PTPO Kementerian Diraikan Terasa Diri Ini Amat Berharga…Cewah..

Assalamualaikum… hari ke-5 Ramadhan.. 5 hari dah berpuasa, berapa KG turun? Ke semakin naik sebab banyak restoran/hotel yang sekarang ni offer bufet ramadan yang enak-enak belaka.

Sebelum masuk ke minggu puasa hari itu, satu majlis meraikan PTPO yang akan berkhidmat di luar negara anjuran group PTPO Kementerian. Alhamdulilah salah seorang termasuk yang diraikan.. mula itu segan nak pergi maklumlah tiada wakil yang hadir dari jabatan sama. Tapi disebabkan memang berada di kementerian sebab berkursus…pergi juga.

Majlis seperti ini dapatlah kenal dengan PTPO yang lain-lain…dan makanan yang disediakan secara potluck.  Terima kasih pada pihak AJK dan mereka-mereka yang bawa makanan. Barulah tahu ramainya PTPO perempuan kat kementerian ini.

Baca: Lokasi Iftar Ramadhan Di Kuala Lumpur dan Selangor

Kursus Persediaan

Dan sebelum masuk minggu puasa juga, selesai semua kursus..Fuhh, sejak bertahun tak join kursus, kali ini otak penuh dengan pengetahuan baru…walaupun kerja dah hampir 15 tahun banyak lagi perkara yang belum aku buat sebenarnya. Bila berhijrah nanti, InshaALLAH ilmu ini akan aku praktikkan di tempat baru.

Gambar Kursus

Kalau sebelum ini, kursus bersama kementerian yang lain…yang ini hanya satu kementerian dari pelbagai jawatan. Dekat 2 minggu juga aku terpaksa ulang alik KL-Putrajaya untuk hadir kursus. Ulang alik ke IDFR tak rasa sangat tapi bila ke Putrajaya belanja lebih pada minyak dan tol..fuhhh..ini dikira pengorbanan juga lah kan….hehehehe.

ALL THE BEST SEMUA!!!

Penyampaian Hadiah

Selesai semua kursus yang wajib hadir sebagai persediaan untuk berhijrah, adakah aku sendiri sudah bersedia? Setiap saat, minit, jam berlalu..semakin ia menghampiri hari tibanya.

Doakan aku berjaya yer..Doakan aku dapat menyesuaikan diri..dapat melaksanakan tanggungjawab aku sebagai penjawat awam dengan sebaiknya..beza sangat jauh kerja aku sekarang dengan kerja yang bakal akan aku hadapi nanti. Totally different!!! Suasana kerja, orang sekeliling, persekitaran, negara dan banyak lagi.

 

 

Tagged : / /

Kursus SPKM Persiapan Untuk Posting

Fuhhh, masih tak setel lagi minggu kursus… minggu depan barulah lega.. dah lama diri sendiri tak berkursus, otak pun kadang macam jem… banyak pengetahuan yang terima.. demi persiapan posting..wajib.

Kursus SPKM Pre-Posting

Kursus SPKM ni untuk pegawai dan pasangan yang bakal berkhidmat di luar negara. Pergi kursus bersama pasangan pun yang tak acinya tetap aku juga yang drive kereta. Mr Ery mengelak drive masuk KL.

Banyak input diterima, pelbagai pengalaman yang dikongsi oleh penceramah-penceramah yang dijemput.

Bila di tempat orang nanti, akan bawa imej Malaysia dan bukan lagi imej “bekerja kat mana”. Lain negara lain pengalamannya…lain pula masalahnya. kena pandai bawa diri.

Ada dua tiga kenalan yang agak lama tak bertemu walaupun 1 Kementerian. Yealah, aku kat KL,  Kementerian pula di Putrajaya. Dapat berkenalan dengan mereka dari Jabatan Imigresen, Tourism, JPM, Pendidikan dan juga MINDEF yang bakal berada satu negara nanti. Good luck untuk semua!!! Selamat menempuh suasana bekerja yang baru. NERVES itu ada.

Tidak semestinya dapat negara yang dekat dengan Malaysia itu lebih seronok dari yang jauh. Tak gitu? Semakin hari semakin berdebar-debar menunggu hari yang bakal tiba nanti. Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan semua.

Lepas ini, busy untuk packing barang-barang keperluan yang hendak dibawa nanti. Ke manakah? Nantilah aku share. Doakan aku yer korang.

 

 

Tagged : /