Logo KBBA
  • Lawan Bowling EOCM, Datang Nak Sokong Semata Tapi Kena Main Habiskan 3 Games Semua

      Acara tahunan untuk mengeratkan silaturahim dalam group Urban Crewz EOCM. Agak dah lama pun tak bersua antara kami geng isteri-isteri kepada poksu-poksu belaka. Jadi, aktiviti tahun 2018 dimulakan dengan pertandingan bowling di Endah Parade, Sri Petaling. Sebab dah lama tak bersua, aku ikutlah poksu nya yang nak main bowling. Aku tak join pun, sekadar datang untuk menyokong team moksu yang masuk pertandingan.   Bermain Dengan Anak-Anak Sepi sungguh mall Endah Parade sekarang. Lebih-lebih lagi tingkat atas. Kebanyakan semua dah tutup awal. Sebab aku tak join pertandingan, aku nak main bowling dengan anak-anak. Lagipun, anak-anak tak pernah diajak untuk baling bola bowling. Nasib baik masih ada line kosong dan sempat…

  • Cabutan Bertuah Pasti Akan Bertuah Kalau Ada Mr Ery

    Ada yang termissed post pula. Dah lama siap entry nya. Ingatkan dah letak schedule tapi simpan dalam draft saja. Rugi pula tak share.. tak akan nak delete pula. Penat tau perah otak nak create satu entry. Dinner Istana Hall, A Famosa Club House Bila agaknya nak habiskan entry Family Day ni.. Terpaksalah korang baca one by one yer..itupun kalau korang sudi baca lah kan.. Ada lagi episod seterusnya. tabahlah yea. Malamnya, ada dinner di Istana Hall. Punya boleh tersesat nak cari Istana Hall ni. Masing-masing ingatkan dekat dengan penginapan.. ada lebih kurang 2KM jaraknya. Paksa diri untuk drive..berpusing-pusing cari lokasi Istana Hall A Famosa Club House. Memang luaslah dewannya ni.…

  • Mencipta Borang Penilaian atau Kaji Selidik Secara Online

    Assalamualaikum. Hari ini sesambil siapkan kerja untuk program akan datang, MamaEma ciptakan satu contoh borang penilaian atau kaji selidik secara online. Separuh hari juga nak siapkan. Maklumlah try and error. Dah rasa okey, MamaEma send email pada pegawai untuk komen. Borang penilaian secara online akan mengurangkan penggunaan kertas secara berlebihan. Selalunya setiap kali program, akan diberi borang penilaian untuk diisi dan semestinya dibuat salinan. Pembaziran masa, pembaziran tenaga dan pembaziran kertas akan berlaku. Betul tak? Sekarang, masing-masing ada handphone, ada internet, ada wifi. Dengan hujung jari saja boleh membuat penilaian untuk program dijalankan. Jadi, MamaEma share kan bagaimana cara untuk mencipta atau membina borang penilaian atau kaji selidik bagi mudah…

  • Rumah Sewa Untuk Pelajar Perempuan UiTM Machang

    Assalamualaikum. Alhamdulillah, Casa Emarieys dah dilengkapi dengan perabot. Dua hari cuti hari minggu pulun tenaga hanya untuk Casa Emarieys ini. Gerak dari KL selepas habis event, jumpanya hari sabtu siang terus ke malam dan hari ahad esoknya..bergerak balik semula ke KL. Nasib baik ada minuman tenaga yang baru dilancarkan ini iaitu KOPI BADANG menemani sepanjang perjalanan kami. Kelengkapan Dalam Rumah Kelengkapan terkini yang telah dimasukkan ke Casa Emarieys adalah seperti berikut: Kipas setiap bilik Lampu dalam rumah dan luar rumah Katil single bagi setiap orang Tilam bagi setiap orang Sofa dan Bean bags Meja makan Almari TV Set lengkap meja makan Penyidai pakaian Rak pinggan          …

  • Kerja Sekretariat Bengkel Untuk Student Leaders Paling Seronok

    Slayer Workshop. Setiap kali program, salah satu tugas kerja hakiki jadi sekretariat. Kerja sekretariat memang kerjanya di luar pejabat. Orang cakap syoklah asyik kerja luar memanjang. Syok memang syok, tapi diaorang nampak yang syok saja. yang tak syok, mereka tak nampak. Dah bertahun buat kerja sebagai sekretariat, di Slayer Workshop inilah paling seronok. Peserta dari budak-budak universiti seluruh Malaysia. Mula-mula memang stress gila nak dapatkan nama-nama mereka. Ada yang tengah exam, ada yang tengah cuti, ada yang dah ada program. semualah. Naik pening pun ada. Dah dapat nama, nak create pula group whatsapp. Satu group 50 orang. Slayer ada 2 group, tak semena-mena 100 nama perlu disimpan. Itu belum masuk…

  • Sewa Bilik Di Casa Emarieys Jadi Rebutan

    Sewa Bilik di Casa Emarieys Casa Emarieys akan mula beroperasi sepenuhnya pada bulan September 2017 sempena kemasukan pelajar-pelajar Degree di Uitm Machang, Kelantan.  Walaupun Casa Emarieys akan beroperasi pada bulan September, kini telah dibuka untuk tempahan. Dengan konsep siapa cepat dia dapat. Terkini. sudah ada yang menempah dan masih ada kekosongan. Hanya untuk muslimah Casa Emarieys hanya diberi sewa kepada pelajar-pelajar perempuan sahaja. Kemudahan asas yang disediakan adalah katil bujang (seorang satu – tidak bertingkat), almari 1 pintu setiap orang, kipas setiap bilik dan ruang tamu, dapur memasak, meja makan, sofa, peti ais, mesin basuh, tv, ion dan lain-lain yang diperlukan. Keistimewaan Casa Emarieys mempunyai 4 bilik tidur dan 3…

  • Kau kerja apa memanjang ada di hotel

    Baru habis duty kat Hotel Sheraton Imperial. So, next month ke Terengganu. Hari ini baru masuk pejabat. Bila dah outstation, nak update blog pun agak limited. Pastu ada yang bertanya “ko kerja apa ema, memanjang aku tengok ko stay di hotel”. Orang yang bertanya, bunyi seperti seronok stay hotel. Orang tak tahu, kita kerja lebih masa. balik lewat dan tinggalkan keluarga lagi. Hai, omak kerja makan gaji dengan government. Kerja sebagai kerani, kalau dalam perjawatan dipanggil Pembantu Tadbir. Ikutkan senarai tugas, tugas sebagai kerani ni sangat meluas. dan tak sama dengan bahagian lain, cawangan lain, tempat lain dan sebagainya. Macam mamaema, kerja di bahagian latihan dan banyak melibatkan aktiviti luar,…

  • Nasi Daun Pisang, Bukan Nasi Lemak

    Assalamualaikum, sebulan tak layan blog emarieys.com. Tuannya betul-betul membusy sambil perut sudah ke depan. Alhamdulillah tuan blog sihat-shiat manja. Dua minggu berada di Kuala Terengganu, dari air melintas atas jalan hingga matahari keluar terang benderang..Fuhh, memang kepuasan berada di sana. Pernah makan nasi atas daun pisang tak? Tapi bukan di Kuala Terengganu, ini di Jalan Gasing, Petaling Jaya. Selalunya kita makan nasi atas daun pisang nasi lemak bungkus. Tapi kali ini kita pekena nasi putih, sayur bendi, acar timun dan berbagai jenis lauk atas daun pisang yang lebar dan panjang. Restoran Nasi Daun Pisang, Jalan Gasing, Petaling Jaya. Memang sekali makan perut sudah penuh kekenyangan. Layan sekali sekala boleh, kalau…

  • Depan Pintu Legoland Jerr

    Sampai juga aku di Legoland, tapi setakat pintu depan jer. tunggulah kumpul duit lebih, bawa anak-anak sekali. Kalau aku masuk sorang-sorang pun tak best juga. Kat depan pintu tak ada apa yang menariklah selain ada kaunter tiket dan tepinya hotel. Ada juga kedai-kedai makan, jam, dan kedai runcit. Port Week Inipun pergi sebab join orang-orang pelabuhan sempena port week.Beginilah kerja aku, kena outstation memanjang. Bulan lepas di Johor, bulan ini di Kuala Terengganu dan bulan depan tempat lain. Penat memang penat, tapi masa inilah nak kenal tempat orangkan. Sambil kenal negeri orang, sambil tambah kenalan. Aku punya wakil empat orang saja. Yang lain semuanya dari pelabuhan. Semua sporting belaka. Orang…

  • Masuk PLKN Umur 30 Tahun

    Umur dah 30 tahun lebih baru terkedek-kedek masuk kem PLKN. Tapi jangan terpedaya, aku masuk PLKN bukan nak pergi training. Tak larat dah nak buat aktiviti lasak ni, nak lari pecut 100 meter macam sekolah dulu pun dah tak ada daya. Bawa peserta luar negara datang tengok anak-anak muda Malaysia menjalani latihan di PLKN Princess Haliza, Sepang. Jauh juga dari KL, sampai kematu bontot naik van persiaran sebab bas rosak sebelum bertolak. Dah nasib. Kem PLKN, Haliza, Sepang Sampai sana dah lewat 2 jam dari masa dijadual gara-gara tunggu van sampai. hilang haus bila pihak kem sediakan air kodial dan jeli kelapa. Diaoranglah yang lega, aku dapat telan air liur…