riadah di conakry

Bersukan Berjogging Jom ke Bluezone De Kaloum

Bluezone de Kaloum ada.

Megamall tak ada.

Shopping mall tak ada.

Mall apa pun tak ada.

Tapi kos hidup tinggi.. beli barang kering jer pun..memang keringlah dompet tu..

Ada pantai, tak nampak pun orang mandi

Bola sepak, memang fanatik giler.

Yang lelaki..perempuan..yang kecik..besar..semua minat bola.

Hari-hari boleh nampak mereka main.

Tahap fanatik dioarang..kalau Guinea ada games besar…mahu separuh hari jer kerja.

Bluezone de Kaloum

Nak beriadah..nak bersukan.. Jom, ke Bluezone de Kaloum.

Ada padang bola, gelanggang keranjang..ada trek joging.

Guinea2020..entah plan apa yang akan datang..

guinea 2020 bluezone conakry

Masuk sini, kena ada kad…bayar 15,000gnf (lebih kurang RM7)  untuk sebulan.

Tempat luas…kalau dijaga memang  cantik..tak terjaga…memang habislah.

Padang bola pun dah nampak uzur ㋡

Baca: First Day di Conakry, Guinea

football trek bluezone

Panggung Wayang

Sebelah Bluezone. ada panggung wayang. Wow, bukan calang-calang.

Design macam open.. park kereta dan lepak.

Tapi wayangnya kat dalam..masuk ikut belakang stage.

Nak tengok boleh…tapi sepatah haram tak faham… bahasa french.

cinema bluezone conakry

Masih dalam permbinaan…

Itu biasa.

Baru 3 minggu, dah faham cara mereka bekerja.

kiosk bluezone

Kawasan memang luas dan cantik.

Okeylah, tak ada shopping mall pun.

Ada juga tempat untuk keluar peluh. Bawa anak-anak jalan lepaskan kebosanan berkurung dalam rumah.

Kira, tak ketinggalan lah country Guinea ni.

Baru nak membangun..dan banyak lagi masa untuk membangun.

About emarieys

Ema has written 1261 post in emarieys.com.

Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, and review.

emarieys

Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, and review.

View all posts by emarieys →

3 thoughts on “Bersukan Berjogging Jom ke Bluezone De Kaloum

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge