Assalamualaikum. Lusa dah masuk hari minggu, rasa baru saja lepas hari minggu. Minggu lepas bawa anak-anak berpicnic mandi-manda air terjun yang dekat dengan Kuala Lumpur. Bukan main happy mereka.

Punya plan pula last minute, malamnya pergi cari lauk untuk buat bbq esok hari. Tempat yang mudah nak cari lauk basah semestinya di Pasaraya NSK lah. Mr. Ery merempitlah dengan motor pergi dan bawa balik ikan, udang, dan ayam. Pecah rekod akhirnya sebab sudah bertahun-tahun tak beli ayam. Demi nak buat bbq.

Biasa, MamaEma perap dengan sos bbq jer. hahaha. kerja mudah. Lepas tu, kena perli dengan Mr. Ery…senangnya buat perapan. Yealah-yealah, buat perapan sedap sikit. Itupun ikut yang mana ada bahan-bahan di dapur. Bermulalah aktiviti membuat perapan untuk bbq dengan cara MamaEma.

Perapan Ayam BBQ

Bahan-Bahan Utama

4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Halia
Kunyit hidup
Serai
Lengkuas
Serbuk cili kering
Garam Gula

Cara Buat Sos Perapan

Mesin pakai blender semua bahan-bahan di atas kecuali serbuk cili kering, garam, gula. Tapi nak letak terus pun tak ada masalah pun. Selepas dah selesai, masukkan sos bbq dan letak madu sedikit (terpulang). Tuang ke dalam bekas, masukkan ayam/ikan/udang yang mana rasa nak perap dengan sos perapan yang dibuat. Kasi tutup bekas, dan goncang sepenuh hati bagi rata perapan dengan lauk. Lepas itu, masuk dalam peti ais.. dan bakar untuk hari esoknya.

Mudah tak cara sos perapan yang MamaEma buat? Korang patut cuba tau. Sedap. Eh, terpuji pula. Yang mana dalam bekas pink sebelah kanan tu, perap ayam dan ikan dengan  bahan perapan yang dibuat oleh MamaEma. Yang lain-lain, MamaEma perap dengan sos BBQ jer…tetap juga ada..  Yealah, perapan bbq pakai sos tak pedas, anak-anak boleh makan.

 

About emarieys

Ema has written 1052 post in emarieys.com.

Panggil Ema. Blog Emarieys hasil gabungan nama Ema dan Ery (suami). 's' di belakang untuk anak-anak. Tak suka air letak susu. Terima kasih sudi baca.

5 thoughts on “Cara Saya Perap Ayam BBQ Dengan Cepat Dan Sedap”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge