Sambutan hari keluarga semestinya perlu ada aktiviti telematch atau sukaneka. Kalau tak ada rasa macam tak lengkap hari keluarga yang dianjurkan. Betul tak? Tak kisahlah telematch ini untuk kanak-kanak atau dewasa, sekadar untuk kemeriahan dan suka-suka. Boleh juga mengeratkan tali silaturahim antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi dari keluarga yang berlainan, tetapi dari kumpulan yang sama.

Jika perancangan untuk team building atau berkursus di Legend Cherating, bolehlah join telematch yang disediakan. Ada pelbagai telemacth yang sesuai untuk kanak-kanak dan dewasa. Macam aktiviti-aktiviti kami di hari keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari ni, cuaca panas terik tolak ke tepi.. yang penting semangat bekerjasama untuk menang dalam games..memang havoc giler.

Telematch for Kids

Kanak-kanak punya games pun banyak disediakan. Anak-anak keluarga KBBA9 ramai yang kecil-kecil comel. Bermain sekadar untuk suka-suka. Anak-anak punya telematch seperti isi air dalam botol, tarik bola dengan gelung dan tiup belon sampai pecah. Bukan anak-anak yang excited, mak-mak yang terlebih sakan… ada yang main tipu lagi… ini Kak Long punya kerja..terus tak dikira..hehehe.

Telematch for adults

Ada untuk kanak-kanak, semestinya ada untuk dewasa. Barulah lebih gempak. Anak-anak pula yang sokong parents kan.. Walhal, orang dewasa juga yang terlebih sorakan. Sorakan sebagai pemenang dan sorakan kerana kalah sama banyaklah. Games yang kami sempat main seperti lari dalam guni, tarik bola dengan gelung, boling kelapa dan lambung dadu.

Aduh, bila dikenang balik, memang kelakar sangat. Paling diingat yang buat lawak kakak blogger kita seorang ni, Kak Dy. Tak menahan tengok dia catwalk masa main games lari dalam guni. Orang lain lari, melompat.. Kak Dy rilek melenggang jer. Hahaha, Kak Dy..Kak Dy..memang lawaklah.

Semangat kesukanan tu tetap ada, dengan pelbagai gaya dan cara. Tahniah untuk korang… Korang memang best giler!!!

Sea Rafting

Salah satu games yang mana perlu kerjasama dan ketahanan diri gitu.. Kami dibahagi dengan tiga kumpulan iaitu Alpha, Bravo dan Charlie. MamaEma pernah juga menyertai sea rafting masa team-building yang dianjurkan oleh pejabat. Tapi masa tu, MamaEma seorang saja perempuan.. like as Princess lah.. semuanya dibuat oleh lelaki. Masa berakit dalam air laut pun, MamaEma hanya duduk di tengah rakit bagi semangat…tak rasa penat mendayung.

Sebelum mula, kami diajar oleh orang yang berpengalaman cara-cara mengikat tali rakit dengan betul dan selamat. Kali ini, MamaEma sendiri berpeluang mengikat tali rakit, meletakkan pelampung, mengangkat rakit ke laut malah mendayung rakit ke tempat mengambil bendera dan berpatah balik.. Fuuh, memang semangat “kiri..kiri..kanan..kanan”

Tapi sebelum mendayung rakit ke laut, kami diminta untuk berendam di laut bagi tenangkan diri supaya tidak panik dengan air laut.

Berpatah balik sampai ke darat, angkat rakit dan leraikan kembali tali, buluh dan pelampung. Masa ini, semua dalam kepenatan..hampir semua tidak bersuara. Tapi tangan laju bergerak buka segala ikatan. Di sinilah kita dapat memupuk semangat kerjasama. Korang semua memang terbaiklah.

 

About emarieys

Ema has written 1061 post in emarieys.com.

Panggil Ema. Blog Emarieys hasil gabungan nama Ema dan Ery (suami). 's' di belakang untuk anak-anak. Tak suka air letak susu. Terima kasih sudi baca.

3 thoughts on “Telematch Activities and Mini Explorace Games”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge