Pengedar filem besar dari China,Mr Yu Dong dari Bona Film Group, turun ke Malaysia untuk majlis perasmian Bona Cinemas dan tayangan pertama “Operation Red Sea” di Genting Highlands. Ini merupakan pembukaan pawagam pertama mereka di luar China.

Latar Belakang Bona Film Group

Bona Film Group disenaraikan di bursa saham NASDAQ New York. Ia telah ditubuhkan pada 1999 sebagai sebuah filem dan penerbitan televisyen dan firma sebagai syarikat swasta pertama menerima lesen penyebaran filem dari Chinese state.

Sekarang satu daripada pengedar-pengedar filem terbesar China, setelah menghasilkan dan mengedarkan lebih daripada 220 filem antarabangsa dan tempatan hampir CNY200 bilion (kira-kira MYR123 bilion) antaranya The Taking of Tiger Mountain, The Grandmaster, Flying Swords of Dragon Gate, Red Cliff, Dragon Tiger Gate and Confession of Pain.

Red Carpet Operation Red Sea

Majlis dihadiri oleh Senator YB Datuk Seri Panglima Dr Mohd Salleh bin Tun Said Keruak, Menteri Komuikasi dan  Multimedia, Tan Sri Lim Kok Thay, Pengerusi & Ketua Eksekutif Genting Malaysia, Datuk Lim Chee Wah, Presiden VXL Group, Mr Hui Lim, Fauzi Ayob Pengarah Eksekutif dan Ketua Information Officer of Genting Malaysia and Dato, Ketua Pengarah FINAS.

Turut hadir ialah Cik Candy Leung, pengeluar Operation Red Sea, Raymond Yip, pengarah filem dan Zhai Tian Lin, pelakon dari China dan Datin Sophia Hu Jing. Pelakon tempatan dan selebriti yang juga hadir termasuk pemenang bintang tempatan, Crystal Lee yang berlakon dalam Bona Films bertajuk Unbeatable. Beliau yang dianugerahkan sebagai Best Actress Award di International Film Festival Shanghai pada 2013.

Resorts World Genting ialah satu destinasi kegemaran oleh seorang pelancong terkenal di China. Bercakap tentang itu, kira-kira separuh daripada pelancong-pelancong ini telah melawat Resorts World Genting pada tahun lepas pelancong. Kami memang bangga menjadi sebahagian Resorts World Genting dan kami berharap dengan pembukaan dan kerjasama dengan Genting Group, kami mampu memperkenalkan lebih banyak tayangan, bintang-bintang filem dan hiburan kepada penonton di Malaysia,’ tambah Yu Dong.

Bona Cinemas Sky Avenue

Bona Cinemas di Sky Avenue kini mempunyai 4 buah pawagam. Satu pawagam tambahan untuk VIP 48 kerusi dan teater IMAX 250 kerusi akan dibuka dalam pertengahan tahun ini. Bona Cinemas dalam Resorts World Genting akan menayangkan satu rangkaian penuh filem, dari blockbuster Hollywood ke epik bersejarah Cina, dari komedi antarabangsa ke pengeluaran Malaysia tempatan.

Operation Red Sea ialah filem aksi Hong Kong Cina diarahkan oleh Dante Lim. Lebih daripada CNY500 juta (kira-kira MYR310 juta) telah dilaburkan untuk menghasilkan filem yang mana telah dilakonkan di Maghribi, mengisahkan pertempuran ketenteraan oleh Tentera Cina.

 

 

About emarieys

Ema has written 1335 post in emarieys.com.

Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, and review.

3 Replies to “Perasmian Bona Cinemas Malaysia Di Genting Highlands”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *