Review : Restoran Sri Bamboo Pasir Puteh

Restoran Sri Bamboo Pasir Puteh Kelantan. Lima hari berturut adik bongsu check-in di Restoran Sri Bamboo. Si kak long yang duk jauh ni tanyalah “restoran baru ke?” “jual gapo” “sedap ko?”. “ho, tempat baru, mace-mace ado, sedap long”. Kak long pun setlah dengan adik “okey, along balik, kak open table”. Balik kampung baru ni, memang […]

Nasi Daun Pisang, Bukan Nasi Lemak

Restoran Nasi Daun Pisang, Jalan Gasing, Petaling Jaya. Assalamualaikum, sebulan tak layan blog emarieys.com. Tuannya betul-betul membusy sambil perut sudah ke depan. Alhamdulillah tuan blog sihat-shiat manja. Dua minggu berada di Kuala Terengganu, dari air melintas atas jalan hingga matahari keluar terang benderang..Fuhh, memang kepuasan berada di sana. Pernah makan nasi atas daun pisang tak? […]

Hari Lahir Bulan Puasa

Sambut hari lahir kakak Azwa tahun ini di tempat berbuka puasa Restoran Cina Muslim. Tiga tahun berturut-turut, hari lahir kakak Azwa jatuh di bulan puasa. Sampaikan dia pun cakap “kenapa mama lahirkan kakak bulan puasa”. Kakak Azwa ingat, bulan puasa tak boleh sambut hari lahir. Tak nak kecewakan anak dara sorang, belikan kek sebiji. Kebetulan […]

Flaming Steamboat dan Buffet

Berbuka puasa di Flaming Steamboat dan Buffet. Semalam berbuka puasa di luar lagi. Kali ini berbuka puasa, kita makan lauk saja. dah namanya steamboat kan. Tapi ada nasi juga nasi goreng, mee goreng, kari ayam, ketam berlada dan lain-lain. Nak elak tarffic jam, gerak awal dari rumah sekali sampai Flaming Steamboat, waktu berbuka lambat lagi. […]

Majlis Perpisahan dan Pencen Awal

Majlis Perpisahan dan Pencen Muda di Restoran Rebung Chef Ismail. Majlis perpisahan untuk pegawai kami yang akan berkhidmat di luar negara awal bulan Julai nanti. Tahniah untuk beliau walaupun tak sempat nak menyambut raya apatah lagi menghabiskan bulan puasa. Kerja di KLN, memang akan ada peluang untuk pergi ‘posting’ ke luar negara tapi perlu mengikut […]

Kerabu Maggie Thai

Kerabu Maggi Thai Sedap. Korang pernah makan kerabu maggie tak? Selama ni, aku hanya tahu kerabu mangga, kerabu perut, kerabu kerang, kerabu kaki ayam, kerabu taugeh. Yang selalu makan pun kerabu mangga dan kerabu perut saja. Masa balik kampung baru ni, pergi makan di kedai che noh, betul-betul seberang jalan dari rumah. Dulu, kedai che […]