Seberang Jalan Jer Pantainya, Bolehlah Hilang Bosan Anak Berminggu Duduk Dalam Rumah

Pantai di Conakry ni cantik tapi..

Tup tup..eh 6 bulan dah kat bumi Africa ni.

Syukur Alhamdulillah, masih berada dalam kesihatan yang baik. Anak-anak pun sama.

Dalam sekitar 6 bulan, anak terkena demam hanya 1 kali. Cukuplah tu.

Sungguh kesian kat anak-anak, asyik terperap dalam rumah jer.

Keluar sekadar pergi beli barang, pergi makan, Aqeel pergi sekolah dan Ayra ikut hantar abangnya sekolah.

Untuk riadah, tak pergi mana-mana lagi.

Dalam perancangan pergi pulau dan air terjun.

Hanya 2 sahaja tempat tarikan yang ada.

Pantai Hanya Seberang Jalan

Ada pantai di Conakry, tapi tak boleh pun mandi.

Nak hilang bosan, hirup udara segar bolehlah..walaupun tak sesegar mana.

Kakak jangan terasa yer…mama bawa adik-adik jalan untuk hilang bosan jer.

Dari rumah boleh nampak riuhnya kat sini.

Tempat diorang bermain bola sepak.

Menarik bila air surut, boleh turun ke bawah di pesisir pantai

Cuma hati-hati, sebab berbatu.

Tengok matahari terbenam..memang best..

Nun jauh di hujung laut…macam dekatnya sini dengan Malaysia.

Foreigner pun ramai.

Peminta sedekah pun banyak.

Nampak orang luar, inilah peluang mereka.

Kebanyakkannya budak-budak datang dekat minta duit.

Bagi duit, tengok pada keadaan.

Bila mula bagi, datang pula yang lain.

Bila mula bagi, mereka mula akan aim..untuk minta lagi.

So, nak bagi kena tengok keadaan mereka.

Minta duit, ada pula handphone di tangan.

Aku tengok orang tak pelik

gambar dengan anak dari Libya di pantaiConakry

Orang tengok aku macam pelik

Datang dari mana?

Kalau free hair, sah mereka sangka datang dari China.

Rakyat China memang ramai kat sini

Ada plan dari Kerajaan Guinea nak cantikkan pantai di Conakry seperti pantai PD.

Tagged : / / /

Abang Handsome Dah Dapat Uniform International Modern School

Uniform International Modern School, akhirnya abang handsome dah pakai baju rasmi sekolah.

Wow, makin kacak lah gini yer..

Warna hijau..2 pasang setiap orang.

First, bawa balik 1 pasang dulu untuk test size.

Dapat saiz 24..padan dengan Aqeel tapi sedikit ketat.

Mahunya pakai tak lama.

Baca: First Day School in Conakry

Esok, minta tukar saiz 26..biar besar sikit.

Whatsapp madam pengarah..nak tukar saiz ke 26.

Baju saiz 26..seluar pun saiz  sama.

Tapi seluar saiz 26 tak ada…saiz seluar bermula saiz 30.

Aku silap rupanya..aku ingatkan bila baju saiz 24..seluarnya saiz 24.

Rupanya memang tak sama saiz.

Itupun lepas Aqeel bagitahu..yang seluar dia test tu saiz 30.

So, ambil seluar saiz 32 lah jawabnya.

Ada 2 jenis seluar.. panjang dan pendek.

Madam sekolah offer..ambil yang pendek 1..panjang 1.

Maaflah, tak akan pakai si Aqeel ni pergi sekolah dengan short pant.

Walau kat rumah..pakai spender jer pun.

Tahu malu.

IMS uniform

Mama, kalau kakak sekolah sini..tak tahulah macam mana.

Pergi jemput Aqeel ke sekolah, dia cakap

“kalau kakak sekolah sini, tak tahulah mama”

“Kenapanya?”

“Singkatnya baju sekolah budak  perempuan..atas pada lutut.. seksi..nampak seluar kat dalam”

“Dah abang tengok tu kenapa?”

“Abang tak tengok..ternampak bila duduk..bukan seluar dalam..seluar panjang sikit tu.. malu lah mama”

Maksudnya slim fit lah tu.

“Sebab itu mama sekolah kakak di sekolah agama”

Kat sini budayanya lain abang…abang kena kuat..

Hari-hari boleh nampak orang kencing merata..tak kira budak..tak kira dewasa

Hari-hari boleh nampak orang mandi depan rumah tanpa segan silu.

Ada budak perempuan yang mandi pun tak pakai baju.

Nampak belakang Aqeel budak perempuan punya uniform paras betis jer tu.

Maybe time duduk itu yang tidak sengaja..

Budak-budak…

Kadang tu balik rumah Abang bagitahu dia malu nak main sukan

Sebab kena pegang tangan dengan budak perempuan.

Abang oh abang…

 

 

 

Tagged : / / / /

Aqeel First Day at International School

First day at International School. My handsome boy dah start sekolah hari ini.

3 bulan duduk rumah. Selepas raya aidilfitri hari itu, terus dah tak mahu pergi sekolah lama.

Datang Conakry, masih school break. Dah lama rest, now kena mula balik untuk belajar.

Belajar kali ini sangat jauh berbeza dengan sebelum-sebelum ini.

Aku pun risau, takut Aqeel tak dapat nak fokus dan follow dengan sistem pembelajaran di International Modern School ni.

Baca: International School in Conakry

Sekolah lama dulu, duduk kelas belakang… English pun tak tinggi mana.

Alih-alih terus masuk sekolah yang tak ada cakap Malay langsung.

First day hantar Aqeel, tak ada nak tunggu-tunggu bagai.

Just drop off jer.

Aqeel terus dibawa masuk kelas.

Kelas start jam 8:00 pagi hingga 1:15 petang..sebelum 1:30 petang memang dah kena ambil.

Ada uniform, lagi 2 minggu baru dapat..

English dan French

Sebab Aqeel tak fasih English, kena ambil extra class for English dan kelas mental math.. kelas mental math ni untuk laju dalam pengiraan..

Balik sekolah, aku tanya macam mana first day.  Aqeel terus cakap “mama, ada kelas french..mana abang tahu?”. Hahaha, disebabkan duduk di negara yang memang cakap French..memang wajib ada kelas French agaknya..

first day at international school

Pesan aku “Tak apa Abang tak faham Abang diam jer..nanti lama-lama Abang akan pandai..untung Abang nanti dapat cakap 2 bahasa extra”

“Abang dah dapat kawan tak?” “Dah ada, budak lelaki from India 2 orang” “Abang cakap macam mana dengan diaorang? Diaorang bukan India from Malaysia” “Abang cakap English lah”

Kemain my handsome boy ni kan….Doakan Aqeel berjaya yer.

Tagged : / / /

Belanja Birthday Boy Through Phone

Sambut Birthday Boy pula kali ini.

Selang 3 minggu dari birthday kakak.

HAPPY BIRTHDAY ABANG – 12 August 2019 (10 Tahun)

Kakak punya birthday, aku order kek ikut whatsapp.

Aqeel? Through phone jer.

Bukan order kek..tapi order pizza dan burger.

Kira makan dinner terus.

Baca: Kek Birthday Kakak Special

Order di Cherry Resto Cafe

Beginilah bila sambut birthday boy di tempat orang.

Test call, ada orang jawab.

Nasiblah ada yang boleh speaking english.

Tidak, aku yang penat nak order ikut French ni. Mahu tak terorder.

Menu memang dah simpan kat handphone.

So, senanglah pilih dulu nak order apa.

“Hello, Cherry Resto?”

“Hello, yes madam”.

“anyone can speak english”

“yes, madam”

“I want to make order, do you have delivery”

“Yes, madam”

“I want one pizza and one zinger burger”

“okey madam, where to send it?”

“Residence …….., 7th Floor”

“Okey, madam”

“how much is all”

“we’ll call you later”

.

Phone letak…tetiba….

.

Baru aku ingat, tak bagi nama pun.

.

Dan tu…tak ada pun call balik..

.

.

Kat luar pula hujan..

.

.

Kesian birthday boy….tak dapat makan burger.

.

.

.

Selang 15 minit….

.

.

.

.

Ding Dong…bell rumah bunyi…

.

.

Mr Ery buka pintu..

.

Yeah, sampai juga order.

.

birthday boy

So Total 170,000gnf (80,000gnf (pizza) + 80,000gnf (burger) + 10,000gnf (cas delivery))

Kena bayar cukup-cukup..

Kalau tidak, tak ada duit baki nanti..

Dia punya pizza boleh tahan juga sedap.

Tak dapat nak habiskan sekali hadap.

Lastly, sambung makan ke esok hari.

Tagged : / /

LEGOLAND Malaysia Theme Park Explore Bersama Keluarga dan Team KBBA9, Yeay..Family Day.

Dalam komuniti KBBA9,  “Kita akan adakan Family Day 2018 yang pertama di LEGOLAND Malaysia”. Yeay…!!!! Family Day di LEGOLAND Malaysia,  Johor Bahru. Impian dah lama untuk ke sana akhirnya terlaksana juga. Alhamdulillah dan terima kasih KBBA9. Laju aku bagi nama untuk join family day kali ini.

Perjalanan KL-JB-KL

Awal perancangan akan bermalam 1 malam di Johor Bahru. Tapi kakak Azwa pula terpilih mewakili Sekolah Rendah Agama (SRA) dalam pertandingan syarahan pada hari keesokkannya. Demi anak, patah balik ke KL pada hari yang sama. Penat memang penat tapi adakah ianya berbaloi.

Tiket berada di tangan, tanpa buang masa memulakan pengembaraan bersama keluarga. Aktiviti free and easy, makanya semua bebas untuk meneroka dalam sana sampaikan hilang radar dengan team yang lain. Dah berada dalam tu, hilang arah nak pergi mana dulu. Besar wey, pamplet maps diberi..mudah sikit nak tahu berada di mana masa itu.

Destinasi pertama yang nampak shop LEGO. Nasiblah anak-anak jenis yang tidak meminta-minta untuk beli lego. Tapi bagusnya, ada pelbagai jenis lego yang dijual bersesuaian dengan umur anak-anak. Anak-anak pula lebih teruja untuk bermain dari membeli. Selamat duit mama ayah…eh.

Mengembara di NinjaGo World

Pakai cermin mata hitam 4D dan naik sejenis kereta yang berpusing kiri kanan. Mulalah berperang untuk mengalahkan Great Devourer melalui imbasan 4D. Kelakarnya, orang lain menggerakkan tangan untuk berperang, aku dan Mr. Ery beria tekan-tekan dan pijak-pijak kaki..tapi tak ada peluru keluar pun. Aku ingatkan macam main video games tu…. “Mama, mana peluru mama..abang tak nampak pun”. Anak lebih pandai dari kami. Silap sendiri tak baca instruction. Jawabnya, kalahlah aku dalam peperangan.

Legoland Malaysia Review

Kejar masa untuk elak dari bertolak lewat malam balik ke KL,  dapat bermain sekali sahaja untuk satu games, walhal boleh berulang-ulang untuk bermain. Anak-anak faham walaupun muka nampak sangat masamnya..hahaha. Nak buat macam mana.. memang perlu satu hari penuh untuk mengembara semua tempat.

LEGO Kingdoms

Di LEGO Kingdoms ada The Forestmen’s Hideout, Royal Joust, Dragon’s Apprentice, Merlin’s Challenge, The Dragon, Castle Stage, Castle Games, King’s Grill, Waffle Haus, Castle Fried Chicken, King’s Market, King’s Photo. Disebabkan ketinggian Ayra tidak melepasi ketinggian yang ditetapkan, aku, kakak dan Ayra yang naik Dragon’s Apprentice sejenis permainan keretapi. Aku ingat kelajuannya biasa-biasa jer, tengah keretapi bergerak laju turun naik..dengar orang sebelah azan.. Aqeel yang azan..hahaha..itu doa dia. Aduii.. Aqeel..Aqeel… sambil nak gelak dia duk berazan, sebelah tangan aku pegang dia…risau takut terpelanting. Itupun dia minta nak naik lagi sekali…

VR Coaster

Satu lagi permainan yang mengecutkan perut..perghh..memang jantung berdegup kencanglah…lebih-lebih lagi masa turun dan corner. LEGOLAND Malaysia menjadi legoland pertama di dunia yang melancarkan VR Roller Coaster bertemakan animasi permainan lego. Cara permainannya, menaiki rel permainan “The Great Lego Race (VR Coaster), dengan memakai VR. Sekali lagi aku yang kena temankan anak-anak, pandai sungguh Mr. Ery mengelak.

Legoland Malaysia Review

Aku di sebelah Aqeel dan kakak duduk seorang..seperti naik sebuah kereta. Aqeel seorang yang pakai VR, aku awal lagi memang tak nak pakai, kakak pula masa nak bergerak tetiba tak nak pakai juga. Betul-betul cemas naik VR Coaster ni, masa hendak menjunam turun..tak dapat buat apa-apa..aku mampu pejam mata… Aqeel dengan azannya..bercampur aduk “mama..api kat bawah” “mama, langgar mama..langgar…naga tu” “mama…kita menang” kakak pula “mama…lajuuunyaaa”. Seram tapi menyeronokkan. Seronok Aqeel, kakak pula menyesal sebab tak pakai VR.

Merlin’s Challenge. aku yang tengok ia berpusing pun pening, apatah lagi orang yang naik. Kali ini Mr. Ery yang naik dengan anak-anak. Bukan main laju juga pusingannya.

TECHNIC Twister.

Yang ni pun best naik. berpusing-pusing. Banyak kosong, naik seorang satu. Ayra tak lepas sebab ada had ketinggian juga.

“Engkau naik apa tu, bang”..terkedek-kedek gaya geraknya macam naik kuda…seronoklah.. sebab dia seorang yang dapat main..kakak tidak lepas, Royal Joust hanya untuk anak yang berumur 4 hingga 11 tahun.

Legoland Malaysia Review

Cuaca memang panas, jadi pandai-pandailah cari tempat sejuk untuk rehat. samada berehat di pondok, tempat makan atau pergi tengok movie. Macam aku, dahlah tak bawa stroller untuk Ayra..payung pun tak bawa.. bergilir-gilir  pula dukung, bila Ayra tak mahu jalan… buat olok-olok tinggal pun, dah tak peduli apa..rela berdiri situ jer…upah aiskrim baru okey sikit.

Agak penat berjalan dan berpeluh…naik tower tengok persekitaran LEGOLAND Malaysia dari atas. Dapatlah rehat sekejap dalam tower ini. Aircond pun ada.

Tengok movie 4D.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Patutlah basah kerusinya.. dipancutnya air dan buih sabun..semburan angin…untuk berimaginasi seperti benar-benar berlaku. Menangis Ayra. Takut.

Legoland Malaysia Review

Star Wars pun masuk tengok movie..tapi aku tak masuk pun..sebab banyak tempat lagi yang belum pergi. Kejar masa…

Legoland Malaysia Review

MINILAND

Kagum aku tengok pembinaan mercu bangunan dari 17 buah negara Asia  seperti Malaysia, Singapura, Taj Mahal India yang dibina dengan 30 juta LEGO. Setiap ikon bangunan, akan mengeluarkan bunyi untuk menikmati suasana persekitaran sebenar dengan menekan butang yang disediakan.

Legoland Malaysia Review

Kemudahan Asas

Seharian berada dalam taman tema ini, tidak perlu risau apa-apa. Ada tempat makan, ada surau, ada tandas. Ini yang paling aku suka, bila masuk ke tandas.bersih dan wangi..tidak berbau hancing. Biasa tempat rekreasi macam ini, selalunya tandas tidak teruruskan..tapi tidak di LEGOLAND Malaysia.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Bayangkan ada 85 lokasi dan aktiviti disediakan dalam taman tema ini. Setengah hari memang tidak cukup untuk pergi semua tempat, apatah lagi nak ulang-ulang permainan. Belum lagi masuk water theme park. Jawabnya, kena datang lagi ke sini… stay dua hari..baru puas hati. Penutupnya, memang berbaloi sangat datang ke sini kerana ia adalah sebuah taman tema yang berbeza dan tiada di tempat-tempat lain.

Legoland Malaysia Review

Menang Kereta Nissan Almera

Nak menang sebuah kereta Nissan Almera? Ada tawaran menarik dari LEGOLAND Malaysia untuk menang sebuah kereta Nissan Almera dengan membeli, renew atau upgrade ke Annual Pass dengan harga tiket 1 hari. Kelebihannya, boleh pergi resort secara percuma dalam masa 365 hari, aktiviti menarik seperti Miniland, The Driving, LEGO V, The Great LEGO® Race dan banyak lagi yang dapat dikunjungi sebanyak mana yang mahu, diskaun harga untuk gambar, diskaun harga makan, dan dapat bermain permainan tanpa tunggu giliran. Lagi banyak beli Annual Pass, lagi besar peluang untuk bawa balik kereta Nissan Almera.

Apa tunggu lagi…Sila dapatkan maklumat lanjut di laman web LEGOLAND Malaysia atau di laman sosial facebook LEGOLANDMY

Legoland Malaysia Review

Terima kasih kepada pihak LEGOLAND Malaysia dan KBBA9, berjaya menganjurkan Family Day KBBA9 untuk tahun ini. Sedikit sedutan video yang sempat dirakamkan semasa pengembaraan kami anak beranak di dalam taman tema LEGOLAND Malaysia ini.

Sehingga jumpa lagi…..

Tagged : / / /

Darjah Dua Masuk Sekolah KAFA Darjah Lima UPKK, Ini Keputusan Yang Diperolehi Kakak Azwa

 

Keputusan Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK) untuk tahun 2017 telah keluar. Seramai 54,824 calon berjaya memperoleh keputusan 8A dalam UPKK 2017. Tahniah anak-anak. Kakak Azwa ada bagitahu soalan susah gara-gara kehilangan soalan peperiksaan sebelum itu. Telah dimaklumkan oleh ustazah melalui whatsapp group tiada majlis keraian. Anak-anak akan terima slip keputusan di kelas masing-masing.

 

Semakan Keputusan UPKK

Awalnya, memang tak tahu keputusan boleh semak melalui online atau sms. Aku ingatkan hanya sekolah kebangsaan sahaja yang boleh online. Bila terbaca mesej dari seorang parent dah boleh semak keputusan UPKK  anak. Aku cepat-cepat buka laman website http://simpeni.islam.gov.my dengan mengisi nombor kad pengenalan anak. Laman web sangat sibuk, dua tiga kali perlu refresh dan tertera dengan keputusannya 8A.

Syukur Alhamdulillah.. memang tak disangka. Terus whatsapp result kat Mr.Ery tapi dia pula tidak online. Telefon pun tak berjawab. Mesti atas motor balik ambil anak. Sekali lagi call, Mr. Ery angkat. Baru sampai depan pintu rumah katanya. Aku cakap check whatsapp segera, ada cerita pasal kakak. Kasi suspen.

Cara semakan melalui sms dengan menaip UPKK <jarak>NoMYKID & sms ke 1588.

Kakak Azwa mula masuk sekolah KAFA masa darjah dua. Atas sebab kecuaian aku sendiri, kakak Azwa terlewat daftar untuk darjah satu. Sekiranya ada kekosongan, akan dipanggil. Sampailah setahun menunggu tak ada panggilan. Bila dah masuk darjah dua, sekali lagi pergi ke sekolah untuk dapatkan tempat. Tetap sama jawapan minta tunggu. Aku tak mahu membazir masa seperti sebelum ini, aku buat surat rayuan.  Akhirnya, diterima.

Mula belajar sekolah KAFA dari darjah dua. Perkembangan kakak Azwa cepat. Guru kelas ada bertanya sebelum ini belajar di sekolah mana? Tidak belajar mana-mana sekolah agama selain sekolah kebangsaan sahaja. Tiada kelas tambahan. Malah, aku sendiri tak reti bahasa Arab pun.

Masuk darjah tiga sampai sekarang, Alhamdulillah selalu berada di kelas atas. Aku tak nampak usaha kakak Azwa di rumah. Mungkin kakak Azwa berusaha semasa di sekolah. Pencapaian kakak Azwa dalam UPKK ini, buat aku rasa terharu sangat. Ustaz KAFA sendiri pun tidak percaya dengan pencapaian kakak Azwa peroleh 8A.

 

Hadiah Sebagai Pembakar Semangat

Semalam, sempat aku singgah kedai gift carikan hadiah dan sorok di bawah seat kereta. Terus pergi sekolah, tunggu kakak Azwa balik. Mr.Ery pun dah tunggu. Buat reaksi kononnya aku tidak tahu lagi keputusan yang dia peroleh. Rakaman reaksi kakak Azwa semasa tayang result dia ada di sini.

Tidak pernah aku hadiahkan sesuatu benda untuk kakak Azwa melainkan belanja makan jika kakak Azwa cemerlang. Kali ini, atas kecemerlangannya, aku bagi satu bentuk hadiah sebagai pembakar semangat untuk PPSR dan UPSRA tahun ini. Semoga kakak Azwa terus cemerlang untuk peperiksaan yang akan datang.

 

 

Oleh kerana hari itu adalah hari kejayaan kakak Azwa, maka kakak Azwa yang pilih nak pergi makan malam di mana. Restoran A&W menjadi pilihan dan di sinilah, aku surprise kan kakak Azwa. Happy kakak Azwa tapi tidak pada abang Aqeel. Perasaan cemburu abang Aqeel itu ada. Menangis dia. Tapi dah aku dan Mr. Ery terangkan sebab kenapa kakak dapat. Abang Aqeel pun kena usaha dan berjaya macam kakak Azwa. Ubat kepada perasaan cemburu abang Aqeel, Mr. Ery belikan sebuah buku komik. Terus tak merajuk lagi…abang..abang.

Good luck anak-anak. Mama dan ayah sayang kamu semua (:-

 

 

Tagged : / / / / / /