Kuih Orang Kelantan Pulut Sekaya di Bumi Afrika

Hye, berpulut sekaya lah hari ini.

Tak berkedut bahagian sekaya, rasanya tetap sedap.

Dulu, nak makan just beli.

Now, terasa nak makan pandai-pandailah masak sendiri.

Godek resepi yang paling senang dan cepat.

Yang penting ada bahan-bahannya kat bumi Afrika ni.

Ada bahan yang dibeli, ada bahan yang memang sedia bawa, ada bahan ambil free.

bahan untuk pulut sekaya

Resepi pulut sekaya yang mudah dan cepat:

Bahan-bahan yang sangat mudah:

  1. 2 Cawan Pulut
  2. 9 Biji Telur
  3. 2 Kuntum Bunga Cengkih
  4. 4 Keping Gula Melaka / Nise
  5. 1 Kotak Santan
  6. Daun Pandan
  7. 1 Sudu Kecil Esen Vanilla (Tiada Dalam Gambar)
  8. Garam Secukup Rasa

Beras pulut, gula melaka, bunga cengkih memang sedia bawa. Daun pandan tiada jual pun kat sini, hanya ada kat opis. Orang sebelum ini tanam. Cuaca kat sini tak jauh beza dengan Malaysia. Santan kotak tu memang belilah, itu pasal tertera bahasa French. Kan nak cari sebijik sama kat Malaysia, takkan jumpalah. Kan ada yang tanya nak pakai santan jenama ni ke? Apa-apa jenis santan pun tak apa..pakai santan fresh lagi best sebenarnya..kalau kotak beter pilih Kara.

Telur ayam itupun beli. Sini telur ayam memang ada dan mudah nak dapat.

Cara-caranya:

Step 1

  • Cuci bersih beras pulut, rendam lebih kurang 1 jam.

Step 2

  • Sedikit air (2 cawan), gula melaka, bunga cengkih, 2 helai daun pandan. Panaskan dan masak sehingga larut.

Step 3

  • Selepas 1 jam beras direndam. Toskan dan letak dalam loyang. Masukkan santan yang diletakkan sedikit garam.

resepi pulut sekaya senang

Tak ada loyang, isi dalam mangkuk yang tahan panas pun boleh. Aku punya mangkuk kecil sebab loyang pun kecil.

Step 4

  • Kukus lebih kurang 30 – 40 minit. Nampak santan dah kering, pulut dah berlemak.

Step 5

  • Keluarkan dari pengukus, dan biarkan sejuk selama 1 jam.

Step 6

  • Pecahkan 9 biji telur. Lebih baik pecahkan telur berasingan, elak terkena telur busuk. Masukkan sedikit esen vanilla untuk kurangkan bau telur. Kacau dengan sebati.

adunan telur

Step 7

  • Tapiskan air larutan gula melaka dan bunga cengkih ke dalam adunan telur.

adunan air gula melaka

Step 8

  • Tapiskan adunan (step 7) dan curah pada atas pulut.

Step 9

  • Kukus selama 30 minit.

Step 10

  • Dah masak, keluarkan dan biarkan sejuk. Barulah dipotong.

Hasilnya, gambar di atas. Dengan bahan-bahan ini dapatlah aku share rezeki dengan jiran-jiran. Resepi pulut sekaya ni pun dari orang share kat facebook, aku tambah esen vanilla je.

 

 

 

Tagged : / /