Cara Letak Bloglist Dalam Blog WordPress

Bloglist Untuk BlogWalking

MamaEma ini tidaklah pandai sangat bab-bab tutorial blog bagai. Inipun MamaEma belajar dengan bantuan google. Memandangkan blog MamaEma adalah dari platform wordpress, dah lama MamaEma cari cara untuk letak bloglist dalam blog. Bila dah dapat, MamaEma share status di facebook dah ada bloglist untuk blog emarieys.com, siapa nak masuk list sila tinggal komen. Tapi ramai member MamaEma yang pakai wordpress komen untuk tanya macam mana cara nak letak bloglist dalam blog wordpress.

Sini MamaEma kongsikan cara ringkas saja. Mudah untuk faham. Kalau pakai wordpress, mesti melibatkan plugin. Mesti kena install plugin yang bersesuaian. Dengan menggunakan plugin jugalah, barulah dalam blog emarieys.com ada bloglist.

Step 1

Install plugin RSS Blogroll. Mula tu, risau juga nak install sebab ada tertera Untested with your version of WordPress. Tapi, MamaEma tetap juga install dan ianya berjaya.

Step 2

Lepas active plugin RSS Blogroll. Pergi ke widget, cari widget RSS Blogroll. Dan letak di bahagian yang korang sendiri perlukan. Macam MamaEma semestinya letak di sidebar, mudah nak blogwalking.

Step 3

Masukkan senarai alamat bloglist yang korang nak dalam kotak RSS URLs. Dan pilih samaada nak paparan macam mana.. Korang boleh try and error saja. Nak letak berapa banyak list pun boleh..jika nak letak 5, isikan di kotak maximum Item 5. Kotak Items per feed, yang mana senarai link blog punya post.. If korang letak 2, makanya akan keluar 2 post dari link blog tersebut. Faham ke tak?

Step 4

Save dan selesai.

Ini MamaEma punya senarai bloglist setakat hari ini, ada yang berminat nak join bloglist MamaEma? Berminat tinggalkan link yer. Jika, terlalu ramai, terpaksa MamaEma tolak dengan cara baik dan MamaEma akan letak blog korang kat paparan Link Exchange ini.

 

 

 

 

Tagged : / /

ramai yang tak tahu

Ramai yang tak tahu rupanya yang blog kita dah tukar ke wordpress..dan ramai yang sangka kita dah tak menulis entri dalam blog. inilah akibatnya bila blog kita tak update entri baru pada carian google.

Blogspot

Bagi yang letak link blog kita kat bloglist pun, akan terpapar entri yang last kita guna platfom blogspot..dan semalam kita bw dan komen entri, kita tuliskan link terbaru kita emarieys.com barulah ada yang datang..terima kasih yea…bukan kita paksa datang pun….hehehehe.

Apakah motif letak gambar? Kita tak best buat entri tanpa gambar biarpun isi entri dengan gambar macam tak sepadan…kita tak peduli..nak letak juga. Hari ini nak pergi PLKN…nak tengok budak-budak PLKN kawat..

Satu lagi masalah, kita tengok gambar kita besar sangatlah..dah kecilkan dia punya size tapi tetap keluar besar juga…nak buat macam mana yer.

 

Tagged : / / / / /

Blogspot dan WordPress

blog kak lidTerima kasih kak Lyd.

Patutlah sekarang komen-komen dari blogger semasa pakai platform blogspot lama dah tak singgah ke blog emarieys.com sejak tukar kepada platform wordpress. Adakah atas sebab sepertimana dalam gambar di atas?.

Mungkin ia adalah salah satu sebabnya. Ema buat seperti biasa, mana yang tinggalkan komen pada entri akan ema balas kembali dan ada juga yang dah jarang tinggalkan komen pada entri ema singgah dan drop komen entri mereka. walaupun dulu, selalu balas membalas jejak tapi kini kebanyakan tidak lagi.

Adakah mereka tidak boleh masuk ke blog emarieys.com yang kini menggunakan platform wordpress? atau adakah blog emarieys.com lambat untuk loading…please bagi komen..

Kini, sejak pakai wordpress perubahan yang ema tengok adalah blogger-blogger lama yang baru ema kenal drop komen pada entri yang kebanyakkan dari platform wordpress juga.

Apa apa pun, terima kasih pada semua.

 

Tagged : /

#SBB2013 Terpaksa Pulang Awal

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia

Sepetang Bersama Blogger

Hari ini baru berkesempatan untuk berkongsi pengalaman menghadiri event Sepetang Bersama Blogger 2013 yang telah diadakan di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya, Selangor pada 26 Januari 2013.

Ketika kaki menjejak kaki ke lobi hotel dan tatkala melihat ramai yang sedang beratur di pintu dewan perasaan gementar dan gemuruh telah menikam diri.. siapalah aku ini..hanya blogger pecisian saja.

Lalu menekan nombor telefon bimbit blogger aju untuk bertanyakan dah sampai ke belum. walaupun dengan aju belum pernah jumpa tapi hanya nombor aju yang ada. rasa lega bila aju dah ada di dalam dewan dan maklumkan di meja mana dia berada.

Sambil beratur, mata melilau mencari kelibat blogger aju. Akhirnya jumpa. terasa kerdilnya bila memasuki dewan event. selepas mendaftar dan mendapat door gift terus kaki melangkah dan duduk di sisi aju.

Mulalah sessi berborak dengan aju. aju sangat lemah lembut orangnya. Disebabkan meja kami paling hampir dengan pintu dewan dan meja daftar, seorang demi seorang blogger yang datang dan kelihatan blogger suami isteri Mrs Fiza dan suaminya, Cikgu Naman. Lantas terus mempersilakan mereka berdua untuk duduk di meja kami. Blogger Mrs Fiza dan Cikgu Naman seiras sangat…Tahniah untuk mereka kerana bertuah.

Jumpa Blogger

Blogger Kak Kujie bersama anaknya, pun seorang blogger yang sampai lewat sikit gara-gara kesesakan lalu lintas. Ini kali kedua berjumpa dengan Kak Kujie..kali pertama masa event di Hotel Hilton Kuala Lumpur.

Di sana, berpeluang untuk mengenali blogger-blogger yang hebat malah sangat tersohor di alam maya. tapi apakan daya perasaan segan nak bergambar dan bertegur sapa sangat menebal.

Tuan Blog Denai Hati

Sambil makan-makan, sambil dipersembahkan dengan nyanyian dari blogger Zarul Umbrella yang memang merupakan seorang penyanyi.

Blogger Boni Kacak dan Blogger Zarul Umbrella membuat persembahan

Malah event ini juga diselitkan dengan dua mini forum yang dimoderator oleh Abang Ensem dan Bro Framestone

Forum 1 : Kak Kujie, Abang Ensem, Ustaz Nur Efendi dan Abang Nara

Tidak sempat untuk mendengar mini forum kedua kerana terpaksa mengundurkan diri lebih awal.

Forum 2 : Yuyu, Bro Framestone, Amanz dan Bang Iwan (Blooger dari Indonesia)

Walaupun tidak dapat bergambar dengan blogger kecil comel ini, tapi memadai dapat tengok dia face to face. memang orangnya sangat cute…yuyu zulaikha.

Sambil bergembira tidak lupa kepada yang memerlukannya.

Terima kasih diucapkan kepada Blogger Denaihati dan team yang telah berjaya menganjurkan Sepetang Bersama Blogger 2013.

Good Job!!!!

Terpaksa pulang awal bukan kerana frust tak dapat hadiah cabutan bertuah tapi perlu bergegas ke airport menuju kampung halaman blogger yuyu zulaikha.

Tagged : / /

Macam mana nak ‘follow’ blog

Follow Blog

Saya tak sombong saya friendly tau.
Tapi kalau saya tak follow blog awak..awak janganlah cakap saya sombong.
Saya tak follow blog awak sebab awak tak letak link blog
link blog awak tu yang bermula www. nama blog.blogspot atau .com
Kalau tak letak macam mana saya nak follow yer
Boleh awak edit kat kotak  ABOUT dan letak link blog awak tak?
Barulah friendly kan..
Cuba check kat kotak ABOUT tu..terisi atau kosong.
Ini contoh saya punya
Lagi senang letak semua link yang ada….
Fb ke..twitter ke…you tube ke…
Sekian, terima kasih.
Tagged : /