Nasi Daun Pisang, Bukan Nasi Lemak

Restoran Nasi Daun Pisang, Jalan Gasing, Petaling Jaya.

Assalamualaikum, sebulan tak layan blog emarieys.com. Tuannya betul-betul membusy sambil perut sudah ke depan. Alhamdulillah tuan blog sihat-shiat manja.

Dua minggu berada di Kuala Terengganu, dari air melintas atas jalan hingga matahari keluar terang benderang..Fuhh, memang kepuasan berada di sana.

Pernah makan nasi atas daun pisang tak? Tapi bukan di Kuala Terengganu, ini di Jalan Gasing, Petaling Jaya. Selalunya kita makan nasi atas daun pisang nasi lemak bungkus. Tapi kali ini kita pekena nasi putih, sayur bendi, acar timun dan berbagai jenis lauk atas daun pisang yang lebar dan panjang.

Nasi Daun Pisang

Memang sekali makan perut sudah penuh kekenyangan. Layan sekali sekala boleh, kalau hari-hari berkilo-kilo gram naik timbang. Rasa muak pun cepat. Tengok keterujaan tuan blog dapat makan nasi daun pisang sebab atas orang belanja. Kata orang selepas habis makan, daun pisang yang dilipat dari atas ke bawah, tandanya kita suka…dan kalau lipat dari bawah ke atas tandanya kita tak suka.

Restoran Nasi Daun Pisang

Masing-masing kekenyangan. Terima kasih kepada yang belanja Datuk Dr Mohamed Alwi di sebelah saya ni. Mat saleh dari Kanada pun bukan main lagi merasa makan nasi daun pisang.

 

About emarieys

Ema has written 1007 post in emarieys.com.

Panggil Ema. Blog Emarieys hasil gabungan nama Ema dan Ery (suami). 's' di belakang untuk anak-anak. Tak suka air letak susu. Terima kasih sudi baca.

Comments

  1. Anuar says:

    Bestnya.. Sepanjang meja ada daun pisang.. rasa macam makan tengahari dekat kampung.. Tapi, dekat kampung tak der meja cantik macam ni…
    Anuar recently posted…Hobi Terbaru Isteri Saya, Cantik Tak? (Bahagian 48)My Profile

  2. sedapnya, yang penting dekat je dengan rumah kan.
    Raihanah Ahmad recently posted…Dari Kulit Berjerawat, Berminyak Kini Putih GebuMy Profile

  3. Bestnya makan nasik alas daun pisang. wangi jekan
    Diari Ibu Zarith recently posted…1st Giveaway By Ibu ZarithMy Profile

  4. Vee Sandi says:

    dapatlah mat salleh tu rasa mkn atas daun pisang kan …
    Vee Sandi recently posted…Keguguran Membawa HikmahMy Profile

  5. azlan says:

    tuan kedai pandai, dia malas nak gaji banyak pekerja untuk basuh pinggan. Pakai la daun pisang free je. Pakai and buang je hehe
    azlan recently posted…5 Tips Untuk Anda Mendaftar eBR1M 2015 Secara OnlineMy Profile

  6. khairul says:

    Pengalaman baru buat mat salleh tu makan nasi daun pisang
    khairul recently posted…Contoh Surat SokonganMy Profile

  7. cik manis says:

    macam best je. nak try pergi lah lepas ni ^__^

  8. memang sedap makan nasi daun pisang…tapi lepas makan mesti mengantuk sebab dah terlebih kenyang…hehe 😀
    puteri kasih recently posted…Plugin Yang Wajib Ada Di Blog WordPressMy Profile

  9. hafizi says:

    wau meriahnya, rase nasi daun pisang tu mcm nasi lemak ke? or just alas daun pisang je?
    hafizi recently posted…Wanita Pandai Memasak Semakin Pupus?My Profile

  10. Dila says:

    wah ni makan ramai ramai ni memang best, enjoy, kenangan betul
    Dila recently posted…Bagaimana Nak Merawat Muka Nur Shafiqa Lah ?My Profile

  11. tiha says:

    alhamdulillah sedapnya ema, teringin nak makan ^_^

  12. suri says:

    syukur bila ada belanja ya. best rindu masa makan keje lama dulu sekarang dah tak merasa lagi cuma merasa dekat tempat makan suami jer tunggu annual diner ke heeee
    suri recently posted…Kelas Jahit Baju Kurung Tradisional /Moden, Abaya Moden /Jubah Menyusu? Tak Ada Masalah PunyaMy Profile

  13. suri says:

    makan sedap mesti kenyang dan suka ya heee… ada alamat penuh dia sis ekek..
    suri recently posted…Sekeluarga Trip Ke Pulau Langkawi Menyingkap Kisah MahsuriMy Profile

  14. huda says:

    wahhhh!!!bestnyerr..makan ramai2 bersama keluarga best nie..
    huda recently posted…Kakk!! Hari -hari kami bercinta!! Terima kasih kak..My Profile

  15. Cik Iman says:

    pergh tu untuk makan sorang je ke. nak gak!
    Cik Iman recently posted…First Segmen: Jom Blogwalking Kaw-Kaw Bersama Cik ImanMy Profile

  16. Jalan Gasing? Apa nama restoren tu? Dekat rumah akak ni.
    LydSunshine recently posted…Cerita Tentang Haid… Opps… Lelaki Tak Perlu Baca 😀My Profile

  17. Ani Haryani says:

    Wah, ada orang putih makan sekali la nasi daun pisang 😀
    Ani Haryani recently posted…Vitamin C & Vitamin E : Promosi December 2014My Profile

  18. Famous nasi daun pisang Jalan Gasing ni. Saya pernah pergi dua kali kalau tak silap tapi dah agak lamalah.
    Mummydearie recently posted…Bahasa Rusia *_*My Profile

  19. istimewa sungguh..ada nasi daun pisang!
    Hero Borneo recently posted…Tips Atasi Jangkitan Sakit MataMy Profile

  20. MissPuan Yati says:

    Sodap tu. Aroma dari daun pisang tu bagi rasa segar pada nasik dan lauk. 😀
    MissPuan Yati recently posted…Dari Dapur Miss Puan Yati versi misi 60 hariMy Profile

  21. Uncle Zuan says:

    bila sy tengok nasi lemak dlm entry ni baru saya teringat yg saya dah lama tak makan nasi lemak -_-
    Uncle Zuan recently posted…Dah Capai Azam Tahun Ini?My Profile

  22. Abdur says:

    Daun pisang akan mengeluarkan aroma kalau digunakan untuuk memanggang makanan,kat sini ada nasi panggang yang disalut dengan daun pisang.
    Abdur recently posted…Makna Isyarat NofollowMy Profile

  23. titan says:

    hoho..

    dah lama tak makan atas daun pisang rasanya nih.
    titan recently posted…Berdampinglah dengan mereka serapat mungkin.My Profile

  24. ctfand says:

    rasa macam nak interview mat salleh tu ttg pengalaman mereka 1st time makan guna daun pisang..he he
    ctfand recently posted…Resepi Smoothie: Buah Blackberry dan AlmondMy Profile

  25. Alongxp says:

    walaupun pj ni kiranya tempat mainan saya, tapi saya tak pernah makan kat restoran ni…
    Alongxp recently posted…Kelajuan blogMy Profile

  26. akubiomed says:

    Nasi alas daun pisang memang sedap aromanya dan susah hendak jumpa sekarang ini. Kalau ambil kuah kari mahu melekat baunya walaupun telah dibasuh. 🙂
    akubiomed recently posted…Menuntut ilmu Internet Marketing di IKR GatheringMy Profile

  27. Hajar says:

    wah, nampak mcm sedap je..seumur hidup tak pernah lagi makan nasi daun pisang kecuali nasi lemak..lepas ni bolehlah cuba nti..nice sharing..
    Hajar recently posted…Dilema selepas bersalin??Isteri cari cara turunkan berat badan dengan cepat dalam masa 3 hari supaya bentuk badan kembali kepada asalMy Profile

  28. Hafizul says:

    Huhu..tak perah makan agi ni..macam sdap aje..leh try gak ni..hehe
    Hafizul recently posted…Mamat Dan Ayatnya “Saya Tak Pandai”My Profile

  29. memang best makan atas daun pisang.Pernah sekali je makan macam tu….
    NOREHAN SAAD recently posted…VIDEO TESTIMONI PENGGUNA YANG PULIH SETELAH 7 TAHUN DERITA JERAWAT TERUKMy Profile

  30. Myra Jay says:

    Ada yg belanja konpem sedap… 🙂
    Myra Jay recently posted…Hanger RING STAND SINGLEMy Profile

  31. mesti sangat menyelerakan kan kan… Aroma daun pisang yang wangi…
    Tukang karut recently posted…Tips mencari kitchen appliance murah..My Profile

  32. sal ya says:

    Sedap tu mkn nasi atas daun pisang. Nasi pulak panas2.
    sal ya recently posted…Sehari je tahu!!!My Profile

  33. Adam says:

    Lama tak pekena nasik daun pisang kat PJ tu. Alahai sedapnyha.
    Adam recently posted…Kompaun MBSA 80% hingga 31 DisemberMy Profile

  34. ikhwan fahmi says:

    sedap makan ramai-ramai 🙂
    ikhwan fahmi recently posted…Jaguh Dari Utara Rembat RM40000 Guna BlogMy Profile

  35. Seronok mat2 saleh tu dpt makan nasi daun pisang ☺
    Fiza Rahman recently posted…Fenomena New Moon | #PrayforPantaiTimurMy Profile

  36. ellynadyra says:

    tu dia
    confirm sedap!
    layan la makan ni
    mau bertambah2
    ellynadyra recently posted…futsal kain pelikatMy Profile

  37. Shaima says:

    Dah lama tak mkn nasi dengan daun pisang, mmg rasanya lain sket berbanding kertas minyak (tip:nasi kandar kat penang yang guna daun pisang yang paling umph setakat ni). hihi
    Shaima recently posted…Mula Memasak Lepas Tercabar Tengok MasterchefMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge