Kahwin Beramai-Ramai Lebih Meriah Dan Jimat Dari Mega Wedding Malaysia

 

Jom Kahwin!!!. Jeles pula tengok pasangan pengantin baru yang melangsungkan perkahwinan mereka secara beramai-ramai dan lebih meriah malah menjimatkan. Maklumlah, zaman sekarang untuk mengadakan satu majlis perkahwinan sahaja melibatkan kos yang agak tinggi. Jadi, dengan tawaran yang disediakan oleh pihak Mega Wedding Malaysia ia lebih menjimatkan kos dan tenaga. Percayalah.

Tawaran Harga Istimewa dari Mega Wedding Malaysia

Sabtu lepas, aku berkesempatan meraikan 8 pasangan pengantin baru yang diadakan di Marina Putrajaya anjuran @mahligaiimpianofficial . Pasangan-pasangan yang diraikan adalah:

  1. Mohd Zamri Azmi & Fauziah Salleh
  2. Saiful Lizam Samsuri & Noor Hanida Othman
  3. Mohamad Zaidi Zakaria & Ainaa Ashura Anuar
  4. Muhammad Rusyuddin Abd Rahim & Syazana Syairah Jamalidin
  5. Abdul Qaiyum Md Yusof & Surgawi Haimi
  6. Muhamad Anas Jamaludin & Nur Shahirah Mohamad Radzi
  7. Ir Muhammad Hafizuddin Hasan & Malisa Isa
  8. Amzar Azhar & Aisyah Humairah Elsie Jemat

Tahniah diucapkan dan Selamat Pengantin Baru. Selain dipersandingkan di atas pelamin bersama, pasangan ini turut akad nikah bersama oleh pihak Jabatan Agama Islam Putrajaya.  Menarik dan lebih meriah. Dan yang paling seronok, apabila pasangan-pasangan ini menaiki sebuah cruise melintasi Tasik Putrajaya sebelum naik ke atas pelamin.

Wah, kemain lagi kan. Aku dulu kahwin diarak jalan kaki jer, beruntung pasangan-pasangan ini dapat naik cruise. Nampaknya, aku pun kena naik pelamin lagi sekali ni..hehehehe. Naik pelamin dengan suami aku lah..bukan dengan suami orang.

Turun dari cruise, berjalan beriringan bersama pasangan perlahan-lahan di dek jambatan dengan diiringi lagu kompang dipalu. Melalui pula red carpet sebelum ke khemah pelamin gergasi eksklusif  yang tersergam indah. memang hari bersejarah untuk pasangan-pasangan pengantin yang dirai.

Kemeriahan majlis perkahwinan beramai-ramai ini adalah hasil kerjasama dan penaja dari @atelieporto yang menyediakan khidmat photo dan videografi, @mumtazsofticecream menyediakan pencuci mulut berupa aiskrim kon, @chocolatepalace menyediakan doorgift untuk tetamu, @thepaparazi_fotobooth memberi khidmat photobooth, @bro_candy menyediakan swett pop corn yang sedap, makeup pengantin dari Yann Rifft dan pelamin tersergam indah dari @sanggardewicollections serta @cetak8tive untuk tajaan kad kahwin.

Pakej Serendah RM7,000

Pakej serendah RM7,000.00? Biar betul ni. Memang betul..inilah harga yang ditawarkan oleh Mega Wedding Malaysia.  Pakej ini merangkumi tawaran-tawaran seperti berikut:

  1. Tajaan dan pengurusan majlis akad nikah di Masjid Putrajaya
  2. Kad kahwin percuma
  3. Menu katering istimewa
  4. DJ jemputan dan PA system
  5. Door Gift setiap tetamu
  6. Kek kahwin percuma setiap pasangan
  7. Pelayaran cruise istimewa sepanjang Tasik Putrajaya setiap pasangan
  8. 200 pax jemputan kepada setiap pasangan
  9. Rakaman video dan gambar keseluruhan perjalanan majlis
  10. Pelamin gergasi eksklusif tersergam indah
  11. Parkir khas untuk pengantin
  12. Hand bouquet setiap pasangan
  13. Live show dari band terpilih
  14. Liputan khas dari media
  15. Penginapan 1 malam di hotel bertaraf 5 bintang

Cover dari urusan nikah, pelayaran cruise, majlis walimatul urus hinggalah ke malam honeymoon. Selesai majlis perkahwinan, terus pergi honeymoon di hotel 5 bintang. Murah dan jimat. Nak tunggu apa lagi? Majlis ini hanya diadakan 3 kali setahun sahaja iaitu bulan Mac, Ogos dan November. Jadi, masih tinggal dua majlis lagi. Untuk dapatkan diskaun lagi RM500 dari harga pakej ditawarkan, kenalah  datang ke Hari Terbuka Mega Wedding Malaysia pada 11 Mac 2018 (Ahad) pada jam 9.00 pagi – 8.00 mlm bertempat di Mahligai Impian Selangor, Lot 7812 (PM1845), Bukit Cherakah, Jalan Kg Subang Baru U9, Sek U9, 40150 Shah Alam, Selangor. Khabarnya, slot dah tak banyak. Lambat habis, kan melepas untuk dapat harga murah.

 

Tagged : /

Festival LAMPU Putrajaya Kononnya First and Last Pergi

Festival lampu Putrajaya, pergi jumaat malam minggu akhir Disember 2017. First time pergi sejak adanya Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU). Kali ke berapa sebenarnya? Jalan tidaklah jem sangat tapi nak cari tempat letak kereta yang susah. Penuh. Banyak jalan tutup. Sepanjang jalan Dataran Putrajaya tu memang tutup sepenuhnya. situlah festivalnya. Park depan bangunan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR). Jauhlah berjalan kaki sambil dukung Mek Ayra. Mek itu memang tak suka jalan kaki. Turun kilo mak ko.

Festival Light And Motion Putrajaya (LAMPU) 2017

Apa yang nampak festival LAMPU nya? Nampak kereta berhias dengan lampu, tayangan movie, ada tayangan wayang kulit, tayangan pacaran cahaya di bangunan Istana Kehakiman dan pelbagai deko lampu seperti kerusi, payung, mahkota dan lain-lain. Nak pergi ke satu-satu tempat jauh. Tak semua tempat pun pergi. Lepak lama sikit, depan Istana Kehakiman nak tengok apa yang menarik. Biasa-biasa jer. tayangan berulang-ulang. Anak-anak lebih suka bermain turun naik tangga dari tengok lampu. Bosan, terus balik.

Sambut Tahun Baru di Putrajaya

Kisahnya, member kelab kereta Mr.Ery ajak untuk potluck malam tahun baru di Putrajaya. Ingatkan potluck di tempat yang biasa, anak siap bawa kasut roda nak main. Alih-alih potluck depan Istana Kehakiman. Hahahaha. Adoiii, ke sini lagi rupanya. Alang-alang sudah sampaikan. Kali ini, park tepi-tepi jalan jer.

Malam tahun baru, dapatlah tengok deko-deko yang di depan masjid sambil tengok ulang tayang pancaran lampu di bangunan menunggu jam 12.00 tengah malam. Okeylah, terubat juga kebosanan bila keluar bunga api. Azab, nak balik.. .satu jam setengah baru dapat keluar dari Putrajaya. Fuhh. Tahun depan tak tahulah nak datang lagi ke tidak.

 

 

Tagged : / / / /

BBQ Dinner at Legend Cherating

Selesai semua aktiviti tour, telematch, mandi kolam, scuba diving dan lain-lain, kali ini MamaEma nak kongsikan bab sajian di Legend Cherating. Rata-rata MamaEma pergi bercuti atau duty di mana-mana hotel, ada hotel yang gah tapi fasiiti tak lengkap, ada hotel yang gah tapi bab makanan tak sedap. Tapi di Legend Cherating makanan yang disediakan tak kiralah sarapan pagi, lunch mahupun dinner memang sedap semua. Bertambahlah kilo timbang berat ni. Asyik makan bertambah-tambah..eh.

Malam BBQ Dinner

Gempak tak gempak nak bagitahu ni. Malam dinner kami dihidang dengan BBQ temakan Pirates Night. Dah lah BBQ, tepi pantai lagi..sambil dinner sambil rasa hembusan angin air laut..Dari makan keluarga, dah seperti candy light dinner. Mesti romantiklah kan.

Kredit Photo : Aznan

Antara makanan berat yang dihidang malam BBQ

Siap ada unggun api lagi..Terima kasih Legend Cherating yang berikan perkhidmatan terbaik yang tidak pernah MamaEma nikmati sebelum ini.

Ada iras pirates tak?

Anak-anak pun bagi bebas. Bagi bermain pasir pantai halus. Sambil dating dengan orang tersayang, sambil tengok anak-anak bermain kat depan.

Tidur malam dalam kekenyangan. Sedap sangat makanan yang dihidang malam BBQ kami tu..

 

Tagged : / / / / / /

Deco-Deco Raya Untuk Open House Di Pejabat

Assalamualaikum. Esok, ada open house. Sekarang masing-masing tengah sibuk deco-deco raya untuk open house di pejabat. Sejak tahun 2010, tempat kerja MamaEma buat open house. Esok untuk kali ketujuh dan kali pertama open house dengan Ketua Pengarah baru. Hope cuaca baik hari ini dan esok.

MamaEma nak share Deco-Deco Raya yang pernah menghiasi open house di pejabat hasil dari rakan-rakan sekerja MamaEma. Memang kreatiflah mereka ni.

Deco Raya Open House 2010

Deco raya tahun 2010, lebih utamakan hiasan pada meja makan. ada lebih 12 buah meja makan yang perlu dihiaskan setiap satu.

2011

Deco raya open house 2011 bertema raya di kampung. Siap ada basikal tua, vespa lama lagi..

2012

2013

2014

Tahun 2014 disambut bersama dengan ulangtahun penubuhan pejabat MamaEma yang 10-tahun.

Time ni MamaEma tak berapa sihat, tengah loya-loya…mengandungkan Ayra Sufia.

2015

2016

Deco-Deco Raya Open House untuk esok masih belum siap. Jadi, kenalah tunggu esok. Tak sabar nak jumpa bos-bos yang pernah berkhidmat kat sini. ada yang dah pencen dan ada yang dah kembali ke tempat kerja hakiki…

 

Tagged : / /

Rumah Sewa Untuk Pelajar Perempuan UiTM Machang

Rumah sewa untuk pelajar perempuan sahaja.

Assalamualaikum. Alhamdulillah, Casa Emarieys dah dilengkapi dengan perabot. Dua hari cuti hari minggu pulun tenaga hanya untuk Casa Emarieys ini. Gerak dari KL selepas habis event, jumpanya hari sabtu siang terus ke malam dan hari ahad esoknya..bergerak balik semula ke KL. Nasib baik ada minuman tenaga yang baru dilancarkan ini iaitu KOPI BADANG menemani sepanjang perjalanan kami.

Rumah Sewa Pelajar Perempuan, Lengkap Peralatan

Kelengkapan terkini yang telah dimasukkan ke Casa Emarieys adalah seperti berikut:

  1. Kipas setiap bilik
  2. Lampu dalam rumah dan luar rumah
  3. Katil single bagi setiap orang
  4. Tilam bagi setiap orang
  5. Sofa dan Bean bags
  6. Meja makan
  7. Almari TV
  8. Set lengkap meja makan
  9. Penyidai pakaian
  10. Rak pinggan

Ruang Tamu

rumah sewa pelajar perempuan uitm

Master Bedroom

Bilik untuk 2 orang

rumah sewa pelajar perempuan

Bilik untuk 2 orang. Tilam belum sampai lagi.

Area ruang tamu. Rak TV dah ada..TV otw.

Dapur masak… tuan sendiri pun kalah tau.dapur menghadap sawah padii

Kenalah rajin masak

siswi uitm machang

Meja Makan

 

Setiap bilik tidur akan dilengkapi dengan sebuah katil dan almari. Setiap bilik hanya akan ditempatkan dua orang sahaja kecuali bilik utama, 3 orang sahaja.

Masih ada beberapa kelengkapan yang masih belum dibeli. Sedang diusahakan segera. Kelengkapan yang masih belum seperti berikut:

  1. Almari pakaian – sudah ditempah tapi belum siap
  2. Mesin basuh
  3. Televisyen
  4. Peti ais
  5. Meja Study
  6. Langsir – Sudah ambil ukuran, belum beli kainnya lagi 🙂
  7. Karpet
  8. Bantal

Bagi sesiapa yang berminat untuk menjadi penyewa di Casa Emarieys boleh hubungi direct ke talian 019-2496678 (Ema). Casa Emarieys dibuka tempahan hanya kepada SISWI sahaja. Bagi mengelak sebarang masalah, bayaran DEPOSIT akan dikenakan untuk tempahan.

Kawasan Luas Boleh Main Bola

Sebelum ini, selalu tengok di bahagian dalam Casa Emarieys. Di sini, MamaEma sertakan beberapa gambar di kawasan persekitaran Casa Emarieys. Bagi siapa yang biasa lalu lalang dari Pasir Puteh ke Machang atau sebaliknya, akan perasan di mana Casa Emarieys ini berada. Sangat menjadi rebutan kerana jarak dari Casa Emarieys ke kampus sangat dekat.

Boleh nampak laluan utama Pasir Puteh-Machang dari Casa Emarieys. Kawasan luas memudahkan penyewa untuk parking kereta di depan. Dua beradik Kakak Azwa dan Abang Aqeel syok main boleh time panas membahang..larang pun tak diendahkan.

rumah sewa siswi

Pandangan Depan

rumah sewa untuk pelajar perempuan

Pandangan Sisi Dari Belakang . Ada nampak tak ada budak kecik tergedek-gedek jalan tepi tu..hehehe.

rumah sewa pelajar perempuan

Pandangan Belakang dari Dapur

rumah sewa siswi

Sawah padi di belakang, sisi kiri dan kana

Hah, inilah budak yang kedek-kedek jalan.. Orang sibuk nak ambil gambar, dia sibuk juga nak ngekor kat belakang.

“Okey, kakak-kakak yang nak sewa kat sini, kena cepat call mama tau…nanti boleh jumpa Ayra”

 

 

Tagged : / / / / / / / / /

Dekorasi Meja Makeup Orang Perempuan Mesti Sukalah

Dekorasi meja make-up atau meja solek.

Sejak rumah baru dah nak siap ni, dah mula google nak deko setiap ruang. Memilih nak deko ruang tamu, ruang makan, bilik tidur utama, bilik tidur anak-anak, dapur, tandas dan semualah. Excited lain macam lah bila ada rumah baru. Itupun kalau memang akan stay sana. Jika tak, bagi sewa pada student dulu.

Apa kata MamaEma kongsikan pilihan dekorasi meja make-up. Next, MamaEma kongsi-kongsi yang lain-lain. Orang perempuan memang suka ada meja make-up kan. Banyak sumber yang MamaEma dapat dari google dan facebook. MamaEma suka tengok deko-deko dari group deco rumah ku syurga ku. Semuanya cantik-cantik dan pandai mendeko.

 

Meja Make-Up Tema Putih

Cantiknya warna putih kan. Suci sangat. Bila disusun alat make-up dengan teratur cantiknya tengok. Tapi bila fikir warna putih ni, kena pandai jagalah. Macam MamaEma yang ada anak kecil, lagi-lagi anak perempuan. Di konker meja make-up itu nanti. Habislah jawabnya.. berebut.

 

Meja make-up pun dah pelbagai design. Sekarang tengah popular, cermin make-up ni dipasang lampu putih sekeliling. Barulah nampak jelas nak makeup. Jerawat pun nampak seketul-ketul kan.

Tema putih hitam, orang panggil tema tahi cicak.

 

 

Kalau MamaEma tak bermaknalah letak barang make-up dalam laci macam ni. Mula-mula tersusun tak sampai seminit konpem terabur. Tidaklah banyak macam ini sekali barang make-up MamaEma. yang ada sekarang ini pun tak cukup masa nak pakai. Tak sampai pun 5 barang.

Kalau gini gaya letaknya.. memang tak kasi anak-anak masuk biliklah.

 

Mak-mak ada minat pink ke? Mesti ada kan…pink memang kegemaran orang perempuan tak kisah yang belum kahwin atau sudah kahwin.

Yang mana satu menjadi pilihan ni. Kebiasaannya, beli set bilik lengkap ada terus meja make-up kan. MamaEma berkenan sangat warna putih. Walaupun tahu agak cerewet untuk menjaganya.

 

Tagged : /