Cetaphil Gentle Skin Cleanser Untuk Semua Jenis Kulit

Assalamualaikum Semua!!

Sebut sahaja Cetaphil mesti dapat agak produk apa. Yea semestinya produk pencuci muka Cetaphil Gentle Skin Clenaser ni yang sesuai untuk semua jenis kulit tak kisahlah kulit sihat, kering, berminyak, sensitive mahupun kombinasi. Tapi korang tahu ke tidak ni, bukan sahaja pencuci muka saja yang dikeluarkan. Ada pelbagai lagi produk lain antaranya moisturizing cream, losyen, dan sunscreen. Semua produk Cetaphil memang disyorkan oleh pakar dermatologi dan selamat untuk digunakan tak kisah apa jenis kulit anda. 

cetaphil soap gentle

Masalah Kulit Kering Selesai 

Korang pun tahu aku memang mempunyai masalah kulit kering dan perlu berhati-hati untuk pilih pencuci muka yang sesuai. So, aku pakai Cetaphil Gentle Skin Cleanser untuk mengatasi masalah kulit kering aku ni. Paling aku suka, Cetaphil Gentle Skin Cleanser tidak berbuih sepertimana pencuci muka yang lain sebab ia tidak mengandungi sabun. Kalau tidak berbuih, kulit takkan kering dan minyak kulit semula jadi tidak dikikis semasa cuci. Selepas aku pakai, memang kulit rasa lembap dan tiada lagi kulit mengelupas. Baru senang hati nak pakai make-up sebab tidak bercapuk lagi.

Penjagaan muka Cetaphil ni juga tidak mengandungi bahan pewangi. Pewangi adalah musuh ramai orang sebab akan merengsakan kulit olehtu Cetaphil Gentle Skin Cleanser ni sangat sesuai untuk mereka yang jenis kulit sensitif dan yang terkelupas macam kulit aku dulu sebab kulit terlalu kering.

Bila first time cuci muka dengan Cetaphil tiada kesan gatal-gatal itu menunjukkan tiada bahan terlarang di dalamnya. Jerawat kakak pun semakin berkurangan sejak pakai Cetaphil.

pencuci muka cetaphil

Setelah aku beli Cetaphil Gentle Skin Cleanser ni, ia menjadi rebutan antara aku dan anak dara aku yang sulung. Sejak dia dah remaja ni, makin banyak jerawat kat muka. Bila dia balik dari asrama, dia akan pakai aku punya dan dalam diam-diam dia ambil bawa balik ke asrama. Bila aku nak cuci muka, botol dah ghaib. Huhuhu kena bertabahlah aku.. jawabnya beli lagi untuk sendiri. Lepas ini kena sorok dari dia..mahu ghaib lagi..hehehehe..

Sebab ni aku kata Cetaphil sesuai untuk semua jenis kulit. Kulit wajah aku yang kering pun boleh guna, kulit jerawat anak aku pun boleh guna. Aku memang syorkan anak pakai Cetaphil dari produk lain kerana lebih mempercayai dengan bahan-bahan yang lembut dalam Cetaphil ini sebab ia memang focus pada menjaga kesihatan kulit. Bila kulit sihat, saja boleh cantik kan?

duta produk lisa surihani

Kakak dah aim botol besar yang ada sekarang ni!!!!!

Ke mana-mana pergi, aku akan pastikan produk ini dibawa. Kat opis pun aku standby juga. Bila dah jumpa pencuci yang sesuai dengan kulit, maka tak akan bertukar lagi ke pencuci muka yang lain.

Dua Cara Penggunaan 

Maksud 2 cara tu samaada nak basah dengan air atau tanpa air.

Jika tanpa air, tuangkan cecair atas tangan  dan sapu pada wajah serta urut perlahan-lahan selepas itu lap dengan kain yang bersih.

Jika dengan air, tuangkan cecair atas tangan. Sapu dan urut perlahan-lahan pada wajah dan cuci dengan air.

MUDAH SANGAT DAN TIDAK MEMEDIHKAN MATA

Pembelian Produk Cetaphil 

Bukan sebarangan tempat yang dijual yea. Disebabkan ia satu produk yang dipercayai  keberkesannnya dan juga isi kandungan bahannya pembelian produk boleh didapati di farmasi-farmasi terpilih yang berdekatan dan kedai e-commerce seperti Lazada dan Shopee. Tapi kena beli dari official store Cetaphil atau trusted seller tau. Kalau tak, tak tau apa benda yang datang nanti.

lazada dan shopee store

Oh yea, Cetaphil Gentle Skin Cleanser bukan sahaja digunakan untuk cuci muka malah cuci satu badan pun boleh menggantikan penggunaan sabun.

Korang yang mempunyai anak masalah eczema pun boleh try produk ini..hasilnya korang akan tahu selepas menggunakannya.

review cetaphil

Orang perempuan memang pentingkan kulit wajah. Kaji selidik yang dijalankan oleh Home Tester Club Malaysia dapat 97% wanita yang telah cuba Cetaphil Gentle Skin Cleanser akan telah bertukar kepadanya selepas pertama kali mencubanya. Aku rasa aku dan anak aku juga sebahagian daripada 97% wanita tu.

Trylah!!!

 

 

Tagged : / / /

Betul Segala Urat Sendi Selepas Urutan E-Genki – Urutan Tradisional Cina dan Terapi Moden Bioelektronik

Urutan Tradisional. Sekarang ni memang sibuk angkut segala barang kat rumah susun atur yang mana nak bawa balik kampung atau bawa pergi ke tempat baru nanti. Bila dah angkat barang-barang besar dan berat mulalah badan-badan rasa sakit dan lenguh. Kadang tu rasa lenguh sampai berhari-hari, tidur pun tak lena.

Urutan E-Genki – Urutan Tradisional Cina

Kalau balik kampung mesti dah cari tukang urut tapi di KL ni mana nak cari tukang urut yang best. Rumah urut ada lah.. kan salah pergi rumah urut lain pula jadinya..

Kena pergi rumah urut yang berlesen lah…pergi tak berlesen tak pasal-pasal kena tangkap.

Dah tak tahan lagi nak bertahan lenguh urat sendi ni, jumpa satu pusat urut di Heathland Family Wellness Centre area Seri Petaling. Ini pusat urut yang boleh dipercayai dan berlesen. Tak perlu risau dan takut. Cawangan Heathland Family Wellness Centre ni pun banyak.

Kat sinilah adanya urutan E-Genki iaitu gabungan urutan tradisional cina dan terapi moden bioelektronik. Ermm, patutlah orang cina walaupun umur dah lanjut masih kuat berjalan.

 

E-Genki Treatment akan mengesan apa masalah yang ada dalam tubuh badan seperti otot dan sendi yang bermasalah dan membantu memperbaikinya. Caranya dua pad terapi moden biolektronik akan diletakkan di belakang badan. Semasa tukang urut mengurut perlahan-lahan badan, akan terasa seperti sedikit renjatan di bahagian yang disentuh.

Jika bahagian yang bermasalah, lagi terasa renjatannya…tapi tak adalah sakit sangat. boleh bertahan. Tukang urut akan perlahan urut bahagian badan yang sakit. Berlaku tindak balas spontan seperti badan bergerak mengejut jika bahagian yang dirut adalah bahagian badan yang bermasalah.

Terapi Moden Biolektronik

2 pad mesin akan dletakkan atas badan. Mesin yang menggunakan tenaga elektrik yang rendah bagi merangsang saraf serta otot. Hasilnya, ia melancarkan perjalanan darah, memperbaiki sistem percernaan, stress, keletihan dan detoks.

Memang sangat lega selepas dapat membetulkan urat-urat yang sakit ni. Tapi perlu ulang datang ke sini. Bukan sekali berurut terus sembuh yea.. kena faham konsep urutan.

1 jam lebih juga berurut.

