Menang Contest Dari Dato Seri Vida Pengasas Qu Puteh dan Pamoga, Ko Rasa…

Macam dah lama tak dengar lagu Dato Seri Vida I Am Me ni.. Jom kita nyanyi dan joget sama-sama..ewahh… Alhamdulillah, sungguh tak sangka, aku salah seorang yang menang contest share dan komen live DSV Sayang-Sayang tempoh hari.

Menang Menginap di Homestay Vida Lavida

Korang pun tahu kan kes tengah panas yang DSV hadap sekarang ni. Sampai ada yang cakap boleh percaya ke tidak hadiah contest yang dia tawar. Ada lagi siap komen fake akaun orang-orang yang menang ni. Amboii, suka hati nak komen. Nak tahu fake ke tidak fake..search lah ikut nama yang dah terang-terang ada kat gambar tu.

Dapat tahu menang contest ni pun melalui rakan facebook yang hantar mesej cakap tahniah siap screenshot gambar DP Facebook. Betul-betul terkejutlah aku..rezeki menang contest dari orang yang ada nama macam Dato Vida ni. Terus rasa kenaling gitu…ala..rasa berdebar-debar…

Mana tak debarnya, homestay yang bakal aku menginap ini ada 20 kali ganda besar dari rumah aku sendiri. Belum lagi fikir dengan perabot-perabot yang ada dalam rumah hometsay tu.. perasaan nak masuk pun tak berani apatah lagi nak bermalam. Ada ketika terfikir, cancel lah hadiah yang menang ni..

Tapi, adik-adik suruh pergi…berangan orang-orang kaya..eh, ke situ pula…hahahaha…Yealah, nak stay rumah besar dengan keluar duit sendiri mesti berkira…ni dapat free…bila laginya. Aku pun contact lah orang yang bagi nombor untuk bagi maklumat penginapan. Boleh pergi dalam 10-15 orang dan BBQ. Kiranya, satu family lah aku bawa nanti. Adik-adik gerak dari Kelantan, aku dari KL , bawa ma dan abah mertua sekali.. lagi meriah.

Menghitung hari untuk pergi ke Ipoh. Cuma aku pun tak tahu yang mana satu rumah yang bakal aku menginap. tunggulah bila sampai ke Ipoh bulan November nanti. Korang boleh tengok lah kat facebook homestay Vida Lavida .  Doakan aku, kot ada rezeki jumpa DSV kat sana sekali ke..

 

 

Tagged : / /

100% ummmmm sedapnya susu fernleaf kotak ni.

Anak oh anak, tak sempat nak ambil gambar proper sikit, habis susu diminum. Penangan susu fernleaf perisa coklat. Sedap sangat lah tu. Nasib ada 4 kotak, dapat rasa seorang satu. Diam-diam, ada seorang budak kecik ni yang terlebih minum… lain tak bukan mek Ayra Sufia lah. Dia kalau nampak air warna coklat, memang itu yang dia nak.

Susu Fernleaf
unik pula straw fernleaf ni

Susu Fernleaf Terbaik

Kalau jenis lembu yang makanannya adalah rumput memang akan menghasilkan susu yang berkhasiat dan berkualiti tinggi. Pengalaman aku semasa mengambil satu bahagian korban, aku dapat lembu yang dijaga dengan baik dan diberi makan rumput. Belakang rumah tuan lembu tu, ada padang dan dibiarkan bebas tanpa dikurung dalam kandang. Hasilnya, dapat daging yang sihat dan tak ada pun cacing dalam perut lembu. Berbeza dengan lembu yang diberi makan dedak.

Susu Fernleaf

Apatah lagi di New Zealand yang sememangnya ada tanah yang subur dan mempunyai rumput yang subur. Hasilnya, susu yang dihasilkan mempunyai sumber makanan semula jadi kaya dengan kalsium yang mudah diserap dan digunakan oleh tubuh badan. Ia mengandungi banyak nutrien penting seperti protein yang berkualiti tinggi, Vitamin A dan juga Vitamin D.

New Zealand sebagai peneraju dunia dalam industri tenusu

 

3 Perisa Sedap

Ada 3 perisa susu fernleaf iaitu full cream, low fat dan chocolate bersaiz 1 liter dan 200ml. Kena buat stock ni, bagi mek Ayra Sufia. Dia kalau minum air coklat lain, susah nak buang air besar…sembelit. Bagi minum fernleaf coklat pengganti air coklat yang lain.

Susu Fernleaf

Korang tak jeles ke aku dapat cooler bag cantik ni. Ada warna kuning, putih dan hijau. Dengan pembelian susu fernleaf berharga RM28, korang pun akan dapat cooler bag juga tapi sementara stok masih ada. Kena cepatlah korang. Layari facebook FERNLEAF MALAYSIA.

 

Tagged : / / /

5 Barang Impian Dari Lazada Untuk Dimiliki Sempena Chinese New Year

Lazada tempat untuk miliki barang impian

Lazada adalah salah satu laman sesawang untuk membeli-belah secara atas talian. Sebut sahaja Lazada, semua orang tahu. Lazada menjadi tempat kegemaran MamaEma untuk cuci mata dan membeli belah kerana perkhidmatan dari Lazada sangat tip top. 5 bintang MamaEma kasi.

Apa sahaja barang impian yang diinginkan semuanya ada di Lazada. Perabot, peralatan komputer, pakaian lelaki, pakaian perempuan, barangan bayi, produk kecantikan, sukan, gajet, elektronik, elektrik, permainan dan macam-macam lagi dari pelbagai jenama, kualiti terbaik dan harga yang pastinya membeliakkan biji mata.

Masa yang ditunggu-tunggu semua orang apabila tibanya musim perayaan. Dengan kedatangan Chinese New Year 2017, Lazada kembali menawarkan jualan murah dengan diskaun berganda. Jadi, jangan lepaskan peluang ini.  Semestinya MamaEma pun tak akan lepaskan peluang untuk miliki barangan impian dari Lazada.

 

5 Barang Impian MamaEma Dari Lazada

Inilah senarai 5 barang impian yang sangat-sangat diingini oleh MamaEma untuk tahun 2017. Kenapa MamaEma inginkan 5 barang ini? Mari baca satu-persatu.

1. Philips Steam Generator Iron GC7620 (220g Steam Boost)

 

Dah lama orang bercerita pasal iron steam ini. MamaEma pun dah lama ‘aim’. Nak sangat iron ni untuk memudahkan kerja MamaEma menggosok baju sendiri, baju suami dan baju anak-anak. Setiap hari minggu, MamaEma terpaksa habiskan 4 jam untuk menggosok pakaian masing-masing dengan berat iron 2 kg. Yea, di rumah memang pakai iron beratnya 2 kg. Sampaikan mama yang datang ke rumah gosok baju pun cakap “along, beratnya iron ni, lenguh tangan ma nak gosok baju”. My mom pun bising gosok baju sehelai… MamaEma berhelai-helai…sampai timbul muscle tau.

 

2.[Twin Pack] Deka X6P 5 Blades Gun Metal 56′ Ceiling Fan w Remote Control

 

 

Dengan harga RM399 sahaja dapat 2 buah kipas. Harga murah dapat lagi free back bag. 3 tahun waranti. Siapa yang tak nak. Barang kedua yang diimpikan MamaEma sebuah kipas jenama Deka. MamaEma pilih kipas ni untuk dipasang di rumah baru yang siap 2 bulan lagi. Sekarang ini memang sikit-sikit cari barang untuk rumah baru. Nak beli sekelompok memang kopak poket MamaEma…eh poket suami MamaEma.

 

3. Ewant YBD6-100 6L Multi-Functional Electric Pressure Cooker (Red)

 

 

Berkenan sungguh Pressure Cooker warna merah ni. Sesuai dengan sambutan perayaan Chinese New Year yang bakal tiba. Korang mesti gelakkan kalau MamaEma pecahkan rahsia yang MamaEma tak pernah ada apa-apa periuk yang menggunakan aliran eletrik. Betul. Memang tak pernah ada. Aktiviti memasak MamaEma pakai dapur gas sahaja. Kadang-kadang tengah syok tonton televisyen, leka sikit boleh hangit nasi atas dapur. Tahun 2017 ini, MamaEma nak dapatkan Multi-Functional Electric Pressure Cooker.

 

Barang impian yang istimewa untuk kesayangan

 

4. HP Lenovo A806 1B (White)

 

 

Kalau impian kita untuk berikan sesuatu barang kepada orang yang kita sayang, impian itu mudah untuk dimiliki. Betul tak? Barang ke-4 yang menjadi impian MamaEma adalah sebuah handphone jenama Lenovo. MamaEma nak hadiahkan handphone ini kepada suami MamaEma sebagai hadiah hari lahir nya pada 30 Januari nanti. Walaupun harganya murah, pasti suami hargai pemberian dari sang isteri… tak gitu Mr.Ery? Dah banyak tahun tak bagi hadiah hari lahir Mr.Ery, kan merajuk pula dia.

 

5. Delsey Vavin 82cm Expandle Extra Large Trolley Case-Red

 

 

Barang ke-5 untuk dimiliki sebuah ‘laggage’ bersaiz besar. Kenapa MamaEma pilih ‘laggage’? Keluarga MamaEma dah 5 orang, selalu balik kampung. Kebiasaannya, bila balik kampung, pack pakaian mesti 2 atau 3 beg diperlukan. Untuk jimatkan ruang dalam kereta, MamaEma  perlukan ‘laggage’ yang bersaiz besar yang boleh muatkan semua pakaian-pakaian kami. 1 beg untuk 1 keluarga. Jimat ruang, jimatlah tenaga untuk angkut beg nanti. Warna merah juga yang berkenan di hati.

 

RM2,017 untuk 5 barang impian

 

Selesai sudah MamaEma memilih 5 barang impian dari Lazada untuk dimiliki tahun 2017. Walaupun harga barang sentiasa berubah tetap lagi dikira murah. Jumlah untuk 5 barang impian MamaEma sebanyak RM2,017. Wah, jumlah tepat dengan tahun 2017.   Tahun 2017 tahun ayam, MamaEma lahir pun tahun ayam. Harap ada ‘luck’ untuk MamaEma memiliki 5 barangan yang diimpikan. Doakan untuk MamaEma yer.

 

 

Banyak barang impian yang boleh dimiliki di Lazada ini. Jika korang pun ada keinginan untuk dapatkan barang impian korang boleh klik SINI atau klik banner di atas. Semoga ada luck untuk korang juga. Terima kasih Lazada.

 

 

 

 

Tagged : / /

Menang Peraduan Mak Kata Dutch Lady Moms Club

Menang peraduan mak kata dutch lady moms club. Buka emel nampak mesej dari Dutch Lady Smart Moments “Penyertaan Peraduan ‘Mak Kata, Saya Anak Bijak’ anda terpilih!”. Alhamdulillah, mamaema pun hampir-hampir lupa pernah sertai peraduan mak kata dutch lady moms club ni. Mamaema memenangi hadiah wang tunai RM50.

dutch-lady-mak-saya-kata

Dari anak pertama kakak azwa baby lagi mamaema mula bagi susu tepung jenama Dutch Lady. salah satu sebabnya susu dutch lady sangat senang nak cari. Mana-mana tempat pun ada. Kedai hujung kampung pun ada. stesen minyak pun ada..apatah lagi di pasaraya-pasaraya besar. Paling ditunggu bila ada diskaun kat tesco…memang berebut orang pakat beli. Lambat sikit tinggal kotak kosong atas rak.

Susu Dutch Lady memang jadi kesukaan ketiga-tiga anak mamaema. Anak sedara mamaema pun suka. Ada seorang anak sedara mamaema suka ratah susu. Bila balik kampung, mesti dia akan minta mama dia tanya mamaema nak ratah susu Dutch Lady Ayra Sufia. Tak berani nak minta dengan mamaema, dia fikir mamaema ni bekeng macam singa agaknya…hehehe. Kucing kat rumah kelantan pun kasi minum susu dutch lady.

Ada tiga perisa susu Dutch Lady. Perisa biasa, madu dan coklat. Kakak Azwa dan Aqeel mamaema bagi perisa madu. Ayra Sufia perisa biasa. Pernah sekali, mamaema bagi susu jenama lain kat Ayra Sufia masa habis pantang. Nak biasakan dengan susu tepung sebab mamaema dah nak masuk kerja. Langsung tak nak susu jenama lain. Sekali bagi try susu Dutch Lady barulah ayra nak minum.

Mamaema pun dah jawab emel dari mereka, mudah-mudahan rezeki berpihak pada mamema. Sebab apa, sebab mamaema dah hilangkan resit pembelian susu Dutch Lady…huhuhu.. Apapun terima kasih pada Dutch Lady Moms Club kerana memilih Ayra Sufia salah seorang pemenang.

Tagged : / / / /

The Liebster Award – Mummydearie

Kena tag The Liebster Award, sekali imbas baca ingatkan ‘lobster award’. hati  berbunga-bunga ingatkan nak dapat lobster dah. Terima tag dari mummydearie dah lama. tapi makan masa nak jawab tag. lainlah kalau jawab telefon. bunyi sekali terus angkat. sorry MD, lambat jawab tag The Liebster Award.

liebster

Tak tahu nak mula dari mana, ema terus saja jawab soalan cepumas MD yer.

(1) Apakah pendapat you all tentang blog Mummydearie?

Entri tak pernah sejengkal dua, mesti tulis macam karangan. siap ada paragraph bagai. walaupun dah macam karangan tingkatan 5, tapi seronok nak baca hingga jumpa noktah terakhir.

(2) Apakah soalan pertama yang hendak ditanya jika bertemu MD?

Oh, inilah tuannya.

(3) Antara MD dan anak-anak, siapakah yang kalian nak jumpa kalau diberi peluang?

Sudah semestinya jumpa MD sebab tak pernah terpampang pun gambar MD dalam blog. kalau dah jumpa MD mesti datang dengan anak-anak sekali.

(4) Sila jelaskan tentang diri kalian dalam 5 perkataan yang paling mudah.

Seorang yang tinggi macam galah.

(5) Apakah detik yang paling cemas dalam kehidupan kalian?

Hilang anak dalam shopping complex kat Mines.

(6) Apakah situasi yang paling memalukan yang pernah dihadapi?

Time couple nak kentut pun tahan, dah bersuami selamba lepas angin. tahu-tahu jer tiba-tiba ada bau semerbak harum kasturi…hahahaha. suami tegur.. jangan gelak. tak baik.

(7) Apakah yang menyebabkan kalian sanggup membaca entri panjang berjela MD ni?

Seronok sebab seronoklah. Seronok nak baca sebab dalam tengah-tengah entri pasti ada jokenya.

(8) Di antara ibu bekerja dan sepenuh masa, yang mana paling mudah dan mengapa?

Bekerja. Duduk rumah cepat bosan.

(9) Kalau diberi tiket kapal terbang dan penginapan percuma, ke manakah destinasi pilihan hati?

Tak jauh pun. Naik flight pergi Tawau nak pergi ke Pulau Mabul. Nak honeymoon lagi.

(10) Apa perkataan yang selalu diucapkan lepas tu terasa menyesal?

Pergi matilah.

(11) Melalui pengalaman berborak di alam maya bersama MD, sila jelaskan apa pendapat kalian tentang MD di alam nyata (silalah gunakan kuasa imaginasi yang tinggi tu untuk memikirkan bagaimanakan orangnya si MD ni..)

Kalau jumpa mesti orangnya diam, malu-malu kucing. selalunya dalam penulisan nampak macam peramah tapi realiti orangnya pendiam. Kalau dah mula kenal dah jumpa, sah memang kelakarlah orangnya. Betul tak.

Macam mana MD, diterima tak jawapan ini. Satu soalan nak tanya, maksud Liebster ni apa?

Tagged :

Keputusan Tekaan Koleksi Beg Tangan

Koleksi beg tangan ada jenama tapi harga murah. Biar bukan original pun, nak bergaya tak salah janji keluar dari poket sendiri. Wanita memang rambang mata tengok beg tangankan.

Handbag murah

Ada yang meneka dengan tepat ke? Semua jawapan yang diterima pada komen entri ini adalah hampir-hampir. Tekaan siapa yang menangis, semua betul.

Pemenang Contest

Beg tangan warna hijau tu si angah punya. Dia tamak tak cukup satu, dia ambil dua. sebelah hijau dia punya juga. Dia pakai terus, itupun kalau korang terperasan dalam entri sebelum ini. Yang hitam kelabu itu tuan blog punya dan last macam kulit ular tu my mom punya.  Mom punya taste lagi hebat.

Pah guano nak pilih pemenang ni? Fikir punya fikir kita bagilah yang mana jawab tu. Ini senarainya, pandai-pandailah korang klik kalau nak tahu siapa.

  1. Blogger tagline menulis untuk memberi manfaat.
  2. Akak senior kita.
  3. Blog wanita biasa-biasa saja yang memang luar biasa.
  4. Blogger yang ada anak nama maisara.
  5. Seorang imple person yang dulu 3A sekarang dah 4A.
  6. Delahiran penang ada kelulusan USM.
  7. Blogger amazing world yang selalu bahasakan mummy.

Yang dah tersenarai tahniah. Yang tidak tersenarai janganlah frust. Ada rezeki lebih, InsyaALLAH kita buat lagi.

Mohon hantarkan details di emel ema yer.

ema7044@yahoo.com

 

Tagged : / /