam group..eh.

lugar dela boda puchong

Dim sum pun ada.

lugar dela boda puchong

Putrajaya ada Ambassador Putrajaya

Orang Putrajaya boleh pergi ke Ambassador Putrajaya untuk buka puasa seperti di Lugar De La Boda, Puchong sebab ia satu syarikat yang sama. Tempatnya di No.92, Jalan Perak, Persiapan Diplomatik, Presint 15, 62050 Putrajaya.

lugar dela boda puchong

Bersama owner syarikat Hanana Group

lugar dela boda puchong

Untuk tempahan di Lugar De La Boda, Puchong  korang boleh hubungi nama tertera di bawah. Bayangkan masakan sedap dengan harga yang murah. Pastinya ini yang korang inginkan…betul tak? Jom tempah sekarang!!!

Lugar De La Boda,
Persiaran Tasik Prima 4,
Lake Vista, 47100 Puchong,
Selangor

 

Tagged : / / / / /