Lokasi Percutian Umang-Umang Chalet Melaka Best

Lokasi Percutian Umang-Umang Chalet Melaka Best.

 

Sabtu lepas mamaema sekeluarga ke Melaka. Family day rakan kerja Mr.Ery. Setiap tahun team kerja Mr.Ery akan buat family day. Awal tahun mula collection untuk rancang pergi bercuti ramai-ramai. Geraklah kami sekeluarga lebih kurang jam 10pagi. singgah RnR untuk sarapan. Masing-masing tak gerak sama. Terus jumpa di sana.

melaka8

Keluar tol Pedas Linggi. Set lokasi umang-umang chalet. Macam rasa tak yakin betul ke tak waze tunjuk jalan ni Tengok batu kilometer arah ke Klang. Berhenti tepi, nampak ada motor lalu terus lambai dan tanya mana lokasinya. Pemuda tu bagitahu dah betul laluan yang mamaema tuju. Itupun nak terlepas juga, nasib baik kakak nampak pemuda tadi tunjuk arah dengan tangan. Kakak pandang belakang, nampak signboard umang-umang chalet. Patah balik. Sampai awal, kitaorang pergi ke bandar dulu cari nasi tengahari. Beli bungkus makan tepi pantai dalam kawasan kampung.

melaka7

Tak sabar-sabar kakak dan aqeel nak turun mandi. Asyik tanya “bila mama” “bila mama”. Pantang jumpa air laut jumpa air kolam diaorang berdua ni.

 

melaka3

 

Seluar Corak Askar.

Cucu dan menantu askar.nampak macam adik beradik tak? Ramai duk tanya mana beli seluar celoreng ni. Mamaema beli kat KWC (Kenanga Wholesale Centre). Fuhhh, berpeluh juga nak cari seluar diaorang. Harga seluar anak-anak RM25 sehelai, mamaema RM20 sehelai. Jenis kain tak sama. Seluar mamaema jenis cotton macam seluar trek. Anak-anak seluar canvas. Design dan kain cantik. Satu kedai sahaja yang ada.

 

umangumang-chalet

 

Bukan main lagi mek Ayra menjeling kat mama. Tengok, kakak duduk sebelah. Musykil kenapa dia duduk jauh sangat lah tu.

 

umangumang-chalet-melaka10

 

Tengok mereka bertiga ni. cepatnya anak-anak membesar.

 

umangumang-chalet-melaka11

 

Geram pula tengok Aqeel, semua gambar muka entah apa-apa. Ada sajalah mimik dia macam tu macam ni. Bukan senang nak ambil gambar satu family.

 

umangumang-chalet2

 

Yang ni dah elok, tang seluar pula pergi senteng sebelah…

 

melaka5

 

Mek Ayra pun dah pandai berselfie. Seluar Mr.Ery saja tak berceloreng. Puas cari tak ada saiz. Hampir putus asa. Last-last jumpa satu kedai di KWC juga, warna hijau dan ada saiz besar. Apa lagi sambar sajalah.

 

umangumang-chalet1

 

Panas berdetim.

 

umangumang-chalet-melaka9

 

umangumang-chalet-melaka8

 

Mek Ayra panggil kakak dan abang.

 

umangumang-chalet-melaka7

 

Lepas makan gerak ke umang-umang chalet untuk check in. masih ramai team yang tak sampai lagi. Nak check-in pun kena tunggu jam 2.00 petang.

 

umangumang-chalet-melaka6

 

Bilik tak ready lagi. Melepak sambil main buaian. Banyak buaian tergantung.

 

chalet-umangumang

 

umangumang-chalet-melaka4

 

umangumang-chalet-melaka5

 

umangumang-chalet-melaka3

 

Kalau dengan abang, memang mek ayra boleh ngam sangat. Abang pimpin tangan dia akan ikut jer.

 

umangumang-chalet-melaka2

 

Depan bilik penginapan.

 

melaka

 

Bilik Penginapan

Kami punya bilik no. 11. Walaupun bilik kecil tapi selesa. Ada aircond tak ada kipas. Satu malam RM250 termasuk pakej BBQ. Nak tambah tilam cas RM20.

 

bilik-umangumang

 

umangumang1

 

dinner-umangumang

 

Jam 7.00 pagi, anak-anak dah mengajak mandi air laut.

 

chalet-umang

 

Dah siap mandi wangi-wangi, mek Ayra tengok saja kakak, abang dan ayahnya mandi air laut.

 

umangumangchalet6

 

Tak lama pun, tanggal skirt tanggal pampers. hah, ambik terus timbus kaki dengan pasir. kasi gosok-gosok kaki.

 

umangumangchalet4

 

Muka pasrah kena tanam dengan ayah.

 

umangumangchalet3

 

Masa ni, air laut semakin surut. Dapatlah bermain buaian.

 

melaka2

 

Hanya mamaema yang tak turun ke laut nya.

 

umangumang

 

Bagi mamaema, lokasi umang-umang chalet melaka ni sesuai untuk buat aktiviti keluarga. Tempatnya luas, selesa dan tenang. Walaupun tak ada kolam, mandi laut pun dah memadai.

 

Mamaema perasan satu lah negeri Melaka ni. Walaupun susah nak jumpa tong sampah di tepi-tepi jalan, tak ada pun sampah berselerakkan. Sangat bersih. Lagi satu, mamaema suka tengok design rumah-rumah kampung di Melaka. Halaman rumah mereka pun bersih dan teratur.

 

About emarieys

Ema has written 1007 post in emarieys.com.

Panggil Ema. Blog Emarieys hasil gabungan nama Ema dan Ery (suami). 's' di belakang untuk anak-anak. Tak suka air letak susu. Terima kasih sudi baca.

Comments

  1. anuar says:

    Bestnya dapat buat family day…
    Dekat tempat kerja saya dah lama tak buat..
    Kalau dapat buat bestnya..

  2. Miminadam says:

    Syokknyaa !! Next week nnti min share pulak pasal cuti kat melaka . Hihi.. rindu nak lepak melaka

  3. anuar says:

    Menarik jugak bila satu keluarga pakai seluar celoreng macam tu..
    Saya tengok dah macam satu family askar
    anuar recently posted…Bagaimana bekas pemandu UBER boleh menjana pendapatan RM 5 angka sebulan?My Profile

  4. Okeh..boleh masuk list tempat untuk bercuti, nampak best!
    Mama Kembar 3 recently posted…Siapa Tau Kat Mana Nak Beli Easyhaler?My Profile

  5. tk says:

    macam tak ramai org… best ni…

  6. Kakak boleh senyum sendiri tau Ema.
    Suka sangat kakak tengok. Nampak the family bonding tu yg kakak tumpang bahagia sama
    Anak dara Ema ikut jejak Ema tinggi lampai – semakin sweet:)

  7. raihanah says:

    menarik juga tempat ni yg penting anak enjoy
    raihanah recently posted…Cara Vivix Bantu Rawat Kebas Akibat DiabetesMy Profile

  8. wah !! ngam dah nih.. nak cuti sekolah kan.. kena booking cepat.. hee~
    atiehilmi dot com recently posted…BETUL KE MINUM JUS BEETROOT BOLEH CANTIK ? YE KE NI ?My Profile

  9. Tak pernah sampai lagi kat sini..anak- anak sekejap je besar kan..dulu kenal ema ada anak 2..pas tu lost contact jap..then jumpa balik blog tau2 dah berlima dah family ni
    Suria Amanda recently posted…TIPS ELAKKAN TEKANAN KETIKA MELANCONGMy Profile

  10. kalau pergi masa tak ramai orang.. rasa mcm bebas dan seronok..
    Hairul HIssam recently posted…Skim Latihan Siswazah Menganggur Dgn BIsnes Makanan. Betul Ke Jual Putu Mayam Dgn FB NieMy Profile

  11. Ira says:

    seronoknyaa dapat bercuti satu family camtu
    Ira recently posted…Apa IbuBapa Perlu Tahu Tentang Tidur BayiMy Profile

  12. lisa says:

    macam menarik tempat tu . baru tau yang melaka ada percutian mcm tu
    lisa recently posted…Ethissa Kedai Barangan Bayi Murah OnlineMy Profile

  13. cho zila says:

    ok.. biasa gak rasanya baca pasal umang-umang chaletni… tapi jauhler kot dari bandar yer… memang sesuai untuk aktiviti keluarga … tapi kalau famili kitajer cam sunyi lak… yer.. memang macam adik beradik semua berseluar celoreng…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge