Bawa Stok Sos Bumi Hijau Hingga Ke Negara Guinea

Support produk bumiputera..support produk orang Melayu.

Kecoh juga kat Malaysia pasal kempen boikot.

Di Australia, boikot produk halal..siap ada page.

Ramai Islam yang like, bukan tanda menyokong.

Tapi kat situ mereka boleh tahu  di mana nak dapat produk halal ni.

Ada bagus juga..walau komen yang mengeji buat sakit hati.

Sos keluaran Bumi Hijau.

Bila ramai-ramai share senarai produk keluaran bumiputera, tak terselit pula nama bumi hijau.

Bumi hijau pun produk bumiputera dan halal.

Berdozen aku bawa ke Guinea ni buat stok.

Dari sos tomato, sos cili, sos tiram, sos lada hitam.

Orang Johor familiar lah ni dengan Bumi Hijau. ke ada yang tak tahu?

Kilang kat Johor…dah bertapak sejak tahun 1989 lagi…hampir 30 tahun.

Mydin dan Giant ada jual.

Support Produk Bumiputera

Aku share sekali, antara senarai produk keluaran bumiputera Islam kat sini..

  1. Roti – Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)
  2. Minyak Masak -Tiara (FGV-FELDA)
  3. Minyak Masak – SAJI (FGV-FELDA)
  4. Minyak Masak- ALIF (Sime Darby)
  5. Minyak Masak- ADELA (FGV-FELDA)
  6. Susu Pekat Manis – SAJI (FGV-FELDA)
  7. Susu Pekat Manis – ALIF (Sime Darby)
  8. Susu Cair – Saji (FGV-FELDA)
  9. Mee Segera – SajiMee Saji (FGV-FELDA)
  10. Mee Segera – ADABI
  11. Beras – FAEZA
  12. Beras – Langsat Biru (JUARA SELERA –SG ACEH)
  13. Beras – Langsat Hijau (JUARA SELERA)
  14. Beras – Juara Selera
  15. Garam – HALAGEL (garam bukit)
  16. Kicap Masin/Manis – Kipas Udang
  17. Kicap Masin/Manis – Tamin
  18. Kicap Masin/Manis – ALIF (Sime Darby)
  19. Kicap Masin/Manis – Rohaya
  20. Kicap Masin/Manis – JALEN (Johor)
  21. Sos Cili/Tomato/Tiram – Bumi Hijau
  22. Sos Cili/Tomato/Tiram – ZUZA (Kedah)/FIEZA(Bangi)
  23. Sos Cili/Tomato/Tiram – Rohaya
  24. Sos Cili/Tomato/Tiram – ADABI
  25. Sos Cili/Tomato/Tiram – Pelangi (FELDA)
  26. Cuka Buatan – Mudim
  27. Cuka Buatan – Rohaya
  28. Tepung Gandum – FAEZA
  29. Tepung Perasa/ Goreng – ADABI (tepun ayam)
  30. Tepung Perasa/ Goreng – ADABI (tepung Cucur Ikan Bilis, jagung, udang)
  31. Rempah Masak – ADABI, Brahim’s, FAEZA, AGROMAS, Imans
  32. Kunyit – AGROMAS
  33. Jagung Tin manis – ADABI
  34. Pasta spaghetti – ADABI
  35. Santan Paket – ALIF (Sime darby)
  36. Taucu – JALEN, Tamin
  37. Jus Pekat Buah2an – Tamin
  38. Perasa Ros Sirap – Rohaya, Tamin
  39. Mayonis -Mayo Saji (FELDA)
  40. Marjerin – Pelangi Delima Oil(FELDA)
  41. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
  42. Jem – Peanut SunBear (FELDA)
  43. Jem Strwaberry – AGROMAS
  44. Kopi 3-in-1 – ADABI-Tongkat Ali Cordyceps (5-in-1)
  45. Kopi HANG TUAH (2-in1, 2-in-1)
  46. Biskut Coklat – GOODKISS (Noraini’s Cookies)
  47. Frozen Daging Burger/ Nugget – RAMLY, NAFAS, AYAMAS
  48. Sardin Agromas
  49. Sardin Pertima
  50. Bihun Sufi
  51. Bihun – Faeza
  52. Mi Kuning Sufi
  53. Kuey Teow Sufi
  54. Garam Sufi
  55. Sos Lada Hitam Sufi
  56. Sos Cili/Tomato Sufi
  57. Kicap Masin/Manis Sufi
  58. Tepung Goreng Sufi
  59. Minyak Masak Sufi
  60. Telur Cap Sufi
  61. Ubat gigi Najwa
  62. Ubat gigi Halagel
  63. Ubat gigi Ikhwan
  64. Ubat gigi Mu’min
  65. Ubat gigi Taybah
  66. Ubat gigi AsSakinah
  67. Ubat gigi Mismis
  68. Ubat gigi Olive House
  69. Tepung gandum Cap Bidara
  70. Jus minuman Safina
  71. Syampoo D’herbs
  72. Bihun Kampung
  73. Rempah- Imans
  74. Rempah-Brahim’s
  75. Jeruk Buah2an- jenama PAK ALI
  76. Kedai Kasut Sukan – ALIKHSAN
  77. Kuah Rojak/Garam Belacan – ZUZA, PAK ALI, FAMA

Ada banyak lagi senarai produk bumiputera dan halal sebenarnya, tapi tak meluas dan masih ramai yang tidak tahu. So, korang yang baca post ni, tinggallah komen produk apa lagi yang tiada dalam senarai di atas. 

 

 

 

 

Tagged : / /

Gerai Nasi Kerabu Kelantan, Mesti Singgah Sokmo

Nak share, gerai nasi kerabu kelantan kat Machang ni…setiap kali aku balik kampung mesti singgah. Kalau balik siang, sedang elok sampai gerai baru buka..kalau balik malam…esoknya baru pergi cari. Itupun bukan hari Isnin lah..sebab hari Isnin gerai tutup. Waktu urusniaga dari jam 5 petang hingga malam..jam berapa? Tak tentulah..ada cepat ada lambat…tengok pada nasi habis.

Dulu hanya satu gerai nasi kerabu kelantan yang berniaga situ. Ini dah bertambah..sekarang dah ada 3 gerai lagi.. Tak kisah orang lain nak berniaga..tapikan janganlah berniaga jenis yang sama..nasi kerabu juga…Yea, tahu rezeki masing-masing, tapi bagi aku macam tak baiklah… banyak lagi masakan yang boleh jual …ini siap minta resepi cara nak buat budu sedap macam mana..hurmmm.

Rezeki masing-masing kan.. Apapun kalau nak makan nasi kerabu kat gerai inilah aku akan pergi… sah berniaga situ sebab ada lesen…eh. tak mengata…just bagitahu jer…hehehehe.

Area mana? Bagi orang Machang mesti dah tahulah..bagi yang belum, gerainya tepi Sekolah Menengah Hamzah yang tular pasal suara menangis tu. Bolehlah try…sedap dan semestinya banyak nasi dan lauk.

Kot tak perasan yang mana satu gerai ini…jeritlah…“mana gerai nasi kerabu kelantan tuannya nama ANI yer”….ah, gituuuu…

Tagged : /

Kesan Minum Jus Halia Akhtar Setiap Hari

Jus halia Akhtar, jus yang diproses dari rumah bukan dari kilang. Teguk sedikit jer terus tertarik. Selepas buka terus simpan dalam peti ais sebab jus halia Akhtar tak ada sebarang bahan pengawet. Bahan-bahannya adalah halia bentong, lemon dan asam gelugor sahaja.

Kesan Selepas Minum

Ikut antibodi badan seseorang, ada yang terus rasa kesannya dan ada juga selepas dua tiga kali minum. Yang pasti, ia adalah kesan yang baik untuk mengeluarkan benda yang buruk dalam badan kita. Bagi yang mempunyai masalah pembuangan angin, sembelit, perut buncit, badan lemau sangat baik minum jus halia akhtar setiap hari dengan 2 sudu pagi dan 2 sudu malam. Itupun bergantung, ada yang minum teguk macam itu jer.

kebaikan jus halia

Masa kali pertama adik aku share pasal jus akhtar di facebook, aku buat tak tahu. Dalam hati aku “ermm, bisnes gapo pula si angah ni”. Setiap hari dia share pasal kelebihan jus halia ni, hinggalah angah mesej “long, try lah jus yang angah share tu..molek sangat long”. Tup tup tak sampai sebulan pun, angah dah jadi leader di Kelantan.

kebaikan jus halia

Dan aku jadi stokis di Kuala Lumpur. Dengan harga RM18 sebotol, InshaAllah semua mampu untuk cuba. Dan ramai dengan mencuba dulu 1 botol, selepas itu akan berulang kali repeat order.

Follow rapat-rapat aku punya facebook, lebih banyak aku share kat sana. Nak try sebotol pm jer..


Tagged : / /

Keranamu Cendol Durian

Tular pasal 3 mangkuk cendol durian dengan harga RM114.

tengoklah isi dalam mangkuk tu…isinya durian musang king tu.

padanlah dengan harganya kan..

cendol oh cendol..keranamu cendol..

Cendol Durian Kampung Baru

Harga cendol durian kampung baru ni, dalam RM13 semangkuk jea.

Tapi isinya dari durian biasalah. kalau durian musang king lainlah harganya.

ikut pasaran gitu. walaupun durian kampung bagi tekak aku tetap rasa sedap juga. banyak ulas pula tu.

Pergi berdua dengan Mr. Ery pun selalu beli yang biasa, tak pun ambil isi pulut.

Satu semestinya ada durian, share berdua. tak habis makan sorang..

cendol durian

Musim-musim panas terik ni, teringin pula nak makan.

Macam dah lama tak pergi sana. masalahnya nak ke sana, parking susah nak dapat…

dahlah sesak depan pasar chowkit tu..

Kat mana lagi sedap?

Setakat ini, di KL kalau tekak rasa nak makan cendol durian…kat sinilah aku pergi..lain tempat tak pernah pergi lagi..

di Shah Alam pun ada juga cendol yang sedapkan.

Kalau korang jenis tak memilih suasana tempat makan, korang try lah pergi.

Ni alamatnya, Jalan Raja Alang, Chow Kit, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Sebenarnya cendol ini sedap pada isi durian atau sedap pada santan yea…hehehehe.

Korang klasifikasi tahap kesedapan pada semangkuk cendol tu bagaimana?

Cer Share.

Tagged : / /

Dulu Berniaga Di Tepi Jalan Kini Berniaga Dalam Bangunan – Maliki Nasi Kukus

Memang respek. Dari berniaga tepi jalan, kini berniaga dalam bangunan. Walaupun ia dibayar sewa, tapi bayarannya bukanlah dua tiga angka. Orang yang tinggal di area Bandar Sunway mesti tahu di mana tempatnya Restoran Nasi Kukus Maliki ni.

Lokasi baru Restoran Nasi Kukus Maliki

Gerai di tepi jalan terus tutup, tumpu pada satu kedai. Lokasi sebelum ini sama bangunan dengan Cash and Converter…tapi lokasi baru tidak jauh dari situ hanya berlainan bangunan dan bersebelahan dengan klinik pergigian. Asalnya kat situ Ambank.

nasi kukus sedap

Dari dulu sampai sekarang, nasi kukus dia sama rasa, sama kuantiti, sama kualiti. Satu bungkus makan dua orang pun cukup. Satu bungkus nasi kukus ayam harga RM7.50 beserta kuah pekat, sambal likat, acar timun dan keropok.

maliki nasi kukus

Ada juga menu lain…nasi ayam pun ada..masakan panas pun ada juga. Air pun dalam gelas besar. Hari Angah turun KL, aku bawa mari try nasi kukus sini. Kebetulan nak jumpa adik lelaki yang baru dapat kerja dekat situ. Pun bawa sekali….itu featured image dengan adik lelaki aku lah tu.. Kerja tak sampai sebulan, khabarnya dah berhenti. adooii, itu yang tak tahan dengan peel budak ni sorang..

nasi kukus sedap
Sedara mara kumpul

Walau kaler tudung sama, tapi hari lain-lain yer. selang 3 malam datang lagi ke sini semata-mata nak jumpa saudara dari Kelantan. Alang-alang datang kedai makan, tak nak makan pun orang tetap ambil order. hehehehe.. Kali ini nak try masakan panas jer…aku order nasi goreng kampung..share dengan Aqeel…pun sedap.

Kuah Rojak Buah Sedap Giler Wey

Ini pun satu hal lagi, kuah rojak buah memang sedap giler. Dengan pekatnya, dengan ada kacangnya, dalam berkas besar pula…harga pun murah.. sebotol RM15 jer.. Kuah rojak ini adik owner punya..dia buat sendiri..yang mana hantu kuah rojak, tak menyesallah korang try.. call jer nombor kat botol tu.

nasi kukus sedap

Cuma satu jer maaslah aku kalau pergi sini.. makan mesti free.. hari  bawa angah dan adik makan free, masa jumpa sedara kat situ pun free…aku beli 2 botol kuah rojak buah pun tak nak ambil duitnya.. segan nak pergi selalu.. kadang tu tinggal jer duit atas kaunter…hehehehe. Nak buat camana dah owner nya tak berkira dengan saudara sendiri.

Alamat: Restoran Maliki Nasi Kukus,

20, Jalan PJS 8/17, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor

 

Susah nak tengok kedai orang Melayu penuh dengan bangsa-bangsa lain tapi itulah berkat sedekah mereka.

 

 

Tagged : /

JBR Bundle Hulu Langat Buka Tokol Setiap Sabtu dan Ahad

OOTD orang, baju ada harga, OOTD ambo baju 2nd hand jer. Hahaha, ada aku kisah. Baju sehelai RM2 pun boleh bergaya kemain lagi wey. Handbag pun cap 2nd hand jer ambo.

JBR Bundle

Ada sekali ambil tokol tshirt dengan JBR Bundle di Banting. Nak asing satu-satu memang penatlah. Beratus  helai juga tshirt ada dalam satu tokol. Ada yang berharga..ada yang aku buat lap kaki jer…. Sejak Mr Ery beli barang 2nd hand dalam jumlah besar ni, baru tahu yang mana ada harga dan yang mana harga biasa. Masih berlambak lagi tshirt dan seluar hiking kat rumah. Tak tahulah tu bila nak mulanya. Kadang naik serabut biji mata tengok berlonggok..tapi diam sajalah. Tak boleh nak bising, dah itu minat dia.

Baca: Timbunan Pakaian Bundle di Kelantan

Masa balik dari chalet cabar diri, singgah kedai JBR Bundle Hulu Langat punya. Itupun terperasan masa nak pergi ke chalet. Mr Ery siap pesan ingatkan dia untuk berhenti. Tak tahulah nak cari apa pula kat sini kan.

jbr bundle

Kononnya, Mr Ery yang minat sangat… padahal diri sendiri pun sama. Pantang tengok harga murah..RM2 untuk satu helai tak kira langsir, baju, seluar, topi segala. Siap terus bersila atas timbunan. Anak-anak yang tidur dalam kereta sanggup pergi kejut.hahahaha. Tengok, muka tak cukup tidur. Kalau tak dah menangis ni, tapi dah dibodek dengan anak pantung…senyum jerlah yer Ayra.

jbr bundle

Sebab lewat sampai dari jam dia buka tokol, tak banyak pilihan sangat. Dapatlah dua tiga helai baju tshirt untuk anak-anak. Nak cari langsir pun tak cukup korum. Dah disambar orang..tengok setiap orang berbakul-bakul tingginya.

Kat sini siap-siap disediakan bakul besar untuk isi barang..Nanti pilih-pilih yang elok kemudian. Di sebelah dengan tempat yang dibuka tokol, ada yang dah disangkut disusun elok… tapikan macam tak ada feel beli yang disangkut padahal harga pun sama. Nak juga berebut. Bila dirisik-risik jam berapa selalu diaorang buka tokol, katanya jam 12:30 tengahari dan 8:00 malam. Okey, lepas ni pergi serang time ni….baru syok habis.

 

 

 

Tagged : / /