Rawatan Mud Bulm

Selepas urut, akan dilumurkan belakang badan dengan mud bulm dan dialaskan dengan plastik. Dibiarkan 40 minit dibadan. Hangat-hangat seperti lumur minyak urut biasa tu..sambil tunggu pun boleh terlena…tenang bila di belakang hangat nyaman dan bilik pula dibiarkan suram lampu dipadam.

Ia membantu melancarkan peredaran darah dan membuang toksin. Mr Ery pun kemain lena tu..

Di Heathland Family Wellness Centre Seri Petaling ada bilik urutan untuk couple. Macam aku tak dapat nak sama bilik dengan Mr.Ery sebab tukang urutnya lelaki. Kalau perempuan, mungkin dah dapat sama bilik. So, pergi dengan kawan sama perempuan atau lelaki bolehlah sama bilik..Barulah tak bosan untuk berborak.

Memang terbaiklah kaedah berurut secara tradisional cina dan terapi moden bioelektronik ni. Terasa segar seluruh badan. Memandangkan aku pun tak lama lagi dah nak pergi ke tempat baru dan tidak sempat nak tebus baucer RM100, aku open kepada sesiapa yang berminat. Ada 10 baucer RM100 untuk dilepaskan. Siapa nak boleh dm aku. Tapi hanya untuk cawangan Seri Petaling sahaja.

Yang mana nak try berurut kat lain-lain cawangan.. ini senarai cawangan yang berdekatan:

  • Healthland Taman Desa
  • Healthland Sri Petaling
  • Healthland Setapak
  • Healthland Desa Park City
  • Healthland Taman Segar
  • Healthland Aman Suria
  • Healthland Setia Alam

Facebook: facebook.com/egenkimy/

 

 

 

Tagged : / / /

Pakej-Pakej Yang Ada Di Skin Valet, Bangi

Post sebelum ini aku ada share mengenai pengalaman pertama buat skin treatment. Dah baca ke belum? Kalau belum pergilah baca dulu yer.

Baca: Pengalaman Pertama Skin Treatment

Lepas itu, ada yang bertanya harga berapa? Pakej yang ditawarkan bagaimana? Selamat ke tidak? Aduhai, kalau tak selamat aku sendiri tak mahu buat. Betul tak? Okey sini, aku share antara pakej-pakej yang ditawarkan di Skin Valet, Bangi:

Harga? Semestinya berpatutan dan mampu. Alaa, bukannya setiap hari pun nak manja wajah di medispa lainlah pakai pencuci muka yang memang hari-hari. So, berbaloi harga yang ditawarkan. Kalau tidak tak ada orang nak datang sini.

Masa tunggu nama dipanggil, selalu ada orang keluar masuk…belum lagi ringing telefon kat kaunter.. ramai yang buat tempahan untuk rawatan di sini.

Selamat ke tidak?

Semestinya selamat. Mereka ada sijil-sijil diiktiraf dan pakar-pakar kecantikan yang bertauliah antaranya Dr Ismaliza Ismail, Pengasas Skin Valet, Bangi itu sendiri. Apa-apa permasalah boleh rujuk dengan beliau.

Kesan selepas rawatan? Ia bergantung kepada kulit wajah itu sendiri. Macam aku sendiri tiada apa-apa yang berlaku selepas rawatan melainkan kulit semakin lembab dan bermaya. Bagi rakan blogger Ummi Nani berlaku sedikit kesan tapi dapat diatasi segera dan ia berpunca dari tindak balas kulit beliau yang agak sensitif. Jadi, tidak perlu risau.

Datanglah ke Skin Valet, Bangi untuk manjakan kulit wajah yer..Apapun lebih baik call dulu 03-8922 9181 untuk buat sebarang appointment.


Tagged : / / /

Pengalaman Pertama Rawatan Muka di SKIN VALET BANGI, Muka Semakin…….

Ema ni jenis malas nak pakai pencuci muka, malas nak makeup beria, malas nak pakai serum, pakai foundation, suncreen bagai..apatah lagi sunblock yang mana langsung pun tak pernah cuba. Nasib baik jenis kulit muka ni bukan yang bermasalah jerawat batu atau ada jeragat ketara. Jadi, dari pandangan mata kasar macam tak ada masalah yang besar. Itu yang silap sebenarnya, sebelum makin di mamah usia…lebih baik pergi buat rawatan muka. Sebab apa? Baca seterusnya….

Pengalaman Pertama Buat Rawatan Muka di SKIN VALET, BANGI

Sungguh, inilah pertama kali Ema buat skin treatment/rawatan muka di spa. Mula tu, takut juga nak buat. Sebelum ini ada dengar macam-macam kes selepas buat rawatan muka di luar ni..Ada yang terbakar kulit muka, ada yang bengkak-bengkak, ada yang jadi merah-merah dan banyak lagi.

Selalulah juga terima panggilan dari mana-mana pusat kecantikan  rawatan muka offer rawatan percuma. Tak beranilah nak pergi. Entah ada sijil ke tak kan…. rosak muka menyesal tak sudah.

Tapi di Skin Valet, Bangi sebuah spa kesihatan (medispa)  Ema beranikan diri pergi sebabnya di sini mempunyai pakar kecantikan yang bertauliah dan bersijil.

Jumpa Konsultan Wajah

Sebelum mulakan rawatan, terlebih dulu kenalah jumpa konsultan wajah untuk kenal pasti jenis kulit. Yealah, walaupun ada masalah yang sama tapi jenis kulit tak serupa. Sangat berbeza. Macam kawan Ema pun ada masalah kulit kering tapi rawatan untuk dia tidak sama dengan rawatan Ema. Boleh baca kat SINI

skin treatment at skin valet (3)
Penerangan dari Puan Huda

Di sini, Ema jumpa Puan Huda nak kenal pasti apa permasalahannya. Soalan yang ditanya pakai cleanser jenama apa, suncreen apa, pakai sunblock tak, serum apa, suka minum kopi ke, ada makan any supplement ke.. period teratur ke.. 

skin care treatment by skin valet

Ema sendiri tahu yang Ema ada masalah kulit kering. Tapi tak tahulah kategori kering itu setakat mana sehinggalah Pn Huda ni terangkan selepas buat perbandingan dari 6 gambar yang berbeza. Setiap gambar result yang berlainan yer..pores, wrinkles, lubang-lubang kecil, skin tone, sunburn. Tahap kesihatan kulit wajah kita pun akan diketahui di tahap yang mana..dan berapa percentage tinggi atau kurang dengan yang sepatutnya.

Rupanya macam ini tengok secara details yer..ngeri pun ada. Dengan keputusan yang keluar, masalah utama adalah kulit yang sangat kering dan kusam. Jika tak rawat, lagi cepat tua.. Apa yang rawatan yang sesuai dengan masalah kulit adalah dengan rawatan yang dinamakan oxyderm.

Step by Step

  1. Cleanser
  2. Oxyderm – Scaling untuk membuang sel kulit mati di bahagian lapisan pertama.
  3. Oksigen – Untuk segarkan kulit dan mengaktifkan sel kolagen.
  4. Exfoliant – Untuk pudarkan parut jeragat dan mencerahkan kulit.
  5. Hydrating – Untuk melembabkan kulit dan firming kulit.
  6. Sapuan dua masker 3D gel untuk hydrating dan whitening.
  7. Coaling mask – Untuk kecilkan pori. Dibiarkan selama 20 minit.
  8. Soothing care serum
  9. Moisturizer
skin care treatment by skin valet
Tengah fikir macam-macam

Selepas 1 jam lebih rawatan, dan inilah hasilnya. Kulit muka menjadi lembab, ringan dan segar. Untuk jaga kulit muka kekal lembab, Ema kenalah rajin pakai serum dan moisturizer..dan jangan skip pencuci muka.. nak cantik kenalah ubah kan. Pencuci muka disyorkan dari ekstrak buah-buahan. Punca selain malas pakai pencuci muka ni, salah satu penyebab kulit wajah Ema cepat kusam adalah kerja yang selalu menghadap pc dan pakai cermin mata.

skin care treatment by skin valet
Selepas rawatan


Walaupun pakai pencuci muka setiap hari, kena juga sekali sekali pergi buat rawatan muka di SKIN VALET, BANGI. Yealah, kita pun tak tahu keadaan kulit muka ini macam mana kan biarpun nampak cantik tanpa jerawat tanpa jeragat dari mata kasar ni. Sebaiknya kena lah check dulu.

Ema syor sangat korang pergi ke SKIN VALET BANGI ni.. Sambil tunggu dan setel buat rawatan, orang tidak putus-putus datang ke sini. Dan wajah mereka semuanya cantik belaka, tapi tetap dibelai..

Korang boleh call 03-8922 9181 untuk buat appointment. Layari instagram skinvalet_bangi atau facebook Skin Valet Bangi.

Okeylah, nak pergi cuci muka dulu ni sebelum tidur….


Tagged : / / /

Rawat Lingkaran Gelap (Dark Circle) Bawah Mata Dengan Eye Treatment Gel dari Cosmoderm

Susah hati anak demam, diri sendiri pula tak cukup tidur. Nak tidur pun kena tidur-tidur ayam, risau suhu panas anak makin tinggi…selepas 3 hari anak dah baik. Alhamdulillah. Bila anak dah sihat, tapi mamanya pula datang penyakit lain. Tidaklah penyakit bahaya, tapi penyakit mata panda iaitu lingkaran gelap (dark circle) bawah mata makin nampak jelas.

cara hilang dark circle

Dengan umur dah nak masuk 40-an ni, memang kulit banyak ke arah sudah tua. Eh, memang kita mengakulah yer.. Dahlah jenis yang berkaca mata…lagi nampak mata ke dalam..semakin nampak mata panda nya. Oh, risau sangat.

Punca Dark Circle

  1. Keturunan
  2. Penat
  3. Selalu tidur lewat malam
  4. Alergi
  5. Terdedah kepada cahaya skrin PC, Hp atau Laptop.
  6. Kurang darah dan zat besi (anemia)
  7. Toksin

Merawat Dark Circle dengan Gel Rawatan Mata

Memang kalau di google banyak cara untuk merawat dark circle ni..ada secara tradisionalnya..ada cara modennya. Lagi cepat cara modenlah, hanya beli saja gel rawatan mata. Salah satunya dari Cosmoderm. Kalau produk dari Cosmoderm memang aku yakin 100%. Sejak aku mula pakai gel rawatan mata dari Cosmoderm ini, kawasan gelap semakin berkurangan. Happylah aku… bukan lagi mata panda tapi mata singa pula…hahahaha…gurau jea.

cara hilang dark circle

Kenapa Kena Pilih Eye Treatment Gel Cosmoderm?

  1. Bantu anjalkan struktur kulit dan mengurangkan sembap serta lingkaran gelap di sekeliling mata
  2. Gel yang tidak melekit dan mudah diserap untuk melembapkan lapisan epidermis.
  3. Sesuai untuk kulit lembut dan sensitif.
  4. Co-Enzyme Q10 dengan vitamin A membantu mengurangkan kesan penuaan.
  5. Halal.
  6. Ada kelulusan dari GMP.

cara hilang dark circle

Hanya sapu pada waktu pagi dan malam..waktu korang tengah berehat. Bila korang sapu, sekeliling mata korang akan rasa segar dan sejuk…yang mengantuk pun tak jadi nak tidur.

 

Apa-apa penggunaan produk pun bukan terus dapat kesan. kena sabar yea.. saaabaaarr.. Hari ini pakai, esok nak dapat kesan, memang apa pun tak dapat..mulalah cakap produk tidak berkesan…haishhh.

Yang mana ingin merawat dark circle tu, memang aku suggest sangat dengan Eye Treatment Gel dari Cosmoderm ini. Untuk dapatkannya, silalah ke :

Website : www.cosmoderm.com.my

 

Tagged : / /

Unboxing PEEK A BOX, DIY FACE MOIST SPRAY dan LIPBALM, Tutorial MAKEUP Bersama Khai Azwan

1 hari dah berapa ilmu aku dapat bila join bengkel yang dianjurkan Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9). Sangat Berbaloi. Respek aku pada team yang datang jauh semata nak dapatkan ilmu ini.

Baca: Bengkel Personaliti, Ciri-Ciri Personaliti yang baik

Unboxing Peek A Box

Pernah dengar Peek A Box? Apa benda tu? Peek A Box ini sebuah kotak kecantikan yang mana isi dalamnya ada beberapa produk kecantikan istimewa yang berbeza-beza jenama. Ada dalam 4 hingga 5  item produk kecantikan seperti pencuci muka, lipstik, maskara, eyeshadow, scarf, lilin, dan banyak lagi.

Setiap bulan item dalam Peek A Box ni akan berubah mengikut tema tersendiri seperti Tema Hari Ibu, Hari Kasih Sayang, Hari Kecantikan dan macam-macam tema lagi. Sesuai sangat untuk bagi kejutan kepada orang-orang tersayang. Dalam kotak kecantikan ini akan diiringi nota kecantikan yang ada ‘cover girl’ dari selebriti mahupun influencer yang menceritakan informasi tentang produk yang ada di dalamnya.

Harga serendah RM59, memang di luar jangkaan aku… Itupun dah sangat murahkan, tapi kalau korang nak lagi potongan harga, cepat ke laman web shopee, ada diskaun sehingga 2 Ogos 2018…cepat dah nak habis tarikh tu.. Bila lagi nak surprise orang tersayang kan.

DIY Face Moist dan Lip Balm

Tahu tak korang, dengan bahan yang ada di rumah dah boleh buat dua produk iaitu Face Moist dan Lip Balm. Apa lagi jom jadi usahawan produk sendiri…hehehee. Cepat sikit kaya, terus jadi founder..eh. Tapikan tak tahan lama lah..Untuk Face Moist bahannya cuma air mineral, air rose dan perisa. Untuk lip balm bahannya cuma coco powder (cairkan dengan cara double boil), perisa dan biarkan ia beku. Itu jer, dah jadi founder produk jenama sendiri.

Belajar Makeup

Belajar Makeup

Tutorial Make up dan Hijab

Perempuan dan make-up  tak boleh dipisahkan.. Yang cakap tak reti make-up pun. mesti akan ada alat solek walaupun sebatang lipstik. Betul tak? Ha ni, tengah taip ni, keluar pula iklan terlajak laris pulak …ala yang wifenya nak pergi pasar jer pun..kena juga melawa. Kemain tinggalkan bibik dia lepas isteri melawa.hahaha.

Belajar Makeup
Bukan aku seorang jer yang excited

Belajar Makeup
Perkara orang perempuan paling suka….kusyuk kemain semua.

Tutorial make-up bersama Khai Azwa..siapa sangka seorang lelaki yang ajarkan kami. Belajar step by step make-up dan apa nama alat solek setiap yang dipakai. Banyak juga aku belajar base makeup tu apa…primer untuk apa..kat mana nak dimulakan dulu. Paling aku nak sangat tahu, cara nak lukiskan kening. Part yang ramai orang susah nak buatkan. Bila dah tahu cara untuk lukis kening yang cantik dan elok, dan praktik dua tiga kali…menjadi lah juga akhirnya. Kemain dalam bag banyak juga make-up, tapi nak bersolek memang tak pandailah…aku memang alah dengan adik-adik aku tu…hahaha..pergi kerja pun setakat compact powder dan lipstik jer..

Sejak dapat belajar tentang personaliti, haruslah kena ubah demi keharmonian dan kesejahteraan..penampilan di mata suami itu sangat penting tau.

Belajar Makeup

Korang kena cepat dapatkan Beauty Box Peek A Box tu yer..Tengok lawa tak founder nya Peek A Box ni. Follow rapat-rapat di:

Website: www.peek-a-box.com

Facebook: www.facebook.com/Peek-a-Box

Instagram: @peekabox_beautybox

 

 

 

 

Tagged : / /