Putaran Masa Rezekiku

Break Angin

As Salam dan Selamat Pagi
ada yang sambung cuti ke?

hari ini dah masuk opis
minggu lepas seminggu tinggalkan opis

tak sambung cuti pun
kalau balik kampung kompen seminggu apply cuti
tak cukup sekadar tiga hari nak balik kampung

satu hari hanya untuk perjalanan
biasalah musim raya kalau nak balik kelantan
jem memanjang….

break angin?
kereta ada break angin tak?
rasanya tak ada..

break angin hanya ada pada kenderaan berat kan
bahaya tau kalau kenderaan mengalami masalah break angin ni
secara automatik tayar depan tak boleh gerak

masa nak pergi buat aktiviti minggu lepas
first time, alami bas rosak kat tengah-tengah jalan
tayar terus jem…..bas tak boleh gerak langsung

dan nasib baik walaupun sedang turun bukit
bas slow saja…kalau laju…
kemungkinan tragedi akan berlaku

rasa takut pun ada..
terberhenti di tengah-tengah jalan yang double line
laluan turun bukit dan selekoh lagi

ada yang jenis tak sabar
kasi hon kuat-kuat
orang dah bagi signal kecemasan pun masih tak faham

terus letak segitiga kat belakang bas
dan terpaksalah dua tiga orang jaga jalan kiri dan kanan
untuk bagi laluan….
turun bukit…kenderaan gerak laju…
lebih-lebih lagi lori…serammmm…

walaupun rasa seram
tapi ramai yang berposing kat tengah-tengah jalan ni
termasuklah aku..tapi tidaklah ke tengah jalan tu..
sekadar kat tepi jalan dan bas saja…
bukti bas rosak…huhuhu..


dalam masa setengah jam
bas dah boleh gerak balik..
kena tunggu enjin bas sejuk
tak berlaku kerosakan yang besar.

tabik spring kat driver bas

About emarieys

Ema has written 1151 post in emarieys.com.

Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, product review.

PTT Outdoor
0 Shares

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge